kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤAI

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Χ.Α.Δ.Α. ΑΦΥΣΣΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ !!!

Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες του Δήμου μας να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν την εκδίκαση της αίτησης μεταρρύθμισης της αριθμ 479/2009 απόφασης που κατέθεσε ο Δήμος; Σπαρτιατών, το πρωί της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2009, στο Πρωτοδικείο Σπάρτης, για ενημέρωσή τους και ηθική συμπαράσταση στον αγώνα μας.

Από την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 θα έπρεπε να παύσει να λειτουργεί Ο Χ.Α.Δ.Α. (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) του Δήμου Σπαρτιατών στη θέση Προβατομάνδρα Αφυσσού κατ΄ εφαρμογή της απόφασης 479/2009 του Πρωτοδικείου Σπάρτης, όπου:

απαγόρευε στον Δήμο Σπαρτιατών ‘’να εναποθέτει, να επιχωματώνει και να αποτεφρώνει τα απόβλητά του’’ και ‘’απειλεί κατά του Δήμου Σπαρτιατών πρόστιμο 3.000€ υπέρ των αιτούντων για κάθε μελλοντική παράβαση …’’

Ο Δήμος Σπαρτιατών ενόψει αυτής της κατάστασης - που δικαίως κατ’ εμάς ως θιγόμενοι κάτοικοι έχει διαμορφωθεί- , κάλεσε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Νοεμβρίου 2009 με μοναδικό θέμα συζήτησης: σχετικά με τον σκουπιδότοπο Αφυσσού ενόψει του επικείμενου κλεισίματός του. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών αποφάσισε να συστήσει Επιτροπή η οποία θα ερχόταν σε επαφή με Επιτροπή των Κατοίκων και τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους για να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να αρχίσουν συζητήσεις για να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα το οποίο θα ήταν αντιμέτωπος ο Δήμος Σπαρτιατών μετά την 30η Νοεμβρίου 2009. Δυστυχώς όμως καμιά Επιτροπή από τον Δήμο Σπαρτιατών δεν ήλθε σε επαφή με τους κατοίκους. Αντίθετα αυτό που έπραξαν αιφνιδιαστικά και λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία του κλεισίματος του ΧΑΔΑ είναι το εξής: κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σπάρτης, αίτηση για μεταρρύθμιση της απόφασης.

Παράλληλα ζήτησαν μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009, να τους χορηγηθεί από το Πρωτοδικείο Σπάρτης Προσωρινή Διαταγή με την οποία θα τους επιτρέπεται να λειτουργούν τον Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού για την διάθεση των αποβλήτων του Δήμου. Η προσωρινή διαταγή τους δόθηκε.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Νοεμβρίου όλοι ανεξαιρέτως οι Τοπικοί Άρχοντες έδωσαν δίκιο στους κατοίκους για τα όσα έπραξαν και κατάφεραν. Από την άλλη όμως βρέθηκαν και πάλι απροετοίμαστοι για να διαχειριστούν το φλέγον πρόβλημα που είναι: και τι θα κάνουμε τώρα τα σκουπίδια; Που θα τα διαθέσουμε; Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν; Δυστυχώς και πάλι χάος, τίποτα !!! Οι εναλλακτικές λύσεις τους τίποτα στο τίποτα.

Η λύση την οποία ευαγγελίζονται είναι αυτή του απερχόμενου Περιφερειάρχη του κ Ν. Αγγελόπουλου, δηλ. αυτή της εγκατάστασης μονάδας δεματοποίησης/προσωρινής αποθήκευσης αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων εντός του Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού. Θεωρούν ότι έχουν κάνει πολλά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο σχετικά με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις/εγκρίσεις της ανωτέρω μονάδας.

Θεωρούν ότι μέχρι 30 Μαΐου 2010 ή το αργότερο μέχρι 05-03-2010 (τακτική δικάσιμος της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων )θα έχει εγκατασταθεί ο δεματοποιητής και θα δώσει έστω και προσωρινά τη λύση στο καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων .

Δυστυχώς όμως έχουμε να τους τονίσουμε τα εξής:

Σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων/εγκρίσεων του έργου: δεματοποίησης/προσωρινής αποθήκευσης αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων εντός του Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού:

Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών υποσχέθηκαν ότι θα ακολουθήσουν την νόμιμη διαδικασία ( αυτή που προβλέπεται στο άρθρο 8 της ΚΥΑ) και μάλιστα θα το πράξουν εντός 50 ημερών. Από τότε όχι μόνο 50 μέρες πέρασαν αλλά 180 ημέρες. Αλήθεια σ’ αυτές τις 180 ημέρες μετά το δικαστήριο, τι ακριβώς έπραξαν;

Με την αριθμ 48/2009 οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, στον φερόμενο ιδιοκτήτη: ΔΕΚΕ / Περιφέρεια Πελοποννήσου, ό οποίος σε συνεργασία με τους Δήμους Σπαρτιατών, Μυστρά, Οινούντος, Θεραπνών και τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας, κατασκεύασε εντός του Χ.Α.Δ.Α. και σε χώρο που από κάτω βρίσκονται επιχωματωμένα σκουπίδια μία αποθήκη. Αφού κατασκεύασε την Αποθήκη προσπαθεί αυτή τη στιγμή να αλλάξει την χρήση του κτιρίου, από αποθήκη σε μονάδα δεματοποίησης. Αλήθεια αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία; Ύστερα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής η Πολεοδομία έκανε αυτοψία και έκρινε την Αποθήκη ως αυθαίρετη κατασκευή και διέκοψε τις εργασίες μέχρι νεωτέρου σήματός της. Μάλιστα καλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταβάλλει για τα αυθαίρετα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, πρόστιμο ποσού περίπου 2.000€. Δηλ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει πρόστιμο στο Ελληνικό Δημόσιο ……

Παράλληλα προσπάθησαν και μάλλον, ‘’ίσως’’ παρέκαμψαν τις 2 αρνητικές εισηγήσεις ( για την μη εγκατάσταση μονάδας δεματοποίησης στο συγκεκριμένο χώρο λόγω της ύπαρξης σημαντικών μνημείων) των Τοπικών Εφορειών δηλ. των Βυζαντινών και των Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, στο Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου. Όπως ανακοινώνεται από στόματα ‘’τοπικών αρχόντων’’ το Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου έδωσε προσωρινή άδεια εγκατάστασης της μονάδας δεματοποίησης για 2 χρόνια. Αναμένεται η υπογεγραμμένη η απόφαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Δηλ. η εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης σκουπιδιών θα γίνει δίπλα σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή και με τη βούλα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αλήθεια σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τις Τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, μπορεί να τις παρακάμψει απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου;

Σχετικά με την εξεύρεση ενός ΣΕΔΑ (Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων).

Η δεματοποίηση σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων είναι μια μέθοδος που προτάθηκε ως προσωρινή με μοναδικό σκοπό την αποφυγή των δυσβάστακτων προστίμων των 34.000€ ημερησίως για όποια λειτουργία παράνομης χωματερής για τη χώρα μας. Επομένως πάλι θα ξαναβρεθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μπροστά μας.

Ποιά θα μπορούσε να είναι σήμερα για τον Δήμο μας η περιβαλλοντικά βέλτιστη πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων; Μα φυσικά το να μην παράγουμε καθόλου ή να ελαχιστοποιήσουμε τα σκουπίδια για τελική διάθεση. Δηλαδή με λίγες κουβέντες :

Πρόληψη

Διαλογή στην Πηγή των απορριμμάτων

Επαναχρησιμοποίηση / Ανακύκλωση

Οικιακή κομποστοποίηση

Ελαχιστοποίηση υπολειμμάτων κλπ

Πολλές χώρες στην Ευρώπη εφαρμόζουν τέτοια συστήματα και έχουν πετύχει μεγάλα ποσοστά μείωσης και εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων τους (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κλπ.)

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα εκατομμύρια ΕΥΡΩ για λύσεις που δεν θα μας δώσουν τίποτα; Είναι δυνατόν να μολύνουμε το περιβάλλον και μετά να ξοδεύονται εκατομμύρια Ευρώ για να αποκαταστήσουμε την επιβάρυνση που δημιουργήσαμε στο περιβάλλον;

Πως μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες που διατυμπανίζουν ότι θα ακολουθήσουν τα νόμιμα, να προσφεύγουν σε λύσεις πρόχειρες απερίσκεπτες μην πούμε κάτι άλλο που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα;

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο που έχει ξεκινήσει αυτό το φλέγον θέμα με τον ΧΑΔΑ Αφυσσσού, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς κλπ είχαν με σοβαρότητα σκύψει στο πρόβλημα ,θα είχαν βρει όχι μόνο χώρο για την εγκατάσταση του δεματοποιητή αλλά και χώρο για την απόθεση των δεματοποιημένων σύμμεικτων απορριμμάτων μακριά από κατοικίες, καλλιέργειες κλπ ακολουθώντας την νομιμότητα. Άλλωστε το Τεχνικό Περιβαλλοντικό Υπόμνημα που έχουμε υποβάλλει στον Δήμο Σπαρτιατών αλλά και στο δικαστήριο δίνει ΝΟΜΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.

Πολλές συναντήσεις και συζητήσεις έγιναν αλλά δυστυχώς η επίσημη Πολιτεία δεν άκουσε τις διαμαρτυρίες και τον παλμό των κατοίκων της περιοχής. Δυστυχώς φθάσαμε εδώ που φθάσαμε και πλέον ο χρόνος ήταν και θα είναι περισσότερο πιεστικός. Άλλωστε από τον Οκτώβριο του έτους 2008 ήταν, όπως έλεγαν . Υποτίθεται ότι οι δεματοποιητές θα είχαν εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα στον Φλεβάρη 2009. Προφανώς χωρίς τις σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, διότι ακόμα δεν τις έχουν και μάλλον δεν θα τις πάρουν για τον συγκεκριμένο χώρο έγκαιρα, ίσως και ποτέ. Αυτοί που μας διαβεβαίωναν για όλα αυτά και ήθελαν να συμφωνήσουμε στους μονόδρομους που είχαν χαράξει τώρα τι έχουν να πουν; Τίποτα, ζητούν και πάλι προσωρινότητα γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Ποια είναι λοιπόν η ‘’μοναδική σανίδα σωτηρίας’’ για τον Δήμο Σπαρτιατών στο κρίσιμο θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Μα η αίτηση που κατέθεσε ο Δήμος Σπαρτιατών για την μεταρρύθμιση της απόφασης , όπου προσδοκά να του δοθεί προσωρινότητα και χρόνος !!!

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εξακολούθηση της λειτουργίας του Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού παραβιάζει πέραν του εθνικού και το κοινοτικό δίκαιο. Το οποίο υποχρεώνει την Ελλάδα σε διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση όλων των Χ.Α.Δ.Α. έως 31.12.2008.

Επιπλέον, για τον χώρο αυτό έχει εκδοθεί από το Νομάρχη Λακωνίας απόφαση που αφορά την οριστική παύσης λειτουργία του Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού. Είναι προφανές ότι με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά θα μπορούσε να έχει επιλυθεί το όλο ζήτημα, αφού πλέον θα τερματιζόταν πλήρως η λειτουργία του Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού. Αλήθεια πότε θα εκτελεστεί αυτή η απόφαση;

Θα πρέπει κάποτε οι διοικητικές αρχές του Δήμου Σπαρτιατών να αντιληφθούν ότι πρέπει να ενεργούν με γνώμονα τη νομιμότητα και ότι δεν είναι δυνατόν με την επίκληση δήθεν ‘’λόγων δημοσίου συμφέροντος’’ ή δήθεν ’’λόγων της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας’’ και επειδή οι ίδιοι αδυνατούσαν να πράξουν τα νόμιμα, να αιτούνται να παραβιασθούν οι νόμοι του Κράτους και αυτό να εκτίθεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το να κλείνουν στα χαρτιά και όχι ουσιαστικά τους ΧΑΔΑ, όσοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις κοροϊδεύουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά όλους τους Έλληνες πολίτες, δημιουργώντας στους Ευρωπαίους αντίστοιχη εικόνα για τη χώρα μας. Λύσεις υπάρχουν αρκεί οι τοπικοί άρχοντες να θέλουν να τις κοιτάξουν. (ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ)

Επειδή τόσο καιρό αισθανόμαστε εμπαιγμό απ’ όλους όσους υποτίθεται ότι ασχολούνται με το πρόβλημά μας, θεωρώντας μας μια μικρή μερίδα ανθρώπων που αντιδρά (κανένας δεν αντιλήφθηκε ότι στην Πορεία του Φεβρουαρίου 2009 στην πόλη της Σπάρτης συμμετείχαν 1.150 άτομα) σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, προσβάλλοντας οποιαδήποτε απόφαση ή αδειοδότηση για την εκ του πλαγίου τοποθέτηση του δεματοποιητή στον Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού.

Σας δηλώνουμε ότι το μόνο που ζητάμε είναι αυτό που επιβάλλει η νομοθεσία: και δεν είναι άλλο από το ‘’ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Χ.Α.Δ.Α. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ, ΔΙΟΤΙ.

Ημίμετρα και προσωρινές λύσεις δεν οδηγούν πουθενά. Πάλι μπροστά μας θα είναι το πρόβλημα. Ας σταματήσει το κρυφτούλι με την πραγματικότητα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση ένα είναι βέβαιο: ότι το τίμημα θα το πληρώσουν τόσο αυτοί που λαμβάνουν προσωρινές αποφάσεις όσο και εμείς που θα ζούμε σ’ ένα περιβάλλον το οποίο θα το έχουμε καταστήσει επικίνδυνο.

Ας μην συνεχισθεί να υποθηκεύεται με την μόλυνση, η υγεία μας, οι ζωές μας, οι περιουσίες μας αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών. Οφείλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές υγιεινότερο από ότι το βρήκαμε.

Φορείς που Συμπαραστέκονται:

Αγροτικός Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Αφυσσού «Διόσκουροι»

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινόραχης «Πάρνων»

Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης

Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας

Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Σκούρας

Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου