kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Παραιτήθηκε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δ. Καμιζής λόγω δεματοποιητή και ...

Σχόλιο: Τελικά οι κάτοικοι του Αφυσσού, της Κοκκινόραχης και της Σπάρτης αποτρέποντας την εγκατάσταση δεματοποιήτή στον ΧΑΔΑ Αφυσσού, ''έσωσαν'' την περιοχή μας αλλά και όλους αυτούς που με μεγάλη ευκολία απεφάσιζαν, που με μεγάλη ευκολία πείθονταν ... για την αποτελεσματική λειτουργία του δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων της 2χρονης προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων που πρότεινε ο Περιφερειάρχης (αλήθεια που είναι τώρα;), που με μεγάλη ευκολία έλεγαν ότι δεν μολύνει, ότι δεν υπάρχουν ζουμιά, ότι οι μπάλλες θα απομακρυνθούν, ότι .. ότι... 
Οι κάτοικοι λοιπόν με οικονομικά δαπανηρούς αγώνες δικαιώνονται παντελώς για τις θέσεις τους, τις απόψεις τους.  Απέτρεψαν να ζήσει η περιοχή μας μια τέτοια είδους κατάσταση.  Όταν μιλούσαν για τον Κουρουπητό και τα δέματα που έσκαγαν, τα δέματα που μόλυναν, τέλος πάντων, για όλα όσα αναγκάζουν τον Δήμαρχο Ερμιονίδας να παραιτηθεί, κάποιοι γελούσαν, απαξίωναν τους αγώνες τους και τους αποκαλούσαν ''γραφικούς'' ... Τώρα τι έχουν να πουν; Θα ζητήσουν μια μεγάλη συγνώμη, ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους κατοίκους, θα παραδεχθούν ότι έσφαλαν, θα τους εισακούσουν επιτέλους; ή θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την παροιμία: ''στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα''.
Και κάτι τελευταίο:  Οι αγώνες των κατοίκων συνέβαλαν στο να πάρει σάρκα και οστά η  Δημιουργία της Λακωνικής Πρότασης στη Διαχείριση των Απορριμμάτων, συνέβαλαν στο να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν συμπολίτες μας προς μια αειφορική και ενεργειακή πρόταση διαχείρισης/αξιοποίησης των απορριμμάτων μας - προϊόντων μας, βασιζόμενη στη φιλοσοφία των μηδενικών αποβλήτων, εναρμονίζοντας τις βασικές αρχές ενός εναλλακτικού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που δεν είναι άλλες από την Διαλογή στην Πηγή, την Πρόληψη, την Ανακύκλωση, την Κομποστοποίηση.

Η εκρηκτική κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων ανάγκασε τον Δήμαρχο Ερμιονίδας να υποβάλλει παραίτηση...

Διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000,00) εξασφάλισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων του δήμου Ερμιονίδας, μετά και από την «εκρηκτική κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Ερμιονίδας από τον κορεσμό του χώρου του δεματοποιητή στο Σταυρό Διδύμων.
Επίσης εκτός από την παραίτηση του κ. Καμιζή που δεν έγινε αποδεκτή, στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης παραιτήθηκαν και οι 14 σύμβουλοι της πλειοψηφίας και μάλιστα βρέθηκαν στο γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου και συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τους αντιπεριφερειάρχες Ανδρέα Πουλά και Ντίνα Νικολάκου, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος.
http://www.arcadiaportal.gr/news/200000-euro-apo-tin-perifereia-gia-tin-metafora-ton-dematopoiimenon-aporrimmaton-tou-d-ermionid 

Με μια «εκκωφαντική» επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, παραιτήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Καμιζής, κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι έχει οδηγήσει την περιφέρεια σε αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Δημήτρη Καμιζή !! Μπράβο σου !!
Μη αντέχοντας, προφανώς, άλλο την πίεση των δημοτών του, αλλά και της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στο Σταυρό Διδύμων με τον δεματοποιητή, ο κ. Καμιζής κοινοποίησε σήμερα στον Περιφερειάρχη και το Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο, επιστολή παραίτησης.
Φανερά αγανακτισμένος από την κατάσταση που επικρατεί με τα «δεματοποιημένα» σκουπίδια στο Σταυρό Διδύμων, τα οποία, έχουν συσωρευτεί από πέρυσι και με τις ζέστες των ημερών αυτών, «σκάνε» κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο «εκρηκτική» στην περιοχή, αναφέρει στην επιστολή του ότι βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους που έχουν σχέση με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».
Ζουμιά δεματοποιημένων ...
Ιδιαίτερα επισημαίνει στην επιστολή του, ότι παρά τα όσα είχε επανειλημμένως επισημάνει και τα αλλεπάλληλα διαβήματά του προς τον κ. Τατούλη «ουδεμία προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος υπήρξε».
Αναφέρεται στο τεράστιο πρόβλημα στο Σταυρό Διδύμων, ο οποίος όπως υπογραμμίζει έχει πλέον υπερπληρωθεί από τα σκουπίδια και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι πλέον «δεν διαφέρει πλέον σε τίποτα από ένα κοινό ΧΑΔΑ».
Καταλήγοντας, στην επιστολή παραίτησης ο κ. Καμιζής, σημειώνει ότι παρά την προσέγγιση των δύο προηγούμενων Δημοτικών Αρχών Κρανιδίου και Ερμιόνης, αλλά και της πολιτικής της Περιφέρειας δεν υπήρξε αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Διαβιβαστικό Παραίτησης
«Καμία υπόσχεση ή διαβεβαίωση δική σας ή των υπηρεσιών σας δεν εκπληρώθηκε μέχρι σήμερα», κλείνει την επιστολή του ο παραιτηθείς Δήμαρχος Ερμιονίδας.
Και όλα αυτά μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, στην Τρίπολη, όπου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η Β΄ φάση του διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και με περηφάνια δήλωνε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας με μονάδα ολικής διαχείρισης, κάτω μάλιστα από τις πιο αντίξοες συνθήκες».
 
Σε συνέντευξή του, ωστόσο, φαίνεται ότι από το Μάρτιο, ο κ. Καμιζής, έκρουε τον «κώδωνα» προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τον Περιφερειάρχη.
Πασραίτηση σελίδα 1
Είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη του, που δημοσιεύθηκε στις 22/3/2012 στην ενημερωτική ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, όπου τονίζει πως η περιφέρεια του είχε υποσχεθεί μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών σε Σουηδία ή Γερμανία.
Η αποκαλυπτική του συνέντευξη τότε, είναι η εξής:  
Πώς είναι τα πράγματα στο δήμο, κύριε δήμαρχε;
Δύσκολα. Πλήρης διάλυση, πέραν της υποχρηματοδότησης -που αυτό είναι το λιγότερο κατά τη δική μου εμπειρία, έχω υπάρξει και με τον καποδιστριακό δήμο Κρανιδίου δύο φορές δήμαρχος-, αλλά αυτό το κακό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Έχει διαλυθεί η διοίκηση. Δεν υπάρχει. Και ο «Καλλικράτης, εδώ που τα λέμε, συνέβαλε σε αυτό, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Σας κατέστρεψε, δηλαδή;
Παραίτηση σελίδα 2
Εν πολλοίς, αυτό θα μπορούσα να πω. Νομίζω ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα -και τα αποτελέσματα φάνηκαν τώρα- είναι ότι δεν υπήρχε σωστή διοίκηση.  Εγώ είμαι γιατρός και λέω όταν με ρωτούν πως «το νευρικό σύστημα είχε πάθει βλάβη» και μετά ήρθε και το «εγκεφαλικό», η οικονομική κρίση, και «τελείωσε ο ασθενής».  Δεν υπήρχε ποτέ σωστή, χρηστή διοίκηση, και αυτό φαίνεται καθαρά πλέον από τα σκάνδαλα που βγαίνουν.
Ειδικότερα, σε τοπικό επίπεδο, που σας έπληξε ο «Καλλικράτης»;
Με τον «Καλλικράτη» έγινε μια τρομερή σύγχυση με νόμους, διατάξεις επί διατάξεων, και ουδείς βρίσκει άκρη πλέον.  Ούτε και τα δικαστήρια μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη.  Μπλέκονται και οι ίδιοι οι δικαστές με την πολυνομία που υπάρχει: και για αυτό πάει μια υπόθεση σε πρώτο, δεύτερο, τρίτο βαθμό, δικηγόροι, ερμηνείες, παρερμηνείες… Ένα μπάχαλο!!!  Έτσι θα πάει η Ελλάδα μπροστά;
Δηλαδή, ο λεγόμενος «Καλλικράτης 2», το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, δε διορθώνει τα πράγματα;
Κάτι πάει να διορθώσει.
Ένα παράδειγμα;
Κορεσμός Χώρου απόθεσης ..
Οι ΦοΔΣΑ. Είναι καλό το ότι σε επίπεδο νομού μέχρι να γίνει πραγματικότητα ο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου να υπάρχει διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο νομού με τους τέσσερις δήμους που έχουμε.
Για παράδειγμα, ένα θέμα που έχω εγώ τώρα με τα σκουπίδια, τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Μου είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός Εσωτερικών, και το είχε υποσχεθεί και στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, ότι μέσα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα υπήρχε μια διάταξη που θα επιτρέπεται η μεταφορά των σκουπιδιών από μια περιφέρεια σε άλλη.  Γιατί, όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει ούτε εργοστάσιο επεξεργασίας ούτε καν ΧΥΤΑ δεν έχει.
Έχει ανεξέλεγκτες χωματερές, όμως.
Ναι, έχει πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές.
Για να ολοκληρώσω αυτό που ήθελα να πω, εδώ στο δήμο μας έχουμε στοιβάξει αυτή τη στιγμή 2.000 δέματα των 500 κιλών, τυλιγμένα το καθένα επτά φορές με νάιλον.  Οι προηγούμενοι -προεκλογικά- εγκατέστησαν ένα δεματοποιητή, έκλεισαν τους ΧΑΔΑ, έκαναν μια μεγάλη χωματερή -το είχα καταγγείλει αυτό-, και τώρα έχουμε τα δέματα να σαπίζουν και να μην μπορούμε να τα πάμε πουθενά.  Δεν τα παίρνει κανείς.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τι λέει για αυτό, μιας και έχει τον ΠΕΣΔΑ;
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, είναι απίστευτα εξωφρενικές σκέψεις.  Δεν μπορούμε να τα πάμε στο ΧΥΤΑ Φυλής, και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μας υπεσχέθη ότι θα κάνει ένα διαγωνισμό για 1.000 δέματα μόνο, που η μεταφορά τους στη Γερμανία ή στη Σουηδία θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ.
Αυτό είναι η (με κεφαλαίο «ήτα») παράνοια!  Η προηγμένη, δηλαδή, οικονομικά και πολιτιστικά Ελλάδα θα στείλει τα σκουπίδια της στη Γερμανία και στη Σουηδία.  Και δεν μπορούμε να τα στείλουμε στη Φυλή…
Πόσο είναι το κόστος για τη μεταφορά τους στη Φυλή;
Το κόστος θα είναι ασφαλώς πολύ μικρότερο.  Αλλά και μόνο σαν ιδέα ως χώρα μας προσβάλει.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά σας στο Δήμο Ερμιονίδας; Τα σκουπίδια;
Ναι, η διαχείριση των απορριμμάτων.  Φτάσαμε, δηλαδή, στο σημείο να μη λειτουργεί κανένας ΧΑΔΑ από τους λειτουργούντες, αλλά ένας μεγάλος ΧΑΔΑ, κοντά στα Δίδυμα Αργολίδας και στους Φούρνους, και μάλιστα να τον έχουμε γεμίσει με δέματα. Είναι τραγική η κατάσταση. Ενάμιση χρόνο παλεύω με τα… δέματα!!! Πού θα στείλω τα δέματα!!! Είναι όλοι ανεύθυνοι.
Πόσο είναι το κόστος λειτουργίας του δεματοποιητή;
Πληρώνω γύρω στις 500.000 ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία του δεματοποιητή, και συν τοις άλλοις έχουμε και τα σκουπίδια.
Βαριά κουβέντα αυτό που λέτε…
Μα σκεφθείτε από το 2003 την ευθύνη για τα σκουπίδια την είχαν οι νομαρχίες και με τον «Καλλικράτη» πέρασε στις Αιρετές Περιφέρειες.  Μελέτες επί μελετών, ω μελέτες!!!  Όταν την πήρε η Περιφέρεια, άλλες μελέτες, ω μελέτες, εκεί! Πόσα, άραγε, εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί σε μελέτες;  Το έχει σκεφθεί κανείς; Και ακόμα τίποτε.  Εργοστάσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει.  Δεν έχει γίνει καμία χωροθέτηση.
Έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης το διεθνή διαγωνισμό, τώρα βρίσκεται στη δεύτερη φάση, για να φτιάξει ένα εργοστάσιο, χωρίς να έχει χωροθετηθεί ακόμα.  Δηλαδή ούτε σε πέντε χρόνια δε θα γίνει αυτή η δουλειά.
Ξέρω ότι έχουν έρθει οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και σας επιρρίπτουν ευθύνες για τα σκουπίδια και τη χωματερή.
Αλήθεια είναι.  Στέλνουν τώρα τους ελεγκτές Περιβάλλοντος, οι οποίοι κάνουν διαπιστώσεις για μια κατάσταση που εμείς έχουμε ήδη διαπιστώσει και ζούμε καθημερινά, και κατηγορούν εμάς.  Αφού δεν έχουμε εμείς αρμοδιότητα, οι δήμοι, δηλαδή!  Εγώ ο ίδιος ζήτησα -και το κοινοποίησα και στον εισαγγελέα- να έρθουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, να δουν αυτό το χάλι και πώς πρέπει να λυθεί αυτό το χάλι, καθότι αναρμόδιος.
Και ποια είναι η αρμοδιότητά σας;  Το ρωτώ για να γίνει κατανοητό στους e-αναγνώστες μας αλλά και στους δημότες σας…
Η αρμοδιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι να συλλέγω τα σκουπίδια και να τα πάω σε αυτό το χώρο, τον οποίο αδειοδότησε η ίδια η περιφέρεια για την προσωρινή -λέει- εδώ και δύο χρόνια αποθήκευση των δεμάτων…
Ζήτησα να φύγω από τον περιφερειακό σχεδιασμό για να δω πώς θα λύσω το πρόβλημά μου.  Όχι!… Είχα υποβάλει στο ΕΠΠΕΡΑΑ μια πρόταση για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει μέσα από το σχεδιασμό ενός συστήματος κομποστοποίησης.  Η πρόταση αυτή ήταν στο 1,8 εκατ. ευρώ, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και τι έγινε αυτή η πρόταση; Υλοποιήθηκε;
Σταμάτησε.  Παίρνω μια επιστολή που μου έλεγε ότι η πρότασή σας σταμάτησε να αξιολογείται διότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε να υλοποιήσει το έργο εκείνη.  Πάει και αυτό.  Ούτε καν αυτό δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε, ενώ «δικαιούχος» ενός τέτοιου έργου είναι και οι δήμοι.  Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν απορροφούνται τα χρήματα της Ε.Ε.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι δήμαρχος στην Ελλάδα.  Και είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι -αν δεν έγινες δήμαρχος για να βρεις δουλειά- εάν είσαι έντιμος, εάν σέβεσαι τους νόμους, εάν αναζητείς τη νομιμότητα, πράγματι είναι τραγικό να είσαι δήμαρχος, όχι απλώς εξαιρετικά δύσκολο.
Με την ανακύκλωση τι γίνεται;
Έχουμε πάρει 35 κάδους ανακύκλωσης μέσω του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη τους οποίους αξιοποιούμε εδώ και ένα χρόνο -διότι πιστεύω ότι μόνον αυτό θα μας σώσει- για να μειώσουμε τον όγκο των σύμμεικτων σκουπιδιών και να ανακυκλώσουμε υλικά.  Τους αξιοποιήσαμε, λοιπόν, αυτούς τους κάδους με άλλους που αγοράστηκαν με δαπάνες του δήμου, και πλέον γίνεται διαλογή στην πηγή, με το «σύστημα των πράσινων σημείων».  Δηλαδή, έχουμε κάποια σημεία όπου υπάρχουν κάδοι ξεχωριστά για τα ανακυκλώσιμα.  Οι κάτοικοι σιγά - σιγά το μαθαίνουν αυτό και κάνουν το διαχωρισμό στην πηγή, στο σπίτι δηλαδή.
Και ποιο το «κέρδος»;
Ο όγκος από τα ανακυκλώσιμα υλικά αυξάνεται, και αν μπορούσαμε να υλοποιούσαμε την πρόταση με την κομποστοποίηση θα μειώναμε τον όγκο των σκουπιδιών κατά 50% και πλέον…
Τώρα;
Τώρα είναι στο 20% η μείωση, διότι δεν έχει εμπεδωθεί στους δημότες. Σιγά σιγά γίνεται αυτό, η υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε τόσο στη μείωση των απορριμμάτων όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αφαιρείς, δηλαδή, χαρτί και πλαστικό και μειώνεις τον κίνδυνο πυρκαγιάς αλλά και προστατεύεις το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου