kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΛΕΤΕ ; «Η συνέχιση της λειτουργίας ΧΑΔΑ ΝΑ βαραίνει τους υπεύθυνους»

Οι υπεύθυνοι για την τήρηση της νομοθεσίας για την λειτουργία ΧΑΔΑ να πληρώνουν και τα πρόστιμα, σύμφωνα με την σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο υφυπουργός, Γ. Ντόλιος, απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη, σχετικά με τον κίνδυνο επιβολή προστίμου για την λειτουργία ΧΑΔΑ, λέγοντας ότι « προωθείται νομοθετική ρύθμιση ώστε σε περίπτωση επιβολής από την Ευρωπαϊκή Ενωση προστίμου λόγω συνέχισης λειτουργίας ΧΑΔΑ , αυτό να επιβαρύνει όσους είναι υπεύθυνοι για την μη τήρηση της νομοθεσίας»
Παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθεί την υλοποίηση Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης για την επιτάχυνση της παύσης λειτουργίας του συνόλου των ΧΑΔΑ , προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή του προστίμου.

Το όλο θέμα ανακινήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αφού οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες διαχειρίζονται τα απορρίμματα.

Το ζήτημα αφορά άμεσα και την Περιφέρεια Κρήτης, όπου το ζήτημα της ενιαίας διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει σε εκκρεμότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με τους παράνομους χώρους διάθεσης των απορριμμάτων (χωματερές). Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους.

Ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα αρκετές εκατοντάδες παράνομων χωματερών. Από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα έχει προβεί σε ενέργειες που αφορούν την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων χωματερών και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 έκλεισαν 96 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ενώ μέσα στο 2011 προγραμματίζεται να κλείσουν άλλοι 81 το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπεται ο τερματισμός λειτουργίας του συνόλου των 75 ΧΑΔΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Η ενεργή δράση της παρούσας κυβέρνησης στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό θέμα φαίνεται από το γεγονός ότι τις 14-01-2011, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης και η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. είχαν μια εποικοδομητική συνάντησή στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα και ειδικότερα το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών, για τις οποίες η χώρα απειλείται με πρόστιμο.

Ο κ. Ραγκούσης και η. Μπιρμπίλη παρουσίασαν στον επίτροπο το εθνικό σχέδιο δράσης για το κλείσιμο των χωματερών, αλλά και για την αποκατάστασή τους, καθώς και τις πολιτικές για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. «Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Έχουμε, στο βαθμό που προχωρούμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης, τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, όσο προχωράει και υλοποιείται, δεν προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία προστίμων εναντίον της χώρας», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών μετά την συνάντηση και επισήμανε παράλληλα ότι στόχος είναι οι Δήμοι της χώρας, εκμεταλλευόμενοι τις νέες δυνατότητες που έχουν με τον Καλλικράτη, να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που απορρέουν για αυτούς από το σχέδιο δράσης για το κλείσιμο των χωματερών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις που ουσιαστικά δείχνουν για πρώτη φορά τη βούληση της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει σε ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, το οποίο αποτελεί περιβαλλοντική προτεραιότητα και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη και έχει σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επομένως, ανεξάρτητα από την προσφυγή, είναι σημαντικό δύο υπουργεία σε στενή συνεργασία και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δήμους και τις περιφέρειες να μπορέσουν επιτέλους να δώσουν ένα οριστικό τέλος και μια λύση.
Πηγή:

http://www.creteplus.gr/web/index.php/art/115/1/6886/%CE%97-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A7%CE%91%CE%94%CE%91-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου