kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

07 - 02 - 2009 ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΔΑ ΑΦΥΣΣΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Λίγα απ' αυτά που ελέχθησαν την ημέρα της Πορείας

Είμαστε οι ‘’Νομοταγείς Ενεργοί Δημότες και Πολίτες της 2ης κατηγορίας’’, τους οποίους το πρωί χαρακτηρίζουν «καταληψίες», ή οτιδήποτε άλλο και το μεσημέρι τους χαρακτηρίζουν διαφορετικά ως «Ενεργούς Δημότες και Πολίτες».
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε γιατί κάνουμε αυτόν τον αγώνα, γιατί είμαστε 35 ημέρες στους δρόμους, γιατί είμαστε 35 ημέρες μπροστά στον σκουπιδότοπο (μέχρι την ημέρα της Πορείας διότι μείναμε στην Παράγκα μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών στις 14 Απριλίου 2009). Ας πάρουμε τα πραγματα από την αρχή.
Με έκπληξη πριν από περίπου 21/2 μήνες, ενημερωθήκαμε ότι ο Χ.Α.Δ.Α. (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων) – η Χωματερή, ο σκουπιδότοπος – του Δήμου Σπαρτιατών που λειτουργεί εντός των ορίων του ΤΔ Αφυσσού, κοντά στην ιστορική Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα και κοντά στην αρχαιολογική περιοχή Τσάκωνα δεν θα κλείσει από 31 – 12 -2008 οριστικά αλλά και ούτε θα αποκατασταθεί εξ’ ολοκλήρου.
Όλοι οι Δήμοι του Νομού Λακωνίας θα προμηθευτούν ειδικούς μπλε κάδους για ανακυκλώσιμα απορρίμματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο κλπ) ακόμα τους περιμένουμε. Αυτά τα απορρίμματα θα πηγαίνουν για επεξεργασία και ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα απορρίμματα δηλ τα οργανικά απόβλητα αν και μπορούν να κομποστοποιηθούν αλλά και τα μη ανακυκλώσιμα – δηλ τα υπολείμματα -, θα μεταφέρονται στις πρέσες - δεματοποιητές -, όπου θα γίνεται συμπίεση - μπαλοποίηση και θα αποθηκεύονται προσωρινά σ αυτούς τους χώρους προκειμένου να μεταφερθούν για υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΥ που μελλοντικά θα κατασκευασθεί. Δηλ. τα μεν πρώτα θα μεταφέρονται προς ανακύκλωση τα δε άλλα δηλ. τα σύμμεικτα απορρίμματα , θα δεματοποιούνται - μπαλοποιούνται από τους μπαλοποιητές – δεματοποιητές. Αυτές οι ‘’πλαστικοποιημένες μπάλες των σύμμεικτων απορριμμάτων’’ αφού παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα (άγνωστο πόσο) στους χώρους που θα εγκατασταθούν οι δεματοποιητές (προσωρινή αποθήκευση) θα μεταφερθούν κάποια στιγμή στον ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) που θα κατασκευασθεί. Αναμένεται να κατασκευασθεί στο Ασήμι Λακωνίας, αν κατασκευασθεί. Από τα λεγόμενα προβλέπεται λοιπόν να εγκατασταθούν τρεις δεματοποιητές στο Νομό μας. Ένας στον Δήμο Οιτύλου, ένας στον Δήμο Μολάων και ένας στον Δήμο Σπαρτιατών (σε χώρο τεσσάρων έξι στρεμμάτων στον ΧΑΔΑ Αφυσσού του Δήμου Σπαρτιατών). Στον ΧΑΔΑ Αφυσσού θα καταλήγουν για δεματοποίηση – και για προσωρινή αποθήκευση τα δεματοποιημενα σύμμεικτα απορριμμάτα 7 Δήμων και μιας Κοινότητας, δηλ. του Δήμου Σπαρτιατών, του Δήμου Μυστρά, του Δημου Οινούντος, του Δήμου Πελλάνας, του Δήμου Φάριδος, του Δήμου Θεραπνών, του Δήμου Γερονθρών και της Κοινότητας Καρυών αλλά και του ΚΕΕΜ.
Αυτή είναι κυρίες και κύριοι η προσωρινή λύση που προτείνει η Περιφέρεια και οφείλουν να αποδεχθούν οι Δήμοι, και να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας.
Στις 3-12-2008 το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών με την αριθμ 372/2008 αποφάσισε, ενόψει τσουχτερών προστίμων από την ΕΕ και με καταληκτική ημερομηνία την 31η-12ου-2008, την παύση της λειτουργίας του σκουπιδότοπου που λειτουργεί λίγο μακριά απ’ όλους μας.
Στις 22-12-2008 το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών με την αριθμ 388/2008 αποφάσισε και πρότεινε την εγκατάσταση του δεματοποιητή σε χώρο 4 ως 6 στρεμμάτων εντός του σκουπιδότοπου που είχε αποφασίσει να κλείσει, συμφωνώντας έτσι με την απόφαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας. Αυτό σημαίνει ότι με την 372/2008 απόφασή του έκλεισε τον σκουπιδότοπο αλλά με την 388/2008 απόφασή του ξανανοίγει τον σκουπιδότοπο με αλλή ονομασία.
Προσέξτε, αυτή είναι η προσωρινή λύση που προτείνει η Περιφέρεια για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα των 34.000€ για κάθε ημέρα παράνομης λειτουργίας του σκουπιδότοπου από 1η / 1ου / 2009, και την οποία ο Δήμος μας την αποδέχθηκε ανώδυνα. Υπέρ αυτής της απόφασης ψηφίσαν 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι ναι, 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι όχι και ένας λευκό.
Στις 9 Ιανουαρίου 2009 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με την αριθμ 1/2009 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών εκφράζει ομόφωνη θέση για την αποκομιδή και απόρριψη των απορριμματων στον σκουπιδότοπο ‘’επ΄ ωφελεία της προστασίας και διαφυλάξεως της δημόσιας υγείας, που άμεσα πλήττεται και σφόδρα επαπειλείται από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων σε κοινόχρηστα μέρη του αστικού ιστού του Δήμου και των οικισμών’’, λαμβάνοντας υπόψη του, έγγραφο του Περιφερειάρχη όπου ζητείται η ανοχή και η κατανόηση από την Νομαρχία και να μην ληφθεί άμεσα η απόφαση παύσης λειτουργίας του σκουπιδότοπου.
Έτσι λοιπόν ο Δήμος Σπαρτιατών αλλά και οι Δήμοι της Διαδημοτικής (Οινούντος Θεραπνών και Μυστρά) ξαναξεκίνησαν τις παράνομες απορρίψεις στον σκουπιδότοπο. Μήπως όμως υπέγραψαν και τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ ;
Το κλείσιμο της χωματερής από την 1η Ιανουαρίου του 2009 είναι οριστικό. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία είναι υποχρεωτική, υπό την έννοια ότι αν δεν κλείσει η χωματερή, θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για κάθε ημέρα λειτουργίας του ΧΑΔΑ, θα πληρώνουμε 34.000 €!!! Δηλαδή, αν η χωματερή αυτή παραμείνει ανοιχτή όλο τον Ιανουάριο του 2009, τότε ίσως κληθούμε ως Δήμος να πληρώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ποσό κοντά στο 1.000.000 €! Αυτό σημαίνει ότι το κλείσιμο της χωματερής είναι υποχρεωτικό.
Δηλαδή ξαναγυρίσαμε στο ίδιο καθεστώς μιας και είμαστε εκτός σχεδιασμού.
Εμείς ως θιγόμενοι δημότες εδώ και 40 χρόνια από την ανεξέλεγκτη λειτουργία του σκουπιδότοπου στην περιοχή μας, είπαμε αλλά και λέμε, όχι, σ’ αυτές τις μεσοβέζικες προσωρινές λύσεις.
Λέμε ‘’ΑΡΚΕΤΑ ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!’’
Η κοινή λογική λέει ότι η εγκατάσταση του δεματοποιητή σε κορεσμένους και υψηλής επικινδυνότητας σκουπιδότοπους - ΧΑΔΑ – Χωματερές, δεν θα έπρεπε να την σκέφτεται ή να την προτείνει κανείς. Τέτοιοι σκουπιδότοποι σαν και τον δικό μας θα έπρεπε να κλείσουν στο τέλος του 2008 και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασής τους, σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε.;
Πρέπει εξ’ αρχής να τονίσουμε και επιστήσουμε την προσοχή σας στο εξής: Δεν είμαστε αντίθετοι ή αρνητικοί με τον γενικό σχεδιασμό που αφορά την ανακύκλωση των απορριμμάτων και την διαχείριση των υπολειμμάτων τους. Συμφωνούμε ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση που θα είναι κοινά αποδεκτή απ’ όλους, μα όλους τους κατοίκους και η πιο συμφέρουσα για το περιβάλλον.
Διαφωνούμε όμως στο εξής:
Είμαστε κάθετα αντίθετοι τόσο στην συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη ρίψη – ταφή των απορριμμάτων και λυματολάσπης του Βιολογικού όσο και στην εγκατάσταση του δεματοποιητή στην συγκεκριμένη περιοχή δηλ. σε χώρο εντός ή πλησίον του σκουπιδότοπου του Δήμου Σπαρτιατών που βρίσκεται στο ΤΔ Αφυσσού και αυτό διότι:
Ο ΧΑΔΑ αυτός λειτουργεί ανελλιπώς από το έτος 1970.
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει προ πολλού ολοκληρώσει τον κύκλο της, είναι υπερκορεσμένη και δεν μπορεί να δεχθεί ή να παραμείνουν σ’ αυτή άλλα απορρίμματα ή λύματα.
Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο η καταστροφή στον συγκεκριμένο χώρο. Γνωρίζουμε όλοι ότι ένας ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) ή ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) έχει συγκεκριμένη ζωή και ημερομηνία λήξης. Η ζωή του είναι περίπου στα 25 χρόνια, αυτό προβλέπεται άλλωστε. Μετά τα 25 χρόνια λειτουργίας ενός ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ προβλέπεται αποκατάσταση του χώρου.
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν στο συγκεκριμένο χώρο που δεν ήταν ούτε ΧΥΤΑ αλλά ούτε και ΧΥΤΥ να προτείνεται ή να μεθοδεύεται η επαναλειτουργία του με άλλη ονομασία. ‘’Είναι σαν να λέμε ότι: αλλάζει ο Μανολιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς’’. Δηλαδή είναι σαν να λέμε ότι καταργούμε την υπόγεια χωματερή αλλά πάνω σ΄ αυτήν που είναι μια ‘’βραδυφλεγής βόμβα’’ δημιουργούμε μια επίγεια χωματερή με δεματοποιημένα σύμμεικτα απορρίμματα. Σε περίπτωση αυτανάφλεξης των σύμμεικτων δεματοποιημένων απορριμμάτων θα έχουμε λοιπόν ένα μικρό Τσερνομπιλ.
Είναι αυτονόητο από τον πιο απλό άνθρωπο ότι αυτός ο χώρος έχει πλέον περιβαλλοντικά υπερκορεσθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας έχει επιβαρυνθεί ύστερα από 40 χρόνια λειτουργίας ανεξέλεγκτης διάθεσης όλων των μορφών απορριμμάτων. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι οι πηγές ύδρευσης του Αφυσσού και άλλες γεωτρήσεις της περιοχής είναι μολυσμένες και πλέον το Αφυσσού υδρεύεται από την Σπάρτη.
Εκτός των άλλων οι επιπτώσεις από τη λειτουργία ενός σκουπιδότοπου είναι πολλαπλές, όπως:
α) η γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής όπου βρίσκεται οσκουπιδότοπος, ανεξαρτήτως των μέτρων προστασίας που μπορεί να λαμβάνονται,
β) ο κίνδυνος ρύπανσης και μόλυνσης του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής αλλά και πιθανόν μεγαλύτερης και ευρύτερης περιοχής.
γ) οι κίνδυνοι ταφής επικίνδυνων και μολυσματικών απορριμμάτων
δ) η ταφή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων χρήσιμων υλικών κάθε κατηγορίας, από τις συσκευασίες προϊόντων μέχρι τα ζυμώσιμα απορρίμματα που μπορούν να δώσουν κομπόστ για τις καλλιέργειες,
ε) η έκλυση αερίων ρύπων που έχουν δυσμενή συνεισφορά στην ποιότητα του αέρα και κυρίως στην επίταση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Αν αυτές είναι οι επιπτώσεις που προκύπτουν από έναν ΧΥΤΑ που λειτουργεί ως το όριο ζωής του δηλ. αυτό των εικοσιπέντε ετών, ποιες άραγε είναι οι επιπτώσεις από έναν Χ.Α.Δ.Α. - Χωματερή ο οποίος λειτουργεί ανελλιπώς για 40 χρόνια;
Λόγω του ΧΑΔΑ – Χωματερής έχουν ξεσπάσει τρεις πυρκαγιές και έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές τα αγροκτήματα κατοίκων της περιοχής.
Κάθε λίγο και λιγάκι τα βουνοσκουπίδια φλέγονται στην χωματερή. Η φωτιά και η απελευθέρωση διοξινών και άλλων επιβαρυντικών ουσιών μέσω του καπνού και των αερίων δεν σταματά ποτέ σ’ αυτόν τον σκουπιδότοπο, ακόμα και όταν βρίσκεται κάτω από το χώμα.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2008 λοιπόν, ξέσπασε φωτιά στον σκουπιδότοπο του Δήμου Σπάρτης στο ΔΔ Αφυσσού, και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να καίει αν και επικαλύφθηκε με χώμα. Οι αρμόδιοι δυστυχώς δεν μερίμνησαν άμεσα και δεν μπόρεσαν να σβήσουν αμέσως τη φωτιά.
Γι’ αυτό κατηγόρησαν εμάς, λέγοντάς μας ότι εμποδίσαμε την κατάσβεση αυτής της φωτιάς, μιας και είχαμε κλείσει συμβολικά τον σκουπιδότοπο για 7 ημέρες. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι όλα αυτά είναι ανακρίβειες. Δεν εμποδίσαμε ποτέ κανέναν και κανένα όχημα γι’ αυτό το σκοπό. Είναι δυνατόν ποτέ να θέλει κανείς να αναπνέει αυτόν τον καπνό, ο οποίος είναι πολύ επικίνδυνος για την υγεία μας; Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να το επικαλεστεί κανείς διότι είναι σίγουρο ότι η απελευθέρωση διοξινών καθώς και άλλων επικίνδυνων ουσιών από την καύση σκουπιδιών επιβαρύνει ανεπανόρθωτα την υγεία μας. Επίσης όλες αυτές οι βλαβερές ουσίες εκτός από την επιβάρυνση στο αναπνευστικό μας σύστημα, εναποτίθενται στις καλλιέργειές μας, στα χόρτα που βόσκουν τα ζώα μας κλπ με αποτέλεσμα να περνούν και στην τροφική μας αλυσίδα με όλες τις βλαβερές και ανεπανόρθωτες συνέπειες στην υγεία μας. Φανταστείτε ότι κατά την διάρκεια της συλλογής του ελαιοκάρπου ή της βοσκής των κοπαδιών, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν μάσκες ή φεύγουν μη μπορώντας να συνεχίσουν τις εργασίες τους. Αυτό το σύννεφο καπνού πλούσιο σε διοξίνες, που σκεπάζει συχνά την πόλη και τα χωριά μας κυρίες και κύριοι είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας.
Ο καρκινογόνος αυτός καπνός δεν σταματά στο Αφυσσού ή στην Κοκκινόραχη ή στα Χρύσαφα αλλά έρχεται μολύνει και την ατμόσφαιρα της Σπάρτης αλλά και την ευρύτερη περιοχή της.
Εκτός των άλλων στον σκουπιδότοπο μέχρι 31 – 12 -2008 πραγματοποιείτο τακτικά μέσα στην εβδομάδα και η ανεξέλεγκτη διάθεση της λυματολάσπης του Βιολογικού. Μάλιστα όταν βρέχει αυτή μεταφέρεται στα χωράφια και διαπερνά τον υδροφόρο ορίζοντα με όλες τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ανήμερα του Αϊ Γιαννιού έσπασε το ανάχωμα του λαγουμιού της λυματολάσπης και αυτή άρχισε να τρέχει προς τα ρέματα με κατεύθυνση την Κελεφίνα και τον Ευρώτα. Ευτυχώς που εκείνες τις μέρες δεν έβρεχε, διότι ίσως θα είχαμε ζήσει τραγικές καταστάσεις.
Όλα αυτά συνδημότισσες και συνδημότες δεν είναι θέματα δημόσιας υγείας;
Θέμα Δημόσιας υγείας είναι μόνο η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων σε κοινόχρηστα μέρη του αστικού ιστού του Δήμου και των οικισμών του;
Στις 19 Ιανουαρίου από την αρμόδια Δνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Νομαρχίας Λακωνίας εστάλη έκθεση καταπέλτης, που θέτει άμεσα τα θέματα υγείας, τα θέματα λειτουργίας του σκουπιδότοπου, της λυματολασπης, προς την κα Εισαγγελέα, τον Δήμο Σπαρτιατών και την ΔΕΥΑΣ. Τι έπραξαν; Τι σκέφτονται να πράξουν;
Θα συνεχίσουν τις παράνομες απορρίψεις στον σκουπιδότοπο με κίνδυνο πρόκλησης νέας φωτιάς;
Ως πότε κύριοι θα αναπνέουμε τον καρκινογόνο καπνό και τις άλλες βλαβερές ουσίες που εκλύονται από τον σκουπιδότοπο; Ως πότε θα μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας;
Πρέπει λοιπόν ο σκουπιδότοπος στο Αφυσσού του Δήμου Σπαρτιατών άμεσα να κλίσει και να αποκατασταθεί σ’ ολόκληρη την έκτασή του.
Είναι λοιπόν απορίας άξιο ποιος ή ποιοι προτείνουν ή επιθυμούν να συνεχίσουν την οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο σημείο και μετά της 31ης Δεκεμβρίου 2008. Δηλ. είναι σαν να λέμε ‘’σκοτώσαμε κάποιον’’ δεν πειράζει ας τον ξανασκοτώσουμε έτσι κι’ αλλιώς πεθαμένος είναι.
Εμείς λέμε: αν αυτό λέγεται δημοκρατικός προγραμματισμός και συμμετοχική δημοκρατία για ένα τόσο σοβαρό - κρίσιμο ζήτημα από ανθρώπους εκλεγμένους ή ορισμένους σε καίριες θέσεις απ’ όπου χειρίζονται και αποφασίζουν για το μέλλον των παιδιών τους αλλά και της περιοχής γενικότερα, και καταλήγουν σε τέτοιες αποφάσεις, δηλ. στην αδυναμία εξεύρεσης άλλου χώρου, τότε τι να πει κανείς. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να προτείνει με ιδιαίτερη ευκολία αυτόν τον χώρο για την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Άλλωστε οι αποφάσεις παίρνονται από τους τοπικούς άρχοντες αφού επικαλούνται το αρχαίο ρητό:''το μη χείρον βελτιστον'' δηλ. από δυο κακές λύσεις θα επιλέξουν την λιγότερο κακή !! Δηλ. δεν υπάρχει ούτε μία καλή; μόνο κακές υπάρχουν; Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί χώρος 4 – 6 στρεμμάτων μακριά από τον σκουπιδότοπο και μακριά από κατοικημένη περιοχή για την εγκατάσταση του δεματοποιητή;
Οι ισχυρισμοί ότι θα αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας είναι αστείοι. Δηλαδή πόσο κοστίζει η υγεία των πολιτών;
Αυτός που έχει περιβαλλοντική συνείδηση και ενδιαφέρεται πραγματικά για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και έχει γνώμονα το συμφέρον όλης της περιοχής δεν θα επιθυμούσε με κανέναν τρόπο να δημιουργεί γκρίζες ζώνες λόγω αδυναμίας εξεύρεσης λύσης ή λόγω βιασύνης ή λόγω πρόχειρου ή προσωρινού σχεδιασμού.
Εκτός των άλλων ακριβώς δίπλα στον ΧΑΔΑ, σε πάρα πολύ μικρή απόσταση μόλις λίγα μέτρα, από τη μία πλευρά βρίσκεται η αρχαιολογική θέση Τσάκωνα με το ναό του Μεσαπίου Διός και από την άλλη και η Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα η οποία έχει κηρυχθεί, προέχον βυζαντινό μνημείο.
Κατά το αρ. 10 παρ. 3 του Ν. 3028/2002 «Περί αρχαιοτήτων» απαγορεύεται, άνευ προηγουμένης αδείας του αρμοδίου Υπουργού Πολιτισμού, η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου έργου πλησίον αρχαίου. Κατά την έννοια αυτής της διατάξεως, ως έργο πλησίον αρχαίων κλπ. μνημείων νοείται κάθε έργο επιχειρούμενο σε απόσταση δυναμένη να βλάψει το μνημείο, τόσο από άποψη φυσικής ασφάλειας, όσο και από άποψη αισθητικής.
Συνεπώς, η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, δηλ του ΧΑΔΑ στο Αφυσσού για την εγκατάσταση δεματοποιητή ή την λειτουργία οποιασδήποτε δραστηριότητας διαχείρισης απορριμμάτων δεν αντίκειται στο πνεύμα της όλης σχετικής προαναφερόμενης νομοθεσίας; Δεν χρειάζεται η έγκριση των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών;
Ρωτάμε λοιπόν ευθέως: ‘’υγεία, σκουπίδια, αρχαία μπορούν να κάνουνε παρέα’’; Απαντάμε: όχι με τίποτα δεν μπορούν να κάνουν παρέα!!!
Υπάρχει έγκριση ή θα δοθούν εγκρίσεις, από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες για την εκτέλεση αυτού του έργου, δηλ. αυτό της εγκατάστασης του δεματοποιητή και της προσωρινής αποθήκευσης των σύμμεικτων απορριμμάτων;
Η μονάδα δεματοποίησης αλλά και τα μπαλοποιημένα σύμμεικτα απορρίμματα δεν αλλοιώνουν την αισθητική του τοπίου και προσβάλλουν ανεπανόρθωτα τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και τα μνημεία στην περιοχή;
Αλήθεια τι βαθμό επικινδυνότητας έχει ο σκουπιδότοπος Αφυσσού για την υγεία μας, τις ζωές μας;
Υπάρχουν μετρήσεις για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα (επιφανειακού ή υπογείου); Υπάρχουν μετρήσεις για την ρύπανση στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος; Αν ναι παρακαλούμε να μας τις κοινοποιήσετε. Αν δεν υπάρχουν παρακαλούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να τις διενεργήσουν άμεσα.
Τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις που διέπουν την ταφή των στερεών αποβλήτων, της λυματολάσπης και των αδρανών υλικών; Σύμφωνα με ποιες διατάξεις; Ποια περιβαλλοντική μελέτη;
Δεν πρέπει να παίζει κανείς με θέματα που αφορούν την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας ή και με θέματα που ζημιώνουν τις περιουσίες μας…...
Η υπάρχουσα κυρίαρχη πραγματικότητα, η για χρόνια αδικαιολόγητη ίσως ανοχή μας σε ακατάλληλες ή παράνομες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων,λόγω της ευπιστίας μας σε υποσχέσεις, έχουν δικαίως αυξήσει τη δυσπιστία μας, απέναντι σε Αιρετούς και Πολιτικούς. Με υποσχέσεις και προσχήματα παρέμειναν τα σκουπίδια στον συγκεκριμένο χώρο για 40 χρόνια. Η περιοχή μας έχει κάνει το χρέος της απέναντι στην Πολιτεία και με το παραπάνω. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε κατά διάνοια οποιοδήποτε σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στον σκουπιδότοπο Αφυσσού. Αυτό που επιτάσσει η λογική, η σύνεση και η ευαισθησία είναι μόνο και μόνο η αποκατάσταση του Χώρου.
Το κλείσιμο της χωματερής στο Αφυσσού και η αποκατάσταση του χώρου, είναι αδιαπραγμάτευτη για τους περιβαλλοντικά ευσυνείδητους πολίτες.
Η συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΑΔΑ – Χωματερής στο Αφυσσού από το 1970 ως σήμερα αλλά και η αδυναμία καθαρισμού και αποκατάστασης του, ακόμα αποδεικνύει ότι η τοπική μας κοινωνία (με κύρια βέβαια ευθύνη αυτών που ασκούν εξουσία αλλά και γενικότερα των πολιτικών δυνάμεων που έχουν διαχειριστεί ανεύθυνα όλα αυτά τα χρόνια τα θέματα αυτά) έχει αποτύχει να διαχειριστεί με βιώσιμο τρόπο τα απόβλητά της, μεταφέροντας το κόστος διαχείρισης στις επόμενες γενιές, υποσκάπτοντας σοβαρά την υγεία και το περιβάλλον.
Τα απόβλητα (τα σκουπίδια τα απορρίμματα,, η λυματολάσπη, τα αδρανή υλικά κλπ) αντανακλούν τις αξίες μας καθώς και τις επιλογές που κάνουμε στον τρόπο ζωής μας και στο μοντέλο ανάπτυξης στις σχέσεις μας με το φυσικό περιβάλλον και στην υγεία μας. Ο τρόπος διαχείρισής τους αντιπροσωπεύει το βαθμό υπευθυνότητας της αυτοδιοίκησης, της κεντρικής διοίκησης καθώς των ίδιων των πολιτών αλλά και τη πραγματική βιωσιμότητα και ευημερία μιας περιοχής. Η κακή διαχείρισή τους είναι σημάδι γενικότερης αποτυχίας της οικονομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής μιας περιοχής μια και η κακή διαχείρισή τους μεταφέρει το κόστος (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) στις επόμενες γενιές.

Για το θέμα της Αποκατάστασης του σκουπιδότοπου λέμε: άμεση αποκατάσταση διότι ο σκουπιδότοπος είναι άκρως μα άκρως επικίνδυνος τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον. Έχει εκτιμηθεί σε λάθος κατηγορία επικινδυνότητας ο σκουπιδότοπος. Αν είχε εκτιμηθεί από το έτος 2005, στη σωστή κατηγορία επικινδυνότητας, θα έπρεπε άμεσα δηλ. την άλλη μέρα, να είχαν ληφθεί μέτρα αποκατάστασής του. Άρα απειλείται άμεσα η υγεία μας.
Γιατί δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας και υγείας;

Εμείς λοιπόν ως ‘’Νομοταγείς Ενεργοί Δημότες’’ είμαστε 35 ημέρες στους δρόμους, στον αγώνα. Είμαστε μπροστά στον σκουπιδότοπο για να διαπιστώσουμε κατά πόσον πως και πότε και τι χρειάζεται να εφαρμοσθεί η 372/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπαρτιατών, η οποία δεν εφαρμόζεται, δεν εκτελείται απ’ αυτούς που την έλαβαν. Τραγική πραγματικότητα: να μην σέβονται ούτε τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ίδιοι !!!

Για το θέμα της εγκατάστασης του δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων, η θέση μας είναι σαφής:

Ένα μεγάλο ΟΧΙ στην εγκατάστασή του δεματοποιητή μέσα στον σκουπιδότοπο ή πλησίον αυτού. Γιατί; γιατί θα παρατείνει για πολλά χρόνια ακόμα την επί 40 χρόνια λειτουργία του σκουπιδότοπου. Γιατί επιτέλους ο τόπος αυτός πρέπει να ξεκουρασθεί και να αποκατασταθεί.
ΟΧΙ στην εγκατάστασή του δεματοποιητή μέσα στον σκουπιδότοπο ή πλησίον αυτού γιατί, είναι μέθοδος αντιεπιστημονική, αδοκίμαστη και ανεφάρμοστη (μόνο στα Χανιά έχει εφαρμοστεί, για 14 μήνες δηλαδή, με τις γνωστές καταστρεπτικές συνέπειες σε όλη τη γύρω περιοχή). Εκτός αυτού, εάν εγκατασταθεί στον σκουπιδότοπο, εκτιμάται ότι θα μείνει για πάντα εκεί για να «πακετάρει» τα σύμμεικτα σκουπίδια όλων των Δήμων της 1ης Γεωγραφικής Ενότητας, δηλ. των Δήμων: Σπαρτιατών, Θεραπνών, Οινούντος, Πελλάνας, Μυστρά, Φάριδος, του ΚΕΕΜ και της Κοινότητας Καρυών.

Λέμε λοιπόν

ΟΧΙ στην εγκατάστασή του δεματοποιητή και της προσωρινής αποθήκευσης των σύμμεικτων μπαλοποιημένων απορριμμάτων μέσα στον σκουπιδότοπο ή πλησίον αυτού, γιατί;
Γιατί η εγκατάσταση και λειτουργία του δεματοποιητή στη συγκεκριμένη περιοχή,
παράλληλα προς την πολιτιστική, ιστορική καταστροφή (υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος Τσάκωνα με το ναό του Μεσάπιου Διός και με τα μοναδικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και η Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα προεξέχων βυζαντινό μνημείο), θα συμβάλει τάχιστα και στην οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου, όχι μόνον της περιοχής γύρω από τα αρχαία τα μνημεία αλλά και εν γένει της περιοχής του Αφυσσού, της Κοκκινόραχης, του Κλαδά, των Χρυσάφων, του Θεολόγου του ποταμού της Κελεφίνας, του Ευρώτα και των παρακείμενων σ’ αυτόν οικισμούς αλλά και της πόλης της Σπάρτης.
Η εγκατάσταση, η λειτουργία του δεματοποιητή και η προσωρινή αποθήκευση των σύμμεικτων απορριμμάτων θα προκαλέσει διατάραξη της υπαρχούσης οικολογικής ισορροπίας στη περιοχή, όχι μόνον με μικροπρόθεσμες συνέπειες, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμες, οι οποίες είναι χειρότερες και επικινδυνότατες και οι οποίες αφορούν την υγεία των κατοίκων αλλά και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή τους.

Λέμε όχι γιατί
Όταν βλέπουμε ότι στην γειτονική Μεσσηνία, την Αρκαδία, ύστερα από πιέσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων αλλάζουν τη θέση εγκατάστασης του δεματοποιητή, τότε τι να πούμε εμείς. Το μόνο που λέμε και καταλαβαίνουμε είναι ότι αφού συζητείται το θέμα ακόμα και σήμερα και σε άλλες περιοχές γιατί να μην ξανασυζητηθεί εξ’ αρχής και στην δική μας περιοχή με στόχο να βρεθεί χώρος κάπου αλλού για να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής, όπου δεν θα ενοχλείται κανένας άνθρωπος;
Επιτέλους πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο παραλογισμός, το παράνομο, το ανεξέλεγκτο ….. ήρθε η ώρα να σταματήσει.
Αυτοί που με τους μονόδρομους, που χάραξαν και χαράζουν προσωρινές λύσεις εδώ και σαράντα χρόνια, για το εν λόγω θέμα, να ξέρετε ότι έχουν χαράξει και έχουν ματώσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον μας, την καρδιά μας, τις ψυχές μας, το μυαλό μας. Έχουν καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη μόλυνση, έχουν υποβαθμίσει οικονομικά και κοινωνικά όλη την περιοχή μας. Έχουν υποθηκεύσει με την μόλυνση την υγεία μας, τις ζωές μας αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών. Κατά τ’ άλλα σχεδιάζουν και προτείνουν έργα ή δράσεις ή λύσεις με γνώμονα την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος…Αισθάνονται ότι γίνονται πιστευτοί;;;
Δεν είναι δυνατόν ποτέ, μέσα σ’ αυτό το κλίμα δηλ. ’’του εκ του προχείρου σχεδιασμού’’, της προσωρινότητας, με μοναδικό στόχο να προλάβουμε τα πρόστιμα και όχι να βρούμε οριστικές λύσεις για το πρόβλημα, εμείς να συναινέσουμε στην προσωρινή εγκατάσταση μονάδας που θα δεματοποιεί σύμμεικτα σκουπίδια στην περιοχή μας η οποία έχει ανεπανόρθωτα υποβαθμισθεί.
Θέτουμε το εξής Ερώτημα:
Μήπως θα πρέπει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγούν στη συνολική διαχείριση του προβλήματος μέσα από την αντιγραφή καλών πρακτικών, που υλοποιήθηκαν σε άλλες περιοχές; Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι τα ημίμετρα και τα μπαλώματα με προσωρινές λύσεις δεν οδηγούν πουθενά. Πάλι μπροστά μας θα είναι το πρόβλημα. Ας αφήσουν λοιπόν το κρυφτούλι με την πραγματικότητα και ας αντιμετωπίσουν συνολικά και με γενναιότητα το πρόβλημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση ένα είναι βέβαιο: ότι τόσο οι ίδιοι όσο και συνολικά η περιοχή θα πληρώσουν βαρύτατο τίμημα.

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί μας φίλοι. Οι μονόδρομοι και τα διλλήματα δεν αφορούν εμάς. Αφορούν αυτούς που τα επικαλούνται.
Καλούμε όλους τους αιρετούς και πολιτικούς του τόπου που μας εκπροσωπούν, φορείς και πολίτες να πάρουν θέση στον μείζον αυτό θέμα.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους κατοίκους της περιοχής μας και όλους τους σκεπτόμενους δημότες σε επαγρύπνηση. Η αυθαιρεσία και ο ετσιθελισμός θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.
Ναι στην αποκατάσταση του σκουπιδότοπου χωρίς εγκατάσταση δεματοποιητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου