Η μία εταιρεία προτείνει καύση των σκουπιδιών και εγκατάσταση της σχετικής μονάδας στα όρια των Νομών Αρκαδίας και Αργολίδας, η άλλη προκρίνει λιπασματοποίηση με εργοστάσιο σε κεντροβαρικό σημείο στην περιοχή της Τρίπολης, μια τρίτη ένα νέο πειραματικό τρόπο που θα συμβάλει και στην αποκατάσταση των ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ενώ τέλος υπάρχει και μια άλλη με μικρές μονάδες επεξεργασίας σε κάθε νομό.
Ποια είναι η καλύτερη; Ποια είναι η φθηνότερη και η συμφερότερη από κάθε πλευρά; Και γιατί αυτή που λέει Τρίπολη και όχι η άλλη που προτείνει επεξεργασία κατά νομό; Ποια είναι η καλύτερη λύση από περιβαλλοντική σκοπιά; Γιατί να μην πάρουμε τη νέα μέθοδο που θα βοηθά και στην αποκατάσταση των ορυχείων προκειμένου αυτά να καταστούν στο μέλλον παραγωγικά; Πώς θα ξεμπλέξουμε από αυτό το μπλέξιμο; Την Λόλα από τη φωτιά ποιος θα την βγάλει; Ποιος θα κάνει τον Καρνέισον που έχει δύναμη μεγάλη;
Για να πάρεις σωστές απαντήσεις χρειάζονται σωστές ερωτήσεις. Είναι φανερό ότι στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών εξακολουθούν να τίθενται λάθος ερωτήματα. Το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν η μέθοδος, πάντα πρόβλημα τόπου είχαμε. Αυτό παραμένει βασικό πρόβλημα. Το πού θα εγκατασταθεί η οποιαδήποτε μονάδα διαχείρισης των σκουπιδιών παραμένει κεντρικό ζήτημα. Η μέθοδος επεξεργασίας που θα επιλεγεί δεν είναι βέβαια άσχετη με τον τόπο εγκατάστασης - άλλο είναι να χρειάζεσαι έναν χώρο για όλη την Πελοπόννησο και άλλο να αναζητείς ένα χώρο σε κάθε νομό.
Η λογική λοιπόν σειρά είναι πρώτα να προκρίνεις μέθοδο συνυπολογίζοντας κόστος εγκατάστασης και επεξεργασίας των απορριμμάτων επιδιώκοντας τη φθηνότερη για τους πολίτες και την φιλικότερη προς το περιβάλλον μέθοδο και μετά να αναζητάς τον τόπο εγκατάστασης. Ο τόπος εγκατάστασης είναι κυρίως περιβαλλοντικό ζήτημα, ενώ στη μέθοδο επεξεργασίας το οικονομικό κόστος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ακολουθώντας πιστά το δρόμο των προκατόχων του (διορισμένων περιφερειαρχών και εκλεγμένων νομαρχών) μπερδεύει τα ερωτήματα και τη σειρά τους θέλοντας να αποφύγει τις ξεκάθαρες απαντήσεις. Δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί επιτροπή διαγωνισμού η οποία θα μπορέσει να ξεχωρίσει μέσα από τόσα ερωτήματα και να επιλέξει μέσα από τόσες παραμέτρους τη συμφερότερη λύση, αλλά είμαστε βέβαιοι πως ακόμα και αν αυτό συμβεί ο ορισμός από την εταιρεία του τόπου εγκατάστασης της μονάδας είναι από μόνος του ικανός να τινάξει στον αέρα την οποιαδήποτε λύση.
Με λίγα λόγια μέσα από τη μέθοδο που επιλέχτηκε γνωρίζουμε ήδη το αποτέλεσμα. Θα προκύψει μια μεγάλη μα πάρα πολύ μεγάλη τρύπα στο νερό. Θα έχουμε άλλον έναν κύκλο διαδικασιών και εντάσεων που δεν θα οδηγήσουν σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών αποτελεί όνειδος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πειραματισμούς και νέους κύκλους μεταβίβασης των ευθυνών. Αυτό όσο συντομότερα το κατανοήσουν όλοι τόσο πιο γρήγορα θα καταλήξουν στις αναγκαίες και χρήσιμες αποφάσεις.
Οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας ας αφήσουν κατά μέρος τους θολούς διαγωνισμούς και ας πράξουν τα αυτονόητα. Εναν διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή της φθηνότερης μεθόδου επεξεργασίας και μιας μελέτης με την ευθύνη των επιστημονικών φορέων της περιοχής (π.χ. ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) για την επιλογή του καταλληλότερου χώρου.
Η σύνδεση και των δυο θεμάτων εκτός από παράδοξη επιλογή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Εχουμε χορτάσει από διαχείριση αποτυχιών με ή χωρίς δόλο. Τα σκουπίδια έχουν ήδη στοιχίσει ακριβά στους πολίτες και είναι καιρός εκτός από την πολιτική εξουσία με το συγκεκριμένο ζήτημα να ασχοληθούν και οι άλλες εξουσίες. Οι «αστοχίες» στοιχίζουν και το λογαριασμό πληρώνουν πάντα οι πολίτες. Στην Καλαμάτα το επόμενο διάστημα θα φτάσει στα σπίτια των κατοίκων η λυπητερή των κωμικοτραγικών όλων των προηγούμενων χρόνων.
Τζάμπα δεν υπάρχει ούτε στα σκουπίδια. Αντίθετα όλοι μας πληρώνουμε και μάλιστα πολύ ακριβά τις «μεγάλες ιδέες» και τις «αστοχίες» ενός πολιτικού προσωπικού που ξέρει μόνο να επικοινωνεί τα λάθη του। Βασικά φροντίζει να στέλνει τον λογαριασμό στους πολίτες μετά την απομάκρυνση από το ταμείο της κάλπης.
Πηγή: Ελευθερία της Καλαμάτας
http://www.eleftheriaonline.gr
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου