kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ !!

Σκουπίδια δεν έχει μόνον… η Καλαμάτα

Τα σκουπίδια… πάνε κι έρχονται στην επικαιρότητα, αλλά μένουν ακόμη στους δρόμους και τις χωματερές. Μέχρι τώρα στην κορυφή της επικαιρότητας βρισκόταν η υπόθεση της Καλαμάτας - και ενδεχομένως θα ξαναβρεθεί. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την αδυναμία διάθεσης των σκουπιδιών, που προέκυψε από το... λουκέτο στη Μαραθόλακκα. Το πώς και το τι, έχουν αναφερθεί πολλές φορές από αυτή τη στήλη, αλλά το σημερινό σημείωμα έχει άλλο αντικείμενο: Θέλει να επισημάνει ότι στην κατάσταση της Καλαμάτας μπορεί να βρεθούν σύντομα κι άλλοι δήμοι, τόσο της Μεσσηνίας όσο και των υπόλοιπων νομών της Πελοποννήσου. Γιατί εκείνο που διαφαίνεται μέχρι τώρα είναι μια στάση επανάπαυσης των δημοτικών παραγόντων στην υφιστάμενη κατάσταση, με την οποία όλοι βολεύονται.

Υφιστάμενη κατάσταση όμως σημαίνει άθλιες χωματερές, εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία σε πολλές περιπτώσεις, και κάποιες φορές… εξαφάνιση των σκουπιδιών με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Εδώ και 2,5 μήνες παρακολουθούμε τις δημοτικές αρχές να σφυρίζουν αδιάφορες σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Εξαίρεση η Καλαμάτα, γιατί δεν διαθέτει πια ημιπαράνομη λύση και το σκουπίδι ζέχνει στους δρόμους, οπότε οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν ό,τι και οι υπόλοιποι.

Επανάπαυση υπάρχει και ανάμεσα στους πολίτες, οι οποίοι προς το παρόν δεν ενοχλούνται αφού έστω και με καθυστέρηση φεύγει το σκουπιδομάνι από τους δρόμους των πόλεων και των χωριών. Το γεγονός ότι κολυμπάνε σε θαλάσσια νερά εμπλουτισμένα ακόμη και με… στραγγίδια σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν φαίνεται να τους ενοχλεί ιδιαιτέρως. Πρόκειται για μια "συνωμοσία σιωπής" που επιβάλλεται γιατί απουσιάζουν στην πράξη τα κινήματα πολιτών και κυριαρχεί η λογική της σιωπής για να μη μας πάρουν… χαμπάρι.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση αφασίας που καλλιεργούν εδώ και χρόνια οι τοπικοί παράγοντες (πολλοί εκ των οποίων δεν παραλείπουν με κάθε ευκαιρία να μας παρουσιάζουν τις… οικολογικές τους ανησυχίες), η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Το σημειώνουμε αυτό με ιδιαίτερη έμφαση γιατί έτσι κι αλλιώς η υπόθεση των χωματερών έχει ημερομηνία λήξης και κάποια στιγμή θα σκάσει εκκωφαντικά στην Πελοπόννησο. Η οποία είναι στον… πάτο των Περιφερειών όσον αφορά το κλείσιμο των χωματερών, ενώ τα περιθώρια στενεύουν, οι παρατάσεις βαίνουν προς το τέλος τους και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα επικρέμανται. Απλώς οι εταίροι μας θα "χτυπήσουν" όταν αυτοί το αποφασίσουν - και το γεγονός ότι κάνουν το… κορόιδο δεν σημαίνει πως τους πιάσαμε κώτσους με τους δεματοποιητές και τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις για κλείσιμο των χωματερών.

Όσον αφορά δε τη μόνιμη λύση, αυτή έχει πολύ καιρό ακόμη μπροστά της. Οι πειραματισμοί Τατούλη, όπως διατυπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, μόνο χαμόγελα… αισιοδοξίας δεν πρέπει να προκαλούν στους δημάρχους. Οι οποίοι οφείλουν να αφήσουν στην άκρη τη λογική των δημοσίων σχέσεων και του "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα", να οργανωθούν και να πιέσουν, ώστε να αποσαφηνιστεί επιτέλους το τοπίο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική λύση. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να την πάθουν όλοι όπως την έπαθαν στην Καλαμάτα, στο Γύθειο και αλλού.

Ηλίας Μπιτσάνης

Εφημερίδα Ελευθεράια της Καλαμάτας।

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

http://www.eleftheriaonline.गर

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου