kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Το ταξίδι των συρμάτινων ανακυκλώσιμων κάδων στην 6η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Πάρνωνα

Η Λακωνική  Βιονεργειακή Α.Ε. (Κοινωνική Πολυμετοχική Επιχείρηση Λαϊκής Βάσης) και ο Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αφυσσού ''Διόσκουροι'' μετέφεραν τα συρμάτινα δοχεία ανακύκλωσής τους στο γήπεδο του Καταφυγίου του ΕΟΣ στον Πάρνωνα, όπου έλαβε χώρα η ''6η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων'' που με πολύ κέφι και μεράκι διοργάνωσαν: η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης ‘’Διός Κούροι’’, η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας ‘’Ωρίων’’ με τη συμπαράσταση του Δήμου Σπάρτης.
Σ’ αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 800 επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα.   Άνθρωποι που αγαπούν τη φύση, έφεραν τον πανάκριβο εξοπλισμό τους (τηλεσκόπια, Η/Υ  κλπ),  συνευρέθηκαν σ΄ έναν μοναδικό χώρο για να παρατηρήσουν τον ουρανό, τους πλανήτες, τους αστερισμούς, τους γαλαξίες, τα νεφελώματα …για  να μοιραστούν και να κοινωνήσουν τις εμπειρίες τους.
Στόχος μας, ήταν μέσα απ αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας η ‘’Λακωνική Πρόταση’’ που αφορά την αειφορική διαχείριση των απορριμμάτων/προϊόντων μας με έμφαση τη Διαλογή στη Πηγή, την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση των οργανικών μας αποβλήτων μέσω βιοαερίου και κομπόστ (λιπάσματος) και απώτερο σκοπό το μηδενικό υπόλειμμα καθιστώντας την φιλοσοφία των μηδενικών αποβλήτων από ουτοπία πραγματικότητα.
Στην εκδήλωση αυτή των τεσσάρων ημερών και των τριών νυκτών πραγματοποιήθηκε το εξής πείραμα: Την 1η ημέρα της εκδήλωσης - δεν μοιράστηκε κανένα ενημερωτικό φυλλάδιο  - τοποθετήθηκαν οι συρμάτινοι κάδοι των ανακυκλώσιμων προϊόντων ανοικτοί χωρίς σκεπάσματα για να παρατηρηθεί το πώς θα συμπεριφερόταν αυτός που θα χρησιμοποιούσε τους σηματοδοτημένους κάδους (πχ αλουμίνιο, πετ, σκληρά πλαστικά) για να προδιαλεχθούν αυτού του είδους τα απορρίμματα/προϊόντα.  Τα δοχεία ήταν συρμάτινα  ώστε ο καθένας μπορούσε να παρατηρήσει τι υπήρχε μέσα σ’ αυτούς τους κάδους.  Τα συμπεράσματα της 1ης ημέρας δεν ήταν ενθαρρυντικά από άποψη διαλογής.  Υπήρχαν προδιαλεγμένα απορρίμματα στους κάδους αλλά και μικρές πλαστικές σακούλες με σύμμεικτα απορρίμματα.
Την 2η και την 3η ημέρα οι συρμάτινοι κάδοι σκεπάστηκαν και στο πάνω μέρος τους ανοίχθηκε μια μικρή υποδοχή για να μπορεί να εισχωρεί μόνο το αντίστοιχο ανακυκλώσιμο απόρριμμα/προϊόν.  Παράλληλα μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για το σκοπό του όλου εγχειρήματος αλλά και για την Λακωνική Βιονεργειακή Α.Ε.- Κοινωνική Πολυμετοχική Εταιρεία Λαϊκής Βάσης.

Αυτές οι ενέργειές μας προκάλεσαν αίσθηση, θετικές αντιδράσεις και εντυπώσεις στους επισκέπτες, όπου ξαφνικά όσοι πήγαιναν μπροστά στους κάδους άρχιζαν να τοποθετούν το ανάλογο απόρριμμα στον αντίστοιχο σηματοδοτημένο κάδο.  Παρατηρήθηκε ότι οι επισκέπτες ήθελαν να ανακυκλώσουν τα πάντα και ρωτούσαν γιατί δεν υπήρχαν τουλάχιστον ακόμα τρεις επιπλέον κάδοι.  Δηλ. αυτοί του χαρτιού, του γυαλιού και των οργανικών…  Πάρα πολλοί επισκέπτες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την ‘’Λακωνική Πρόταση Διαχείρισης των Απορριμμάτων / Προϊόντων'' και ζήτησαν στο προσεχές μέλλον να λάβουν περισσότερη ενημέρωση.  Ήδη σε διάφορες περιοχές – πόλεις της Ελλάδας προγραμματίζονται σχετικές παρουσιάσεις και ομιλίες της Λακωνικής Πρότασης  για την αειφορική διαχείριση των απορριμμάτων μας / προϊόντων.
Το αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος ήταν ότι ανακυκλώθηκε με τη Διαλογή στο τόπο παραγωγής των απορριμμάτων, το 80% επί του συνόλου .
Τελικά οι στόχοι των φίλων διοργανωτών πέτυχαν και οι επισκέπτες έφυγαν με άριστες και ξεχωριστές εντυπώσεις για τον τόπο μας.  Πιστεύουμε ότι όταν θα ξαναβρεθούμε και πάλι στον Πάρνωνα σε μια τέτοια ‘’μαγική συνάντηση’’ να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και τα όσα προσπαθούμε να έχουν μετενσαρκωθεί σε πράξη.
   
Δείτε τις συνεντεύξεις του κ Σταύρου Αργυρόπουλο (Διευθύνων Σύμβουλος Λακωνικής Βιονεργειακής)
 και του κ Χρήστου Πλειώτα (Πρόεδρος Αγροτικού Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Αφυσσού ''Διόσκουροι''
  στον κ Αντώνη Φελούρη ElladaTV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου