kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Απαντήσεις από Μπιρμπίλη στη Βουλή για τη χωματερή της Άνδρου

Πρόστιμο 8.600 ευρώ στο δήμο για την περιβαλλοντική καταστροφή

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011 μπορεί να δέχεται απορρίμματα ο ΧΑΔΑ του δήμου Ανδρου. Πρόστιμο 8.600 ευρώ στο δήμο για την περιβαλλοντική καταστροφή με την κατάρρευση της παράνομης χωματερής και εντολή για οριστική διακοπή απόρριψης των σκουπιδιών στη θέση Σταυροπέδα.

Σε έγγραφό της το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης της Ντόρας Μπακογιάννη, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ενημερώνει ότι η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος απέστειλε επείγον έγγραφο προς το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και το δήμαρχο Ανδρου, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να μεριμνήσουν για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών ζημιών. Παράλληλα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εισηγήθηκε την επιβολή προστίμων ύψους 8.600 ευρώ στο δήμο Ανδρου, το οποίο και επεβλήθη με απόφαση του αντινομάρχη Κυκλάδων.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζει ανυπολόγιστη την οικολογική καταστροφή στο νησί της Ανδρου και την ευρύτερη περιοχή, από την κατάρρευση παράνομης χωματερής, η οποία λειτουργούσε πολλά χρόνια παρά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επέβαλαν την κατάργησή της. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «η κατάρρευση της χωματερής, τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν ήταν αποτέλεσμα των κακών καιρικών φαινομένων, αλλά της συνειδητής πολιτικής ανοχής του ελληνικού κράτους και συνενοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη διατήρηση και διαιώνιση ενός καθεστώτος εκτεταμένης παρανομίας και εγκληματικής, οικολογικά, αδιαφορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα». Εξαιτίας αυτής της αδιαφορίας, σημειώνει η βουλευτής, τόνοι απορριμμάτων έπεσαν στην παραλία του Σχοινιά, κατέστρεψαν το περιβάλλον και μόλυναν τη θάλασσα σε μια ακτίνα τουλάχιστον 100 μέτρων, με σημαντικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη διατροφική αλυσίδα και τη δημόσια υγεία του νησιού. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, σύμφωνα με την οποία ο ΧΑΔΑ του δήμου Άνδρου έχει διορία αποδοχής απορριμμάτων της νήσου μέχρι 30.6.2011. Ακολούθως, προβλέπεται η παύση λειτουργίας αυτού και η αποκατάστασή του. Αναφέρεται, επίσης, ότι με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι περιοχές Κόρθι, Σταυροπέδα της νήσου Άνδρου, κηρύχθηκαν ως περιοχές Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της κατολίσθησης των απορριμμάτων.

Γνωστοποιείται ακόμη ότι εκτιμώμενο κόστος για την περισυλλογή απορριμμάτων ΧΑΔΑ στη θέση Σταυροπέδα ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει ζητήσει από το δήμο Ανδρου την οριστική διακοπή απόρριψης απορριμμάτων στη θέση Σταυροπέδα και την έναρξη εργασιών οριστικής αποκατάστασής του.

Με τα έγγραφα, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή υπενθυμίζεται ότι, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο δήμος οφείλει να συντάξει και να εφαρμόσει επιχειρησιακό σχέδιο πενταετούς διάρκειας για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

«Η κατασκευή ΧΥΤΥ στην Ανδρο, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί, εμποδίζεται λόγω των κωλυμάτων που παρουσιάζονται στη διαδικασία έγκρισης της μελέτης του έργου και πιο συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση», αναφέρει ο κ. Χατζημιχάλης και σημειώνει ότι «για την υπό εξέταση θέση κατασκευής του ΧΥΤΥ Άνδρου, υφίστανται αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και του Επαρχιακού Συμβουλίου και θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου άλλες θέσεις, με προτάσεις των αρμόδιων τοπικών φορέων».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου