kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ενστάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δ. Σπάρτης για προχειρότητα κατηγορεί ο πρόεδρος της ΤΚ Αφυσσού

Ενστάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δ. Σπάρτης για προχειρότητα κατηγορεί ο πρόεδρος της ΤΚ Αφυσσού, April 6, 2011, γράφει το lakonikos.gr
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αφυσσού κ. Εμμανουήλ Ι. Φριντζίλας σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα, κατηγορώντας, εμμέσως πλην σαφώς, το Δήμο Σπάρτης για προχειρότητα και βεβιασμένες ενέργειες, με παράκαμψη των γνωμοδοτήσεων Δημοτικών Θεσμικών Οργάνων.
Δεδομένη θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με τον κ. Φριντζίλα, πριν τη τελική ψήφιση του προγράμματος, η γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ή της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το σχέδιο «Καλλικράτης». «Τα όργανα και οι επιτροπές υπάρχουν για να λειτουργούν και όχι για να παρακάμπτονται κατά το δοκούν», τόνισε ο πρόεδρος της ΤΚ Αφυσσού, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να μεταφερθούν απόψεις και προτάσεις όλων των εμπλεκομένων.
Χαρακτηρίζοντας αδιανόητη ενέργεια το γεγονός ότι παρέλαβε το υπό συζήτηση Τεχνικό Πρόγραμμα μια ημέρα πριν την συζήτηση, ο κ. Φριντζίλας ανέφερε ότι «τίποτα απ’ αυτά που αποφάσισε το Συμβούλιο του χωριού μας δεν έχει συμπεριληφθεί στο παρόν τεχνικό πρόγραμμα».

Παράλληλα, κατηγόρησε για ανισομερή κατανομή των έργων που υλοποιούνται στη πόλη με αυτά που πραγματοποιούνται στα χωριά. Ζήτησε δε, να διευκρινιστεί το ύψος του ποσού των έργων οδοποιίας που αφορούν την Δημοτική Κοινότητα Σπάρτης και τις Τοπικές Κοινότητες της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας και πολύ περισσότερο τα έργα οδοποιίας που προβλέπονται για το Αφυσσού.
Στη σχετική του ανακοίνωση, ο κ. Φριντζίλας εντόπισε τέσσερις παρατηρήσεις σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
1η Γενική Παρατήρηση
«Η σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος χαρακτηρίζεται πρόχειρη και φτωχή που δεν ταιριάζει στον μεγάλο καλλικρατικό Δήμο Σπάρτης. Υπάρχει μεγάλη προχειρότητα και δυσαρμονία στα έργα με αυτά στην πόλη με τα χωριά, τα έργα στα χωριά μειονεκτούν, θα έπρεπε να είχαμε ισομερή κατανομή.
Διερωτώμαι γιατί έγινε αυτή η πρόχειρη δουλειά γιατί τόση βιασύνη γιατί δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη η απόφαση του Τεχνικού προγράμματος της Κοινότητάς μας;

Γνωρίζω ότι θα υπεραμυνθείτε του παρόντος τεχνικού προγράμματος που παρουσιάζετε ως δημοτική αρχή λέγοντας ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Γνωρίζω ότι θα ρίξετε τα βάρη αλλού δηλ. πχ στην κυβέρνηση, και αυτό διότι δεν ανακοίνωσε τι ΣΑΤΑ θα δώσει στους δήμους. Γνωρίζω ότι θα επικαλεστείτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα επομένως πως να γίνει σωστός προγραμματισμός χωρίς χρήματα, και είναι σίγουρο ότι μ’ αυτά τα δεδομένα θα ισχυριστείτε ότι ανά πάσα στιγμή όποιο έργο μπορέσει να πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί για κάθε δημοτική και τοπική ενότητα, όταν έλθουν τα χρήματα ή ότι σχετικές οδηγίες του υπουργείου δίνουν την δυνατότητα να αναμορφωθεί το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σπάρτης.
Επομένως δεν υπάρχει φιλοσοφία για ένα Πραγματικό Τεχνικό Πρόγραμμα που να είναι στο επίκεντρο του Δήμου και να στοχεύει στην βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη».

2η Παρατήρηση
«Στο Τεχνικό Πρόγραμμα για την Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών υπάρχει το έργο με τίτλο “Οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Σπαρτιατών’’ συνολικού προϋπολογισμού 250.000€. Επιθυμώ να διευκρινιστεί το ύψος του ποσού των έργων οδοποιίας που αφορούν την Δημοτική Κοινότητα Σπάρτης και τις Τοπικές Κοινότητες της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας και πολύ περισσότερο σε ότι με αφορά τα έργα οδοποιίας που προβλέπονται για το Αφυσσού.

Τι μπορώ να απαντήσω στους αγανακτισμένους κατοίκους για τα χάλια της αγροτικής οδοποιίας; Τι θα τους πω; Ότι υπάρχουν 250.000€ γενικά για οδοποιία για όλο τον πρώην Δήμο Σπαρτιατών; Τι θα πάρει η κάθε κοινότητα από τα 250.000€; Θα κατανεμηθούν ισομερώς και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε Κοινότητας;».

3η Παρατήρηση
«Με έκπληξη διαπίστωσα ότι έχει προβλεφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργο με τίτλο “Αποκατάσταση τμήματος ΧΑΔΑ Σπαρτης’’ συνολικού ποσού 35.000€ από τακτικά-ανταποδοτικά της Δημοτικής Ενότητας Σπάρτης. Είναι δυνατόν να επικαλείστε τμηματική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται γι’ αυτό αλλά για την προμήθεια χώματος για να σκεπάσετε τα σκουπίδια; Δεν γνωρίζετε ότι η επιχωμάτωση δεν είναι αποκατάσταση. Δεν γνωρίζετε ότι αυτό είναι παράνομο έργο; Πως θα εγκριθεί το εν λόγω χρηματικό ένταλμα από την Επίτροπο που αφορά παράνομη ενέργεια; Μόλις πρόσφατα αποφασίσατε την υποβολή σε Πρόγραμμα για χρηματοδότηση της Μελέτης Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Αφυσσού. Πως συσχετίζονται τα δύο αυτά έργα; Τα 35.000€ αφορούν έργο που προβλέπει η συγκεκριμένη μελέτη; Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας μην κάνετε πολιτική πίσω από τις πλάτες των συμφερόντων της Κοινότητάς μας. Τουλάχιστον ας επενδύσουμε στην ειλικρίνεια. Τόσα χρόνια αν και το Αφυσσού εξυπηρετούσε παρανόμως σχεδόν όλους τους ΟΤΑ που συνενώθηκαν στο νέο Δήμο Σπάρτης, σήμερα έρχεστε στο Τεχνικό Πρόγραμμα να μιλήσετε για μερική Αποκατάσταση. Όχι κύριοι θα έπρεπε να μιλάτε για αντισταθμιστικά οφέλη προς το Αφυσσού. Θα έπρεπε να μιλάτε και να έχετε συμπεριλάβει στο Τεχνικό Πρόγραμμα πχ Σύνταξη μελέτης που θα προέβλεπε ενέργειες, έργα και δράσεις για την αντιστάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής που 40 χρόνια τώρα έχει νεκρωθεί από τα σκουπίδια. Δυστυχώς τίποτα.

Ας μην κρυβόσαστε πίσω από το δάχτυλό σας στο συγκεκριμένο έργο που θέλετε να εντάξετε. Είναι παραπλανητικός ο τίτλος του. Ας δώσετε λοιπόν τον πραγματικό του τίτλο. Ποιος είναι; Είναι “Επιχωμάτωση σκουπιδιών ΧΑΔΑ Αφυσσού περιόδου Σεπτεμβρίου 2010 ως σήμερα”. Αναφέρω αυτή την περίοδο γιατί όπως όλοι σας γνωρίζετε τα σκουπίδια κάηκαν και επιχωματώθηκαν στον σκουπιδότοπο Αφυσσού μετά την πυρκαγιά στον Σκουπιδότοπο του Σεπτεμβρίου 2010».

4η Παρατήρηση
«Στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχει το έργο “Καθαρισμός Συντήρηση–Επισκευή αρδευτικού Δικτύου Αφυσσού–Κλαδά συνολικού ποσού 15.000€ από ΣΑΤΑ”.

1ον Η πηγή προέλευσης χρηματοδότησης θα έπρεπε να προέρχεται από τακτικά – ανταποδοτικά έσοδα μιας και τα έργα αυτά είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα.

2ον Θα έπρεπε να μην είναι σε έναν ενιαίο τίτλο και να είναι ξεχωριστά έργα με τον δικό τους προϋπολογισμό μιας και αφορούν ξεχωριστά δίκτυα άρδευσης».

5η Παρατήρηση
«Στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχει το έργο με τίτλο “Επισκευή Συντήρηση Αρδευτικής Γεώτρησης Αφυσσού”, συνολικού ποσού 6.000€ από ΣΑΤΑ. Και πάλι κύριοι, θα έπρεπε η πηγή προέλευσης των χρημάτων να προέρχεται από τακτικά – ανταποδοτικά έσοδα και όχι από ΣΑΤΑ μιας και τα έργα αυτά είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα».

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΤΚ Αφυσσού επισημαίνει για ακόμα μία φορά τα πενιχρά έργα που προβλέπει το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα του Δ. Σπάρτης για την κοινότητα Αφυσσού, ρίχνοντας ευθείες βολές για τις σκοπιμότητες που μία τέτοια απόφαση ενέχει, που δεν είναι άλλη όπως υπογραμμίζει, από το να συνεχιστεί η περιοχή να αποτελεί το «Σκουπιδοντενεκέ» της Σπάρτης.

Μάλιστα, απευθύνει έκκληση στο δήμο, «έστω και την ύστατη ώρα» να κάνει την υπέρβαση και να λάβει αποφάσεις με γνώμονα την περιοχή, η οποία -όπως ανέφερε- υποβαθμίζεται συνεχώς περιβαλλοντικά, οικονομικά, αλλά και πολιτιστικά.

Αναφορικά τώρα με το ίδιο το Τεχνικό Πρόγραμμα, ύψους 10.330.892,43 ευρώ, που ψηφίστηκε στο ΔΣ Σπάρτης την περασμένη Τετάρτη, δίνονται σαφείς προτεραιότητες σε παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση δημοτικών κτηρίων, κυκλοφοριακές μελέτες, παρεμβάσεις στις εισόδους της Σπάρτης, στατική μελέτη της γέφυρας Ευρώτα, νέο τμήμα του Β΄ Κοιμητηρίου Σπάρτης, καθώς και σε έργα ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας.

Εξάλλου, το συνολικό ύψος της δαπάνης που αφορά σε έργα νέα και συνεχιζόμενα, κατανέμεται ανά Δημοτική Ενότητα ως εξής:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ / ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ / ΣΥΝΟΛΑ
ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ: 1.467.421,76 / 2.873.997,01 / 4.341.418,77
ΘΕΡΑΠΝΩΝ: 688.033,32 / 352.587,87 / 1.040.621,19
ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ: 497.230,00 / 388.447,83 / 885.677,83
ΠΕΛΛΑΝΑΣ: 342.549,00 / 613.057,51 / 955.606,51
ΚΑΡΥΩΝ: 224.201,52 / 81.577,47 / 305.778,99
ΦΑΡΙΔΟΣ: 1.040.466,93 / 396.174,81 / 1.436.641,74
ΜΥΣΤΡΑ: 287.800,00 / 1.127.347,40 / 1.415.147,40
ΣΥΝΟΛΑ: 4.547.702,53 / 5.833.189,90 / 10.330.892,43

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου