kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 18ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΡΙΘΜ: 479/2009 ΠΟΥ ΈΚΛΕΙΝΕ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΌΤΟΠΟ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009.

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σπάρτης η αίτηση του Δήμου Σπαρτιατών για μεταρρύθμιση της απόφασης 479/2009 που δικαίωνε τους κατοίκους της Σπάρτης και έκλεινε τον σκουπιδότοπο στις 30 Νοεμβρίου 2009, που λειτουργεί 40 χρόνια τώρα δίπλα σε σημαντικά μνημεία της κλασικής και βυζαντινής περιόδου και δίπλα στον Φάρο της Ορθοδοξίας μας το Μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα. Ο Δήμος αν και είχε πάρει απόφαση στις 4 Νοεμβρίου 2009 στο Δημοτικό του Συμβούλιο να συστήσει Επιτροπή για να συζητήσει με τους κατοίκους, δυστυχώς δεν ήρθε σε καμιά επαφή μαζί τους απαξιώνοντας έτσι και την απόφασή του αλλά και τους κατοίκους.

Αντίθετα πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2009 κατέθεσε αίτηση μεταρρύθμισης της απόφασης 479/2009 και μετέφερε τις συζητήσεις στα δικαστήρια ζητώντας να του επιτραπεί να ‘’εναποθέτει να επιχωματώνει και να αποτεφρώνει’’ τα απορρίμματά του εντός του σκουπιδότοπου. Διότι όπως επικαλέστηκε υπάρχουν ‘’νέα και θετικά δεδομένα’’ στην υπόθεση αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων που αφορούν την εγκατάσταση και λειτουργία του δεματοποιητήτη εντός του σκουπιδότοπου σε κτίριο χρήσης αποθήκης. Κατά την άποψη του Δήμου Σπαρτιατών αλλά και των συμπαραστατών του (Δήμων Οινούντος, Μυστρά, Θεραπνών και Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας) ο δεματοποιητής θα εγκατασταθεί μέχρι την 30η Μαΐου 2010 το αργότερο. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος αιτήθηκε να του δοθεί προσωρινά η άδεια να ρίχνει τα απορρίμματά του στον σκουπιδότοπο μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Κατά τα άλλα επιθυμεί να εμπεδωθεί με τέτοιες ενέργειες κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και κατοίκων έτσι ώστε να ξεκινήσουν συζητήσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο μείζον θέμα που απασχολεί και θα απασχολήσει τον Δήμο.

Μ' αυτές του τις ενέργειες ο Δήμος Σπαρτιατών απέκοψε τους διαύλους επικοινωνίας με τους κατοίκους μόνος του. Ύστερα βέβαια και με την κίνησή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη δείχνει την κατεύθυνση των συζητήσεων και τον διάλογο που επιθυμεί.

Από την άλλη αν και οι κάτοικοι έχουν κάνει πολλά έξοδα για να αποδείξουν το δίκιο τους το οποίο είναι αυτονόητο δηλώνουν ότι ο αγώνας τους για δικαίωση θα συνεχισθεί και θα πρέπει οι συνδημότες τους να γνωρίζουν ότι εις το εξής ότι γίνει θα το έχει προκαλέσει η αδιαλλαξία και οι μονόδρομοι του Δήμου Σπαρτιατών και των συμπαραστατών του. Οι Δημοκρατίες αλλά και οι τοπικές κοινωνίες δεν χρειάζονται αποφάσεις μονοδρόμων που οδηγούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά αδιέξοδα. Χρειάζονται συνεργασία, συζήτηση και κοινωνική αποδοχή διαφορετικά τίποτα δεν μπορεί να γίνει σ' όλα τα επίπεδα.

Δυστυχώς οι αιρετοί τοπικοί μας άρχοντες εν έτει 2010 αυτό ακόμα δεν το έχουν καταλάβει και προσπαθούν ακολουθώντας αμφισβητούμενες και παράτυπες διαδικασίες – αν και επικαλούνται τη νομιμότητα - να επιβάλλουν τις αποφάσεις που παίρνουν μόνοι τους χωρίς προηγουμένως να έχουν έλθει σε διάλογο με τους κατοίκους.

Με την έναρξη της διαδικασίας η κα Πρόεδρος του Δικαστηρίου αφού ανέφερε ότι ''καλώς'' ήλθε για μια πρώτη φορά το θέμα, ''ότι καλώς'' ήλθε μια δεύτερη φορά το θέμα για συζήτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα θα ληφθεί απόφαση και ότι δεν θα υπάρξει τρίτη φορά ...

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης του Δήμου Σπαρτιατών κατά των κατοίκων, όλα τα επιχειρήματα του Δήμου περίτρανα καταρριφθήκαν. Εκεί που ο Δήμος Σπαρτιατών προσπαθούσε να αποδείξει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα έχει πετύχει την εγκατάσταση του δεματοποιητή στην αποθήκη που κατασκεύασε εντός του ΧΑΔΑ, το αργότερο μέχρι 30 Μαΐου 2010, οι κάτοικοι κατέθεσαν την αριθμ απόφαση 59/4-12-2009 του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι τα νέα δεδομένα που επικαλείτο ο Δήμος Σπαρτιατών για τις αδειοδοτήσεις του δεματοποιητή ήταν φρούδες…

Άρα η αίτηση τους για μεταρρύθμιση δεν μπορεί να ευσταθεί διότι ''ουδέν νεότερον'' για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στον σκουπιδότοπο. Αντίθετα μάλιστα, αν ο Δήμος βρισκόταν στο ''σημείο μηδέν'' τώρα βρίσκεται σε σημείο ''πλην του μηδενός''. Δηλ. οι δικηγόροι των κατοίκων και απέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δήμου και τους απέδειξαν ότι τίποτα στο τίποτα δεν έχει λάβει χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης έπεσε ''σαν βόμβα'' και κατέδειξε την προχειρότητα και τις εκ του πλαγίου ενέργειες στις οποίες προβαίνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Σπαρτιατών, τους συμπαραστάτες του (Δήμους: Οινούντους, Θεραπνών, Μυστρά και τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λακωνίας), προκειμένου να λάβει τις σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για την εγκατάσταση εντός του ΧΑΔΑ του περιβόητου δεματοποιητή.

Στην απόφαση αυτή ενδεικτικά αναφέρεται: '' ... κρίνει ότι η υπό ανέγερση οικοδομή δεν προσιδιάζει, σε κτίριο προοριζόμενο για χρήση απλής αποθήκης με προορισμό την αποθήκευση μηχανημάτων και εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση στερών αποβλήτων. Με τα δεδομένα αυτά δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες εάν το υπό ανέγερση κτίσμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως αποθήκη ή για άλλη εκτός αποθήκης χρήση, ενόψει του προορισμού των μηχανημάτων που θα τοποθετηθούν (δεματοποιητής) η οποία όμως είναι ανεπίτρεπτη, σύμφωνα με τα παραπάνω, για τη συγκεκριμένη περιοχή, και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη για το περιβάλλον.

Εν όψει αυτών το Δικαστήριο κρίνει ότι η βλάβη αυτή δικαιολογεί την αναστολή εκτελέσεως της εν λόγω οικοδομικής άδειας, μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση του Δικαστηρίου αυτού επί της ως άνω αιτήσεως ακυρώσεως.

Δια ταύτα δέχεται την αναστολή. Αναστέλλει την εκτέλεση της 48/2009 άδειας οικοδομής του Τμήματος πολεοδομίας και Κτιριακών Εφαρμογών Σπάρτης, μέχρι εκδόσεως οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως. Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και εκδόθηκε στην Τρίπολη στις 4 - 12 - 2009''.

Παράλληλα κατά την διάρκεια της εκδίκασης η πλευρά του Δήμου με τους συμπαραστάτες του, είπαν και το εξής φοβερό: ότι αν σταματήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών λόγω κλεισίματος του παράνομου σκουπιδότοπου, οι εν λόγω κάτοικοι θα έχουν μετατρέψει σε ζώα 20.000 κατοίκους !!! Αμέσως υπήρξε μεγάλη αντίδραση από το πολυπληθές ακροατήριο (150 ατόμων) λέγοντάς τους ότι πολλοί παρευρισκόμενοι είναι κάτοικοι της πόλης της Σπάρτης και εν γένει του Δήμου Σπαρτιατών. Αυτό το ατυχές περιστατικό προσπάθησε να το μαζέψει η πλευρά του Δήμου αφού είχε προηγουμένως προκαλέσει την οργή και την αντίδραση των κατοίκων.

Αφού κατηγόρησαν τους κατοίκους ότι αυτοί ευθύνονται για τις αρνητικές εισηγήσεις των Τοπικών Εφορειών Βυζαντινών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ότι αυτοί παρεμποδίζουν τον Δήμο να φτάσει στην αδειοδότηση του δεματοποιητή, ότι έλαβαν χώρα οι εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου και το γνωστό ''ότι στην Ελλάδα ζούμε'' ζήτησαν από το δικαστήριο να τους δοθεί προσωρινή άδεια να εναποθέτουν τα σκουπίδια στον ΧΑΔΑ μέχρι να εκδοθεί η απόφαση.

Έτσι κι' αλλιώς οι δικηγόροι των κατοίκων αλλά και οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι ακόμα κι' αν είχε εκδοθεί υπέρ των κατοίκων απόφαση, ενόψει, Χριστουγέννων, της γρίπης αλλά και της οικονομικής κρίσης δεν θα άφηναν την πόλη αλλά και τον Δήμο Σπαρτιατών να γεμίσει σκουπίδια γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι κατέστη σαφές στο Δήμο Σπαρτιατών από τους κατοίκους κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν είναι δυνατόν επειδή ο Δήμος Σπαρτιατών και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς αφού δεν μπορούν να χειρισθούν το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων να απευθύνονται στο Δικαστήριο για να νομιμοποιήσουν ‘’παράνομες πράξεις’’ που η Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ‘’δια ροπάλου’’ απαγορεύει. Δεν είναι δυνατόν να ζητά ο Δήμος Σπαρτιατών από την Δικαιοσύνη εν έτει 2010 να του επιτραπεί έστω και προσωρινά ‘’να εναποθέτει, να επιχωματώνει και να αποτεφρώνει’’ τα απορρίμματά του. Γιατί χαλούν τον καιρό τους να παλεύουν παράνομες λύσεις και δεν εργάζονται για την εξεύρεση νομίμων λύσεων. Ας λάβουν υπόψη τους το περιβαλλοντικό υπόμνημα που πλήρωσαν από το υστέρημά τους οι κάτοικοι περίπου (12.000€) και έχουν καταθέσει στο Δήμο τον Μάρτη 2009. Σ’ αυτό υπάρχουν νόμιμες λύσεις. Έτσι κι’ αλλιώς οι κάτοικοι από το υστέρημα τους πληρώνουν όλα τα έξοδα του αγώνα τους. Από την άλλη όμως ο Δήμος τα πληρώνει από τα έσοδα των δημοτών….

Αναμένοντας την έκδοση της απόφασης οι κάτοικοι παραμένουν ‘’ενωμένοι και δυνατοί’’ για την επίτευξη του στόχου τους που δεν είναι άλλος από την ‘’αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού σ’ όλη την έκτασή του και χωρίς την εγκατάσταση του δεματοποιητή’’.

Αντί ο Δήμος Σπαρτιατών και οι συμπαραστάτες του να κατηγορούν ανοικτά πλέον τους κατοίκους, λέγοντας ότι αυτοί θα ευθύνονται για το κλείσιμο του σκουπιδότοπου και ‘’την μετατροπή της πόλης της Σπάρτης σε Γύθειο’’, ας σκεφθούν έστω και την ύστατη ώρα ότι πρέπει ως διοικητικές αρχές να αντιληφθούν ότι πρέπει να ενεργούν με γνώμονα τη νομιμότητα και ότι δεν είναι δυνατόν με την επίκληση δήθεν ‘’λόγων δημοσίου συμφέροντος’’ ή δήθεν ’’λόγων της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας’’ και επειδή οι ίδιοι αδυνατούσαν να πράξουν τα νόμιμα, να αιτούνται να παραβιασθούν οι νόμοι του Κράτους και αυτό να εκτίθεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το να κλείνουν στα χαρτιά και όχι ουσιαστικά τους ΧΑΔΑ, όσοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις κοροϊδεύουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά όλους τους Έλληνες πολίτες, δημιουργώντας στους Ευρωπαίους αντίστοιχη εικόνα για τη χώρα μας. Αυτοί θα ευθύνονται για τυχόν πρόστιμα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου