kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΑΔΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΦΥΣΣΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΡΡΑΧΗΣ, ΧΡΥΣΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΣΠΑΡΤΗΣ.

Σπάρτη, 6 Μαΐου 2011


Τον περασμένο Μάρτιο (2011) δημοσιεύθηκε η υπ’ αρ. 19/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης, με την οποία αποφάσισε το Δικαστήριο ότι πρέπει να εφαρμοστεί η υπ’ αρ. 479/2009 απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων (Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης) και να κλείσει πλέον οριστικά και πραγματικά ο ΧΑΔΑ του Δήμου Σπαρτιατών. 

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη ρητή δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν τη διάθεση απορριμμάτων σε χώρους όπου η χρήση αυτή δεν επιτρέπεται, γεννά την αισιόδοξη προοπτική ότι και η παύση του ΧΑΔΑ Αφυσσού επιτέλους θα πραγματοποιηθεί και η ολωσδιόλου παράνομη επιχείρηση εγκατάστασης του δεματοποιητή στην περιοχή εγκαταλείπεται. 

Ακολούθησε, τη Μεγάλη Εβδομάδα, αντίστοιχη δέσμευση από το Δήμαρχο της πόλης μας, η οποία αποτέλεσε μια ακόμα δικαίωση των καλών και δίκαιων αγώνων μας για την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της θρησκευτικής μας συνείδησης. Διακατεχόμενοι από αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, κρίνουμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα έως τώρα αποτελέσματα των αγώνων μας καθώς και για τις μελλοντικές ενέργειές μας που αποσκοπούν στην οριστική και πραγματική επίλυση του προβλήματος της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος της πόλης μας από μια χωματερή, η οποία έπρεπε να έχει κλείσει και αποκατασταθεί εδώ και τρία χρόνια – και δυστυχώς ακόμη λειτουργεί.

Ήδη πριν το 2008, ο Δήμος και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Λακωνίας (στους οποίους ο νυν Δήμαρχος ήταν δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος αντίστοιχα) γνώριζαν ότι τον Δεκέμβριο του 2008 είχαν υποχρέωση να παύσουν τη λειτουργία του ΧΑΔΑ και να τον αποκαταστήσουν, άλλως η Ε.Ε. θα επέβαλλε βαρύτατα πρόστιμα στη Χώρα. Αντί, όμως, να έχουν σχεδιάσει και εφαρμόσει εναλλακτικές μεθόδους διάθεσης των απορριμμάτων, δεν είχαν κάνει τίποτα έως τότε, παρά σκόπευαν να εγκαταστήσουν δεματοποιητή στο ΧΑΔΑ, ώστε να συνεχίσουν την εναπόθεση των απορριμμάτων και τη λειτουργία της χωματερής με διαφορετικό τρόπο και ονομασία. 

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές, τους γνωρίσαμε τεκμηριωμένα ότι: 
  • α) ο ΧΑΔΑ είναι κορεσμένος και επικίνδυνος για όλη την πόλη και το περιβάλλον αυτής, 
  • β) ότι η συνέχιση λειτουργίας του προσβάλλει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, αλλά και τον πολιτισμό μας (αφού βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα που είναι χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟ ως σημαντικότατο μεταβυζαντινό μνημείο), 
  • γ) ότι προτιθέμεθα να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για τη διακοπή της λειτουργίας του και 
  • δ) ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε σε αυτόν την εγκατάσταση του δεματοποιητή (με βάση μάλιστα δικαστικά προηγούμενα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και η αγωγή που είχαμε καταθέσει, αιτούμενοι τη πραγματική διακοπή λειτουργίας του ΧΑΔΑ θα γίνονταν δεκτές, κάτι που αναγνώριζαν με σχετικές εισηγήσεις τους μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου). 
Ωστόσο, οι Αρχές, ενώ γνώριζαν την επικινδυνότητα του ΧΑΔΑ, επικαλούνταν συστηματικά τη δήθεν έλλειψη εναλλακτικής λύσης (οφειλόμενη σε δικές τους παραλείψεις) και επέμεναν στην εγκατάσταση δεματοποιητή.  Όχι μόνο δεν φρόντισαν να χωροθετήσουν σε άλλο χώρο τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά εξέδωσαν πολεοδομική άδεια που ενώ προοριζόταν για το κτίριο του δεματοποιητή, εξεδόθη ως άδεια ανέγερσης αποθήκης (!!!) χωρίς να τηρηθούν οι αναγκαίες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. 
Με συνεχείς μη νόμιμες αιτήσεις μεταρρύθμισης της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που είχε εκδοθεί υπέρ ημών και απαγόρευε τη λειτουργία του ΧΑΔΑ, προσπαθούσαν επί δύο περίπου χρόνια να αναστείλουν την διακοπή λειτουργίας του ΧΑΔΑ, μη διστάζοντας ακόμα και να μετακυλήσουν στους Δικαστές το βάρος του αδιεξόδου, στο οποίο οι ίδιες είχαν φέρει τα χωριά μας, την πόλη της Σπάρτης και τους γύρω δήμους. 

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, έχει ήδη εκδοθεί η υπ’ αριθ.19/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης και αναμένεται η απόφαση επί της αγωγής μας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σπάρτης.  Η απόφαση αυτή, την οποία δεν κοινοποιήσαμε μέχρι σήμερα στο Δήμο προσφέροντας σιωπηρά και καλόπιστα περίοδο χάριτος για δύο μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης (αναμένοντας επί ματαίω προσωρινή λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών από το Δήμο), επιτάσσει την άμεση εκτέλεση της υπ’ αρ. 479/2009 απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία επιβάλλεται η παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ.  
Συγχρόνως, ισχύει η 59/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, με την οποία ανεστάλη η εγκατάσταση και λειτουργία του κτιρίου που προοριζόταν για την εγκατάσταση του δεματοποιητή και αναμένεται η έκδοση της απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της άδειας του κτιρίου.  
Την απόφαση αυτή κοινοποιήσαμε στο Δήμο, την Περιφέρεια και την Πολεοδομία και για τον λόγο αυτόν και μόνον δεν έχει ως σήμερα εγκατασταθεί και λειτουργήσει ο δεματοποιητής. 
Τέλος, με διάταξη – «καταπέλτη» του Εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου κατά των μεθοδεύσεων δημοτικών αρχόντων και υπαλλήλων, καταλογίζονται βαρύτατες ευθύνες και παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι οι υπεύθυνοι που με πράξεις και παραλείψεις τους επέτρεπαν τη λειτουργία του ΧΑΔΑ (σύμφωνα με την απόφαση του Εισαγγελέα «... ο […] Δήμος είναι προεχόντως ο δημιουργός του δήθεν αδιεξόδου. Το γεγονός δε ότι μέχρι και την κατάθεση της κρινόμενης προσφυγής, παρελθούσης και της 16ης Ιουλίου 2010, εξακολουθεί να λειτουργεί παρανόμως ο ανωτέρω ΧΑΔΑ, ενώ ο Δήμος επιδίδεται σε περαιτέρω αιτήσεις παροχής προσωρινής εννόμου προστασίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σπάρτης με νέα αίτηση μεταρρύθμισης, μαρτυρεί τη δολία προαίρεση για παράβαση του α. 28 του Ν. 1650/1986 (σ.σ. μόλυνση του περιβάλλοντος) και δη κατ’ εξακολούθηση»)

Η λειτουργία, λοιπόν, του ΧΑΔΑ Αφυσσού, εκτός από παράνομη και επικίνδυνη, είναι πλέον απαγορευμένη με δικαστικές αποφάσεις, ακόμα και υπό την εκδοχή της εγκατάστασης δεματοποιητή και πρέπει να παύσει άμεσα – όχι γιατί απλά το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί το επιβάλλουν ρητώς πλέον τα Δικαστήρια. 
Υπό το βάρος της δικαίωσής μας, αρκετοί σπεύδουν τώρα να οικειοποιηθούν την παύση του ΧΑΔΑ και την αποτροπή της εγκατάστασης του δεματοποιητή ως δήθεν επιτυχίες τους.  Εμείς δεν θα μπούμε στο (μικροπολιτικό) πειρασμό να καταδείξουμε τις παλινωδίες του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μερίδας των δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι από φανατικοί υποστηρικτές του δεματοποιητή και της ανάγκης προσωρινής διατήρησης του ΧΑΔΑ σε λειτουργία, μετετράπησαν εν μια νυκτί σε τιμητές και κατήγορους ενός παρελθόντος που οι ίδιοι συλλήβδην δημιούργησαν αλλά θα αρκεστούμε να σημειώσουμε ότι η μεταστροφή αυτή γίνεται εκ των υστέρων και αναγκαστικά, απλά επειδή πρέπει να συμμορφωθούν σε δικαστικές αποφάσεις.  
Ο κύριος υπεύθυνος για την παράνομη λειτουργία της χωματερής, Δήμος Σπαρτιατών, κρυβόταν συστηματικά πίσω από μη νόμιμες παρατάσεις λειτουργίας της χωματερής και ουδέποτε φρόντισε να βρει εναλλακτική μέθοδο ή χώρο διάθεσης των απορριμμάτων της πόλης – δεν διστάζει, μάλιστα σήμερα, να ζητά κι άλλες παρατάσεις. Παρά το γεγονός ότι δουλειά του είναι ακριβώς η εξεύρεση λύσεων στα μείζονα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, το μεγαλύτερο των οποίων είναι η αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων αδράνησε προκλητικά και τίποτα δεν έχει κάνει ως σήμερα – ακόμα και η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που είχαν υποσχεθεί ότι θα άρχιζε άμεσα μετά το τέλος του 2008, κινδυνεύει σήμερα να μην ενταχθεί καν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης λόγω καθυστερημένης υποβολής της από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης (έκδηλη ήταν μάλιστα η απογοήτευσή μας από πρόσφατη απόφαση του ΔΣ περί προμήθειας νέου χώματος για τα σκουπίδια, υπό τον παραπλανητικό τίτλο της …μερικής αποκατάστασης του ΧΑΔΑ – αν είναι ποτέ δυνατόν!)

Εξαιτίας, της συμπεριφοράς του όλοι οι δημότες Σπάρτης πιθανόν να επιφορτιστούμε αυξημένο οικονομικό κόστος, είτε λόγω της επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (εάν παραμείνει η κατάσταση ως έχει), είτε λόγω της αύξησης των δημοτικών τελών για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμους χώρους.  
Δεδομένου ότι ο Δήμος δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να εξεύρει νόμιμη λύση, θεωρούμε πολύ πιθανό από την επόμενη ημέρα της παύσης λειτουργίας της χωματερής να ζητήσει από το Δικαστήριο νέα παράταση και εάν δεν το πετύχει, να αφήσει τα σκουπίδια στην πόλη «ατάκτως ερριμμένα», ώστε να δημιουργήσει κοινωνική αγανάκτηση και να δαιμονοποιήσει για ακόμα μια φορά τους αγώνες μας, επιχειρώντας να στρέψει εναντίον μας τους κατοίκους της Σπάρτης.

Ο κύβος ερρίφθη.  
Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα τις δικαστικές αποφάσεις και να παύσει οριστικά η λειτουργία του ΧΑΔΑ. Με την υπευθυνότητα που πάντοτε διακρίνει τις ενέργειές μας, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τη δικαστική απόφαση και να απαγορεύσουμε οριστικά τη λειτουργία της χωματερής Αφυσσού, γνωρίζοντας στο Δήμο και στους δημότες ότι θα περιφρουρήσουμε και οι ίδιοι με νόμιμα μέσα την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. 
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πώς μόνο έτσι ο Δήμος θα πειθαναγκαστεί να βρει λύση στο πρόβλημα της προσωρινής διάθεσης των σκουπιδιών της πόλης και να σταματήσει να λειτουργεί μια χωματερή, η οποία φθείρει λίγο – λίγο και κάθε ημέρα την υγεία μας. Είναι δε ακλόνητη η πίστη μας στα υγιή αντανακλαστικά των συνδημοτών μας, ώστε να σταθούν δίπλα μας και να απορρίψουν οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια πίεσης της κοινής γνώμης και διχασμού της κοινωνίας επ’ ωφελεία θολών συμφερόντων, μικροπολιτικών ή ακόμα και οικονομικών. Ουδείς, εξάλλου, νομιμοποιείται να απομειώνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προστασία της υγείας των Σπαρτιατών και τίποτε δεν θεωρούμε πιο σημαντικό και πιο ακριβό από αυτήν.


Αν επιθυμείτε, δείτε στο BLOG όλα τα έγγραφα και τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το παραπάνω θέμα πατώντας:
http://xristospliot.pbworks.com/w/browse/#view=ViewAllObjects

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου