kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.


Με αφορμή το άρθρο του Λακωνικού Τύπου σχετικά με τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη,

και επειδή και δεματοποιητές θα βάζαμε σε λειτουργία από τον Μάρτιο και οι χωματερές θα έκλειναν στην Πελοπόννησο τον Ιούνιο (Ποιο σωτήριο έτος είναι ακόμα το θέμα!) ...

 Τα ερωτήματα πολλά και ξεκινάμε…

Το αν θα πάρουμε απαντήσεις είναι ένα ζήτημα που αφορά άλλους κυρίους σε ειδικές καλοπληρωμένες θέσεις εδώ και χρόνια…

1)       Οι δεματοποιητές σύμμεικτων απορριμμάτων με ποια περιβαλλοντική μελέτη μπορούν να γίνουν αποδεκτοί όταν κατά την ζύμωση των οργανικών φορτίων εντός των δεμάτων παράγεται ανεξέλεγκτο Μεθάνιο το οποίο είναι 21-24 φορές πιο επικίνδυνο από το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα?
2)       Θα συλλέγεται το Μεθάνιο και αν ναι με ποιο τρόπο?
3)       Σε ποιό μέρος του κόσμου εφαρμόζεται η δεματοποίηση σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ?
4)       Είναι παγκόσμια και πάλι πρωτοτυπία στη μόλυνση του περιβάλλοντος μας?
5)       Λειτουργούν σίγουρα 4 δεματοποιητές ή ένας ή έως και κανένας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου?
6)       Ποιο είναι το κόστος της σύμμεικτης Δεματοποίησης?
7)       Πού θα πάνε τα μελλοντικά δέματα?
8)       Ποια θα είναι η τελική τους διαχείριση και μετά από πόσα χρόνια?
9)       Πόσους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων θα χρειαστούμε στη Λακωνία? Ο ΠΕΣΔΑ σχεδιάστηκε για έναν !!!
10)   Ο Διεθνής διαγωνισμός της Περιφέρειας ακόμη δεν γνωρίζει τη μέθοδο διαχείρισης που θα μας προτείνουν οι εργολάβοι?
11)   Από τις γνωστές και αποδεκτές μεθόδους διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εμείς σαν Περιφέρεια ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια θα πρέπει να εφαρμόσουμε? Είναι θέμα τεχνοκρατών και πολιτικής επιλογής –βούλησης για την πρόκριση της βέλτιστης.
12)   Όπως σε όλα τα έργα δεν θα έπρεπε οι εργολάβοι να έρθουν και να καταθέσουν τις συμφερότερες προσφορές επί της ήδη επιλεγμένης μεθόδου?
13)   Λειτουργεί κάποιος Δεματοποιητής στην Λακωνία και αν ναι που και πόσο κοστίζει?
14)   Έχει περιβαλλοντική άδεια ή κάποια όποια άδεια ο χώρος μεταφόρτωσης των «ανακυκλώσιμων υλικών» στο Βιολογικό καθαρισμό Σπάρτης? Γιατί αν έχει θα θέλαμε σαν «διψασμένοι» να τη γνωρίζουμε.
15)   Και αν έχει άδεια (?) μάλλον με το χάλι που υπάρχει δεν εφαρμόζεται.
16)   Ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα των εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα λειτουργίας των χωματερών που συνέχεια κλείνουν αλλά και ανοιχτές μένουν?
17)   Όταν αποδεδειγμένα πολίτες δεν παράγουν σκουπίδια και δεν χρησιμοποιούν τις χωματερές με τις ενέργειες τους πώς θα πληρώσουν πρόστιμο για κάτι που δεν κάνουν?
18)   Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολίτες (εκατοντάδες στο Δήμο Σπάρτης ) που μέσω του διαχωρισμού των απορριμμάτων τους δημιουργούν δευτερογενή προϊόντα και τα πωλούν, άρα δεν μολύνουν?
19)   Γνωρίζετε ότι έγινε επίσκεψη και πρόταση από Δημοτικό άρχοντα για εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης αποβλήτων με τη μέθοδο του Πλάσματος- αεριοποίησης στο οικόπεδο που βρίσκεται ο Βιολογικός Καθαρισμός Σπάρτης?
20)   Στο Δήμο Σπάρτης το έτος 2010, το κόστος Διαχείρισης των αποβλήτων φθάνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ δηλ, 115,9 ευρώ ανά τόνο οικιακών αποβλήτων ? Δηλ. απλά να τα πετάμε στις 4 χωματερές!!!
21)   Γιατί δεν εφαρμόστηκε η Μελέτη για την Εφαρμογή της Οικιακής Κομποστοποίησης στο Δήμο Σπάρτης, από τον Ιούνιο του 2011?
22)   Ποιά τα συμπεράσματα της Διημερίδας του ΦΟΔΣΑ Λακωνίας από τον περασμένο Οκτώβρη (2011)?
23)   Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα ξεχωριστής αποκομιδής οργανικών αποβλήτων και κεντρικής μηχανικής κομποστοποίησης στο Δήμο Σπάρτης από το 2008?
24)   Γιατί επιδεικτικά αρνείται η Δημοτική αρχή να συζητήσει την πρόταση της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε., πολυμετοχικής εταιρείας Κοινωνικής Βάσης?
25)   Γιατί η αποκομιδή των μπλέ κάδων ανακύκλωσης στο Δήμο Σπάρτης, ενώ κοστίζει 26,000 ευρώ το μήνα σε ιδιώτη, είναι φθηνότερη σε σύγκριση με την αποκομιδή με μέσα και δυναμικό του Δήμου?
26)   Γιατί μέχρι τώρα μόνο ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γ. Γρυπιώτης έχει ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα Διαλογής των Απορριμμάτων στη Πηγή που παράγονται?
27)   Γιατί μέχρι τώρα μόνο ο Δήμαρχος Ευρώτα έχει ξεκινήσει στη Σκάλα Λακωνίας προσπάθεια διαχωρισμού όλων των βασικών ρευμάτων αποβλήτων με πολύχρωμους κάδους?
28)   Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι που πρέπει να πετύχουμε για τα διάφορα είδη αποβλήτων πριν καταλήξει ένα μέρος αυτών σε ΧΥΤΑ?
29)   Γνωρίζετε ότι μόνο το 35% των οργανικών αποβλήτων μας μπορεί να οδηγηθεί σε ΧΥΤΑ μετά το 2016? Και με πιθανή παράταση 4 ετών, άντε μέχρι το 2020?
30)   Γνωρίζετε ότι έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης πρόταση υπογεγραμμένη από δεκάδες συμπολίτες μας για συζήτηση στο ΔΣ με θέμα την αποκατάσταση της χωματερής του Αφισσού και της «Λακωνικής μεθόδου διαχείρισης των απορριμμάτων» από τη Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε.?

Πηγή: Σταύρος Αργυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Λακωνικής Βιονεργειακής ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου