kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δεματοποιητή στο ΧΑΔΑ «βλέπει» ως λύση ο Δ. Σπάρτης, Άρθρο Λακωνικού Τύπου

21/05/2011
Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση του ΔΣ.
Σε υψηλούς τόνους και με ανταλλαγή «πυρών» διεξήχθη η συνεδρίαση του ΔΣ Σπάρτης την Τετάρτη 18/5, με θέμα συζήτησης την διαχείριση των απορριμμάτων.
Ύστερα από την ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων από τον κ. Χρ. Πλειώτα για την προσωρινή διαταγή συνέχισης εναπόθεσης των αστικών αποβλήτων στο ΧΑΔΑ Αφυσσού από το Πολυμελές Πρωτοδικείο, το λόγο έλαβε ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Στ. Αργειτάκος.
Στην τοποθέτησή του, αναφερόμενος στον εθνικό, περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, μίλησε για «παλινωδίες της Πολιτείας». Ο κ. Αργειτάκος εξέφρασε την άποψη ότι η εγκατάσταση δεματοποιητή αποτελεί μονόδρομο για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης, αφού «δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό». Όπως ανέφερε, «οι αντιδράσεις των κατοίκων αποδυναμώνουν το αίτημα του δήμου για αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ύψους 6 εκατ. ευρώ». «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση για τους δεματοποιητές, ώστε σε 2-3 χρόνια να πάμε στην οριστική λύση του προβλήματος. Δεν είμαστε λάτρεις του δεματοποιητή», συμπλήρωσε.
Για τη μείωση του κόστους πρότεινε την υιοθέτηση μεθόδων όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, για την οποία ενημέρωσε ότι επίκειται σχετική μελέτη που θα εκπονηθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Φούρκας, ο οποίος, αφού σημείωσε ότι η παράταξή του επέλεξε ήπιους τόνους έως τώρα, προκειμένου να δώσει χρόνο στην Δημοτική Αρχή για εξεύρεση λύσης, την κατηγόρησε για έλλειψη σοβαρότητας και αισθήματος ευθύνης. «Στους πρώτους πέντε μήνες της νέας δημοτικής αρχής, τα δείγματα διαχείρισης των προβλημάτων του Δήμου αλλά και της γενικότερης λειτουργίας του είναι κακά», τόνισε ο κ. Φούρκας για να προσθέσει: «Όπως αποδείχτηκε, τα γεγονότα μας πρόλαβαν και μας ξεπέρασαν, δημιουργώντας απογοήτευση και αβεβαιότητα στο σύνολο του Δήμου. Προσπαθείτε να κουκουλώσετε τα θέματα, πιάνεστε αδιάβαστοι, χωρίς αντανακλαστικά», είπε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε ακόμη τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έκανε τίποτα για να εφαρμόσει την απόφαση κλεισίματος του ΧΑΔΑ Αφυσσού, επιρρίπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στο δήμαρχο Σπάρτης, χωρίς να είναι άμοιρη ευθυνών η Περιφέρεια. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η ανακύκλωση όπως εφαρμόζεται εν έτει 2011 δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».
Υπενθυμίζοντας την έκκληση του πρώην γγ της Περιφέρειας κ. Φ. Χατζημιχάλη να του υποδείξουν θέση όπου θα εγκαθίστατο αμέσως ο δεματοποιητής, ο κ. Φούρκας έκανε λόγο για αδράνεια τόσο της τότε δημοτικής αρχής όσο και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Από την πλευρά του, εισηγήθηκε πως είναι λάθος να περιμένουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, διότι αυτός θα καθυστερήσει πολύ και πρότεινε την άμεση εγκατάσταση του δεματοποιητή στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Σπάρτης, μέχρι να οριστικοποιηθεί η καταλληλότερη λύση. Η εγκατάσταση του συστήματος ψυχρής επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων «Θησέας» της εταιρείας «Σούκος», ήταν ακόμη μια πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αναφορικά με την οποία ο κ. Αργειτάκος σχολίασε πως «δε είναι τόσο απλά τα πράγματα, καθώς έχουν προκύψει διαφωνίες ως προς το ύψος της σύμβασης που θα υπογραφεί. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις μαζί τους», σημείωσε.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βαγγέλης Βαλιώτης στην εισήγηση του, αναφέρθηκε στο γενικό πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος, και πρότεινε διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και ανακύκλωση. Εξέφρασε δε, την αντίθεσή του στην αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ σχολιάζοντας τις αντιπαραθέσεις των κ.κ. Αργειτάκου και Φούρκα ανέφερε ότι «μας γυρίζει πίσω στην προεκλογική περίοδο».

http://www.lakonikos.gr/index.php?c_id=32&n_id=4398

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου