kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επανέρχεται το θέμα του καθορισμού των δημοτικών τελών βάσει του όγκου των απορριμάτων

«Κανείς δεν εμποδίζει τους δήμους να καθορίζουν τα δημοτικά τέλη ανάλογα με το βάρος των απορριμμάτων που απορρίπτει ο κάθε δημότης» επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών.
Με αφορμή ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού, για τη συσχέτιση των κριτηρίων καθορισμού των δημοτικών τελών με τη διαχείριση των απορριμμάτων, διαβιβάστηκαν στη Βουλή έγγραφα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.
Ως προς την αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, η κ. Μπιρμπίλη αναφέρει ότι η εφαρμογή της τιμολόγησης βάσει ζυγολογίων θα εισάγει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο, όπως δηλώνει η κ. Μπιρμπίλη, ψήφισε το 2010 και το νόμο που ορίζει ότι τα τέλη τελικής διάθεσης που πληρώνουν οι ΟΤΑ για τη χρήση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των ΧΥΤΑ, είναι ανάλογα με τις ποσότητες των απορριμμάτων που απορρίπτει ο κάθε ΟΤΑ, ώστε να ισχύσει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και να υπάρξουν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους ΟΤΑ, για να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοί στη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Αλλά και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, ενημερώνει, με έγγραφό του, τους βουλευτές ότι «η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα κριτήρια επιβολής των δημοτικών τελών, υπό το πρίσμα του συστήματος 'Πληρώνω όσο Πετάω', και με ταυτόχρονη υιοθέτηση συστήματος διαφοροποιημένης τιμολόγησης, ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων, θα εξεταστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος».
Ο κ. Ντόλιος αναφέρει, πάντως, ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και έπειτα από ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τη γνώμη της ΚΕΔΚΕ.
Οι βουλευτές, Θ.Λεβέντης, Ν.Τσούκαλης και Γρ.Ψαριανός, έχουν επισημάνει ότι ο καθορισμός των δημοτικών τελών από τους δήμους, με μόνο κριτήριο την επιφάνεια του ακινήτου, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων, που στοχεύουν στη μείωση των παραγομένων απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

6/5/2011
Πηγή: www.in.gr, Έχει αναρτηθεί στο:
http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=98900

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου