kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Οι κάτοικοι που κλείνουν τον Σκουπιδότοπο φταίνε και για την μη υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος; Ιδού το εξιλαστήριο θύμα !!

Προσωρινή λύση με 10πλασιασμό δημοτικών τελών
| 13/05/2011


Πηγή: http://www.lakonikos.gr/index.php

«Οπωσδήποτε θα υπάρξουν σκουπίδια στους δρόμους»
Σε λύση προσωρινότερης της προσωρινής ενημερώνει πως θα αναγκαστεί να προσφύγει ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Στ. Αργειτάκος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων.


Καθώς η λύση της μεταφοράς εκτός νομού είναι κοστοβόρα, περίπου 10.000 ευρώ την ημέρα για το κάθε δρομολόγιο, (3,5 εκατ./χρόνο) υπογράμμισε πως αυτό θα σημαίνει την αναστολή του Τεχνικού Προγράμματος. Όπως ξεκαθάρισε «δεν θα εκτελεστεί κανένα έργο, θα αναγκαστούμε να δεκαπλασιάσουμε τα τέλη καθαριότητας γιατί αυτά είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα», σημειώνοντας μάλιστα, ότι η οικονομική επίπτωση θα βαρύνει όλους τους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Σπάρτης συμπεριλαμβανομένου και του Αφυσσού.

Με τη διαπίστωση ότι «οπωσδήποτε θα υπάρξουν σκουπίδια στους δρόμους», ο κ. Αργειτάκος δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης άμεσης λύσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει, αυτή θα είναι «προσωρινή και δυσβάσταχτη και σίγουρα όχι όπως η τακτική αποκομιδή».

Επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση εφαρμογής μόνιμης επίλυσης της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών αποβλήτων πρωτίστως στο Κράτος και την έκφανση αυτού μέχρι τώρα την Περιφέρεια, ανακοίνωσε ότι το Τοπικό Συμβούλιο Αφυσσού θα κληθεί να αποφασίσει αν συμφωνεί με τα νέα δεδομένα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αντιστοιχεί. Κατά το δήμαρχο οι Αφυσσιώτες «θα μπορούσαν να δώσουν 15 μέρες περιθώριο». «Ας αρνηθούν» πρόσθεσε… «έκαναν υπομονή 40 χρόνια. Έχουμε πει ότι οδηγούμαστε σε μια λύση».


Αναφορικά με την πολυπόθητη λύση ο δήμαρχος Σπάρτης δήλωσε «το δυσάρεστο είναι, ότι ενώ οδηγούμαστε μετά από πολλά χρόνια σε κάποια λύση, θέλουμε βάθος 3 μήνες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια προσωρινή λύση του θέματος για 2-3 χρόνια και ταυτόχρονα να προχωρήσει το σύστημα που θα επιλεγεί από την περιφέρεια της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της οριστικής λύσης».

Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι «ενώ έχουμε υποβάλει αίτημα 100% χρηματοδότησης 6 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ΧΑΔΑ Αφυσσού… αν υπήρχαν πιθανότητες 5%, 10%, 50% να ενταχθεί, τώρα με όλες αυτές τις διαδικασίες οι πιθανότητες μηδενίζονται και χάνουμε 6 εκ. διότι ενισχύεται ότι δεν υπήρχε οριστική λύση που ήταν βασική προϋπόθεση της χρηματοδότησης».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις του περιφερειάρχη ο κ. Αργειτάκος απάντησε «Ο κ. Τατούλης και κανένας περιφερειάρχης δεν μπορεί να δώσει λύση. Εμείς λέμε, γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια. Θα περιμένουμε τη Δευτέρα». Επιπλέον ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς συζητήσεις με τους υπόλοιπους δημάρχους για το ζήτημα.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σχολιάζοντας τη διακοπή της αποκομιδής απορριμμάτων στη Σπάρτη, ανέφερε ότι «πλέον ο καθένας πρέπει να αναλάβει το ρόλο του». Πρόσθεσε δε πως, «η περιφέρεια έχει το σχεδιασμό της ολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και οι δήμαρχοι μαζί με τον ΦοΔΣΑ θα αντιμετωπίσουν την προσωρινή διαχείριση, ώσπου οι κινήσεις της περιφέρειας να βγάλουν ανάδοχο της ολικής διαχείρισης που θα είναι και φορέας της προσωρινής».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε διεργασίες σχετικές με το θέμα βρίσκεται και ο Δήμος Ευρώτα. Με πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή, φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει την υποδοχή των απορριμμάτων και των υπόλοιπων δήμων στο πρώτο επίπεδο της προσωρινής λύσης, κατόπιν συμφωνίας για ανταποδοτικά οφέλη. Τέτοια εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και η προτεραιότητα του Δ Ευρώτα στις προεντάξεις των έργων έναντι των άλλων δήμων. Για τον σκοπό αυτό τα Τοπικά Συμβούλια Δ. Ευρώτα θα κληθούν άμεσα να λάβουν αποφάσεις και να θέσουν τους όρους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου