kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα που διοργάνωσαν ο Αγροτικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αφυσσού - «Διόσκουροι», ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοκκινόραχης - «Πάρνων» και η ''Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε''. Εταιρεία Κοινωνικής –Λαϊκής Βάσης στις 21 Απριλίου 2012 στο αμφιθέατρο  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη με θέμα ‘‘Ολοκληρωμένη αειφορική και κοινωνικά αποδεκτή διαχείριση των απορριμμάτων μας.’’
Την εκδήλωση χαιρέτισαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Ντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Ευστράτιος Βέργαδος ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σπάρτης κ. Ιωάννης Ράλλης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σπάρτης κ Ευάγγελος Βαλιώτης και η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ - και πρόεδρος της ημερίδας).
Αίσθηση για την αρτιότητά τους προκάλεσαν οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις των διακεκριμένων εισηγητών που παρευρέθησαν στην ημερίδα και προκάλεσαν γόνιμο διάλογο που κατέληξε σε εμπεριστατωμένες προτάσεις.
Ο σκοπός της ημερίδας ήταν να διερευνηθεί, πως από την υφιστάμενη κατάσταση της ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων μας σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης  (ΧΑΔΑ - Σκουπιδότοποι - Χωματερές) μπορούμε να περάσουμε στην υλοποίηση της ‘’καινοτόμου Λακωνικής Πρότασης’’ που αφορά την κοινωνική – αειφορική διαχείριση των απορριμμάτων μας και την περιβαλλοντική και οικονομική αξιοποίησή τους.
Τόσο η παύση και αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ - άρα και του ΧΑΔΑ Αφυσσού του Δήμου Σπάρτης - όσο και η διαχείριση των Αστικών Συμμείκτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ), ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης, διότι συνιστούν κατεξοχήν ζητήματα τοπικού και όχι μόνο κρατικού ενδιαφέροντος.  Τούτο σημαίνει ότι το καθήκον των Δήμων και της Αιρετής Περιφέρειας είναι, εκτός από την αποκατάσταση των χωματερών, κυρίως η επιλογή εκείνων των μεθόδων διαχείρισης των αστικών συμμείκτων απορριμμάτων που είναι πιο κοντά στον τόπο παραγωγής τους και που προσιδιάζουν στις τοπικές συνθήκες και ανάγκες της κάθε κοινωνίας.  Η επιλογή της μεθόδου διαχείρισης πρέπει να είναι σύμφωνη με τον ΠΕΣΔΑ, κυρίως πρέπει να εξυπηρετεί τους στόχους της αειφορικής διαχείρισης των απορριμμάτων, να μην βλάπτεται: η Υγεία του ανθρώπου, το περιβάλλον, οι υδάτινοι πόροι, να μην προκαλείται αλλοίωση του τοπίου και των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό, πολιτιστικό, αισθητικό ενδιαφέρον.  Μια μέθοδος διαχείρισης που εξυπηρετεί ιδανικά τους παραπάνω στόχους είναι η Βιολογική Επεξεργασία Οργανικού Κλάσματος (αερόβια - αναερόβια επεξεργασία), οι τοπικές δε κοινότητες έχουν την αρμοδιότητα και το καθήκον να την υιοθετήσουν.
Η πρόταση λοιπόν που αναπτύσσει η Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε. - εταιρεία κοινωνικής Λαϊκής βάσης - δίνει έμφαση στη Διαλογή στη Πηγή και βασίζεται στις αρχές που θέτει η Ευρωπαϊκή αλλά και η Εθνική Νομοθεσία.  Αφορά ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με ταυτόχρονη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων σε παραγωγή λιπάσματος αλλά και ενεργειακής αξιοποίησής τους μέσω της παραγωγής Βιοαερίου.  Από την ανωτέρω πρόταση διαχείρισης, η οποία εντάσσεται στη  ‘’φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων’’, επιτυγχάνεται ο στόχος του μηδενικού υπολείμματος.
Συμπερασματικά η Λακωνική Πρόταση, η οποία είναι μοναδική όχι μόνο στο τόπο μας αλλά και στην Ευρώπη, βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής οικονομίας (αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε το 13% του τζίρου προέρχεται από εταιρείες κοινωνικού χαρακτήρα). 
Η μοναδικότητα και το καινοτόμο του εγχειρήματος είναι ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εταιρεία κοινωνικού χαρακτήρα που να διαχειρίζεται αειφορικά τα απορρίμματα στην ΕΕ.  Αυτό άλλωστε κατέστη σαφές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όταν η Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε. παρουσίασε την πρότασή της και προκάλεσε τα θετικά σχόλια και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων.
Με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο κατέστη σαφές από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές ότι η Λακωνία μπορεί να γίνει μέσω αυτής της υλοποιήσιμης πράσινης πρότασης παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον ‘’ανεπτυγμένο κόσμο’’ και να αποτελέσει πόλο έλξης για την μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας.
Εκτός από την ολοκληρωμένη διαχείριση, κοινωνικά αποδεκτή, κοινωνικά επιχειρηματική, αειφορική, δηλ. περιβαλλοντικά φιλικότατη  και ορθή πρόταση στη διαχείριση των απορριμμάτων μας, συμβάλλει και στην ανάπτυξη του γεωργικού εισοδήματος καθότι από επιστημονική μελέτη έχει προκύψει ότι 6.000 περίπου στρέμματα μπορούν να καλλιεργηθούν με ενεργειακά φυτά (αγριαγγινάρα, σόργο κλπ.) μέσω συμβολαιακής γεωργίας.   Η παραγόμενη βιομάζα που προκύπτει από την μελέτη χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό και την αυτάρκεια της αναερόβιας ζύμωσης των οργανικών αποβλήτων, από την οποία θα προκύψει εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα, ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα υπό αξιοποίηση.
Όλα αυτά είναι ‘’ο πλούτος-το χρυσάφι των απορριμμάτων μας’’, ο οποίος διαχειριζόμενος μέσω της μοναδικής και καινοτόμου αυτής πρότασης:
·        προστατεύει και αναβαθμίζει την ποιότητα του περιβάλλοντος.
·        καθιστά τον Λάκωνα συμμετέχοντα, έστω και με μια μετοχή, κερδοφόρο επιχειρηματία μέσω των απορριμμάτων του, αντιμετωπίζοντας πλέον τα απορρίμματα του ως ‘’προϊόντα’’ τα οποία παράγει ο καθένας μας, καθημερινά.
Είναι ευκαιρία λοιπόν η όλη προσπάθεια να αγκαλιαστεί από όλους γιατί μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τη τοπική κοινωνία και τον καθένα. 
Εκτός των άλλων, διεφάνη ότι η Λακωνική πρόταση απαντά με άμεσες λύσεις και στη διαχείριση άλλων ‘’ρευμάτων’’ δηλ. αποβλήτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας όπως: τα αδρανή υλικά, τη λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών, το κατσίγερο και πάσης φύσης οργανικά υπολείμματα – απόβλητα από βιοτεχνικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.
Από Νομικής άποψης, η πρόταση της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. δεν αντίκειται στην Εθνική Νομοθεσία και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και μπορεί να αποτελέσει, από αύριο κιόλας, την άμεση λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ενόψει του κλεισίματος των ΧΑΔΑ, των δυσβάσταχτων επαπειλούμενων προστίμων από την Ε.Ε. (34.000€/ανά ημέρα λειτουργίας ΧΑΔΑ) και των προστίμων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης (3.000€/ ανά ημέρα λειτουργίας ΧΑΔΑ Αφυσσού). 
Αυτονόητο είναι ότι με την άμεση εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ΑΣΑ καθίσταται εφικτή η πολυπόθητη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού και φυσικά αποτρέπεται η επιβολή του όποιου μελλοντικού προστίμου.
Απεδείχθη και κατέστη σαφές και από την κα Μαργαρίτα Καραβασίλη ,- (Πρόεδρο της Ημερίδας και  - Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ) ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων στην περιοχή μας έχει προκαλέσει τα τελευταία 40 χρόνια ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη μόλυνση όχι μόνο γύρωθεν του ΧΑΔΑ Αφυσσού αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του ποταμού Ευρώτα από τα δηλητηριώδη αέρια και στραγγίδια του.
Επίσης απεδείχθη και κατέστη σαφές για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων μας είναι περισσότερο πρόβλημα αδράνειας ή δήθεν αδιεξόδων των αρμόδιων δημοσίων φορέων παρά ένα δυσεπίλυτο τεχνικό πρόβλημα.
Οι πολίτες ανέδειξαν το πρόβλημα στην πραγματική, κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική, επιστημονική και νομική του διάσταση, την οποία οι αρμόδιοι φορείς έκρυβαν για χρόνια «κάτω από το χαλί» χωρίς να δίνουν λύση και δήλωναν αναρμόδιοι.  Για μία ακόμη φορά, οι ευσυνείδητοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες πλέον έχουν την ολοκληρωμένη λύση, την οποία και καταθέτουν προς υλοποίηση στους δημότες και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής μας κοινωνίας.  
Από τη μετοχή – συμμετοχή στο καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας όλα και όλοι έχουν να κερδίσουν.  Οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι εργολάβοι των απορριμμάτων.
Επομένως:
Η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων δεν είναι ‘’ουτοπία’’:
‘’Το στοίχημα της κοινωνικής, αειφορικής διαχείρισης και της ενεργειακής αξιοποίησής των απορριμμάτων μας, επιβάλλει το κλείσιμο και την επιτακτική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού και την άμεση υλοποίηση της ‘’Λακωνικής Πρότασης’’.
Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι εργασίες-εισηγήσεις της ημερίδας και σχετικά βίντεο με τις αξιόλογες ομιλίες των εισηγητών καθώς και τα πρακτικά στα υφιστάμενα μέσα των χορηγών επικοινωνίας της ημερίδας, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Λακωνικός Τύπος.
Παρατηρητής.
Πρωινός Μοριάς
SUPER – TV
Πολιτεία 90,7 fm
Fly fm 89,7
Nότος 94,9 fm
Αντέννα Νότιας
Ελλάδας 97,2 fm

Χορηγός έντυπης προβολής: Plaisio Art (Πουλόπουλος Nίκος)
Επίσης ευχαριστούμε τους διακεκριμένους εισηγητές, τους φορείς που συμμετείχαν και στήριξαν την ημερίδα καθώς και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Σπάρτης για την παραγώρηση του αμφιθεάτρου και την βοήθεια που περείχαν.

Την εκδήλωση υποστήριξαν:

Οικολογικός Σύνδεσμος λακωνιασ
Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης
Ινστιτούτο Σπάρτης
Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας
Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης
Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης
Ποδηλατοκίνηση
Σπάρτης – 3Π
Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης
Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας.
Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκούρας.
ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ
Α.Ο. Χρυσάφων

Οι διοργανωτές της ημερίδας:









Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου