kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ρύπανση Ευρώτα-διαχείριση απορριμμάτων

01/07/2010 ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Την αγανάκτησή του εκφράζει ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας αναφορικά με το θέμα της ρύπανσης του ιστορικού Ευρώτα και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με ένα καταιγισμό ερωτήσεων και άμεσους αποδέκτες του υπεύθυνους φορείς.

Συνειδητά επιλέγοντας να μην εκδώσουν μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, οι Οικολόγοι Λακωνίας τονίζουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους ότι «πλέον περισσεύουν τα λόγια και απουσιάζουν παντελώς σχεδόν τα έργα».

Στόχος της παρούσας ανακοίνωσης, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, είναι να τεθούν για πολλοστή φορά προ των ευθυνών τους όλοι οι αρμόδιοι και να δώσουν υπεύθυνες απαντήσεις στα παρακάτω δύο ζωτικά και μονίμως επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το πρώτο αφορά καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής Ζαγάνας-Πλατάνας-Σκούρας αλλά και περαστικών επισκεπτών, οι οποίοι αναφέρουν πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όταν πέφτει το επίπεδο των νερών του Ευρώτα, αναδεικνύεται μια απαίσια δυσοσμία που πνίγει τις προαναφερθείσες περιοχές.

Την απορία του εκφράζει ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας από πού και ποιόν προκαλείται η ρύπανση του ποταμού, εφόσον ο Βιολογικός Σπάρτης και οι βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μονάδες που χρησιμοποιούν τον Ευρώτα ως φυσικό αποδέκτη, διαθέτουν και λειτουργούν ανελλιπώς τους προβλεπόμενους μηχανισμούς καθαρισμού των λυμάτων και των αποβλήτων τους;

Μάλιστα ο Σύνδεσμος, όπως σημειώνει, λίγο μετά την κυβερνητική αλλαγή του Οκτωβρίου 2009 και την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, απέστειλε έγγραφο αίτημα στην κ. Τ. Μπιρμπίλη για να κινήσει τη διαδικασία οριοθέτησης του ποταμού Ευρώτα, ώστε να εκλείψει ένας βασικός λόγος, που επιτρέπει την καταπάτηση, ρύπανση και διαρκή υποβάθμισή του.

Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 622/15-01-2010 απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού τονίζεται ότι αρμόδιο για την οριοθέτηση του Ευρώτα είναι το υπουργείο Μεταφορών Δικτύων και Υποδομών, επισημαίνεται με έμφαση ότι «…για τη σύνταξη διαπιστωτικών πράξεων περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών, αρμόδιοι φορείς είναι οι Δήμοι, η Νομαρχία Λακωνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Ειδική Γραμματεία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ».

Απαντήσεις ζητά λοιπόν ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας από τις ανωτέρω αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για το ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη -επί σειρά ετών- ρύπανση και υποβάθμιση αυτής της κύριας και ζωτικής ποτάμιας αρτηρίας του τόπου μας και τι θα γίνει επιτέλους ώστε κάποτε να πάψει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο πρόβλημα των απορριμμάτων, που οι Οικολόγοι θέτουν με μία σειρά από ερωτήματα:

«Το έκτρωμα της χωματερής Αφυσσού θα κλείσει ποτέ; Θα γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου; Από ποιον φορέα και με ποιον τρόπο; Ποιες είναι οι προθέσεις των εμπλεκομένων προσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στο διευρυμένο Δήμο Σπαρτιατών; Πώς θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στο αμέσως προσεχές μέλλον; Υπάρχει στον περιφερειακό σχεδιασμό η πρόθεση να δημιουργηθεί εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων για την Πελοπόννησο»;

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή τους, την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Μιχαλακάκος και ο γραμματέας κ. Ι. Μητράκος, επισημαίνουν ότι «ως Οικολογικός Σύλλογος σε πείσμα της διάχυτης κοινωνικής απογοήτευσης, δηλώνουμε πως δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να ενδιαφερόμαστε για το θέμα της ρύπανσης-υποβάθμισης του ιστορικού Ευρώτα και για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αναμένουμε τις δημόσιες ή μη απαντήσεις των αρμοδίων και θα επανέλθουμε».


Σχόλιο: Αυτά δεν τα ξέρει ο τουρίστας για να τα πει. Από εδώ και πέρα θα στέλνουμε τουρίστες στον Δήμο για καταγγελίες ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου