Οριστικό "αντίο" στο Δήμο Διοσκούρων
16.04.10
Μια σοβαρή και βιώσιμη πρόταση για τη θεσμοθέτηση Δήμου "Πράσινης Ανάπτυξης"η οποία κατατέθηκε με πολιτική εμμονή από το βουλευτή του ΠαΣοΚ , κύριο Λεωνίδα Γρηγοράκο , κι έγινε ασμένως , κατ' αρχή δεκτή , από τον αρμόδιο Υπουργό τελικά δε φαίνεται να οριστικοποιείται . Σε αυτή την πολιτική πρόταση συντάχθηκαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. , Δαβάκης και Αποστολάκος , παρά τη ριζική διαφωνία τους με το σχέδιο του Καλλικράτη .
Το Δήμο Διοσκούρων θα τον αποτελούσαν οι Δήμοι Κροκεών Σμύνους και Φάριδος και θα θεσμοθετείτο με το περιβαλλοντικό κριτήριο του ΧΥΤΥ και άλλων έργων "πράσινης" ανάπτυξης. Οι δήμαρχοι , όμως , δε βρήκαν κοινή συνισταμένη και κατέθεσαν ριζικές διαφωνίες για τη θεσμοθέτηση του Δήμου Διοσκούρων . Αυτές οι ετερόκλητες θέσεις και η ριζική διαφωνία της επιτροπής Κροκεών κατά του ΧΥΤΥ που μίλησε για Σκουπιδο-Καλλικράτη δημιούργησαν αρνητικό κλίμα που έφτασε μέχρι το Γραμματέα του ΠαΣοΚ και τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Γ. Ραγκούση. Έτσι , το πολιτικό πλεονέκτημα , κατά πολλούς , έγινε μειονέκτημα για την ίδρυση αυτού του Δήμου παρότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ θεωρείται τετελεσμένη για το Αρδέλι των Κροκεών .
Ο χρόνος θα δείξει το ορθό ή λαθεμένο της κάθε απόφασης σε ό,τι αφορά ειδικότερα με την προοπτική του δήμου Κροκεών με τα νέα δεδομένα . Όμως , πολλές φορές οι κάθετες διαφωνίες , χωρίς διάλογο και διαπραγμάτευση δεν έχουν αίσιο και προσδοκώμενο αποτέλεσμα . Για να ενημερώσουμε καθαρά τους πολίτες δε σημαίνει ότι επειδή δε θα γίνει ο δήμος Διοσκούρων , η Αυτοδιοίκηση του Νομού Λακωνίας , η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Κυβέρνηση θα αλλάξουν τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ.
Η μελέτη κόστισε 700.000 ευρώ και η επένδυση , όπως προβλέπει η τεχνική μελέτη θα κοστίσει 13,5 εκατ. ευρώ περίπου . Δηλαδή πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων . Το πολιτικό ρίσκο παίρνει ο Δήμος Κροκεών και οι φορείς του , καθώς και οι δύο όμοροι Δήμοι με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον . Ο Δήμος Κροκεών καλείται να επιλύσει εκτός τα τρέχοντα αυτοδιοικητικά προβλήματα , τον τρόπο ένταξης στο Δήμο Ευρώτα καθώς τη λειτουργία η μη του ΧΥΤΥ και τη βιωσιμότητα των δημοσίων υπηρεσιών . Η Φάριδα εντάσσεται στο Δήμο Σπάρτης και το Σμύνος στο δήμο Μάνης . Τον πέμπτο δήμο αποτελεί πλέον η Ελαφόνησος με το θεσμικό κριτήριο του νησιού . Βέβαια , μετά τη τη δημοσιοποίηση του Καλλικράτη που αφορά τις συνενώσεις θα υπάρξει ένας
περίπου μήνας διαβουλεύσεων . Ίσως στο δήμο Κροκεών υπαρξουν εσωτερικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου και συλλόγων. Ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες προτάσεις , ώστε να διασφαλίζουν το μέλλον του Δήμου Κροκεών με καλύτερες προοπτικές . Οι βουλευτές και οι ΤΕΔΚ πρέπει ακόμα και τώρα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αυτό τον ιστορικό δήμο με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του .
πηγή:http://flyradio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=948&Itemid=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου