kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ

Οριστικό "αντίο" στο Δήμο Διοσκούρων
16.04.10


Μια σοβαρή και βιώσιμη πρόταση για τη θεσμοθέτηση Δήμου "Πράσινης Ανάπτυξης"η οποία κατατέθηκε με πολιτική εμμονή από το βουλευτή του ΠαΣοΚ , κύριο Λεωνίδα Γρηγοράκο , κι έγινε ασμένως , κατ' αρχή δεκτή , από τον αρμόδιο Υπουργό τελικά δε φαίνεται να οριστικοποιείται . Σε αυτή την πολιτική πρόταση συντάχθηκαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. , Δαβάκης και Αποστολάκος , παρά τη ριζική διαφωνία τους με το σχέδιο του Καλλικράτη .

Το Δήμο Διοσκούρων θα τον αποτελούσαν οι Δήμοι Κροκεών Σμύνους και Φάριδος και θα θεσμοθετείτο με το περιβαλλοντικό κριτήριο του ΧΥΤΥ και άλλων έργων "πράσινης" ανάπτυξης. Οι δήμαρχοι , όμως , δε βρήκαν κοινή συνισταμένη και κατέθεσαν ριζικές διαφωνίες για τη θεσμοθέτηση του Δήμου Διοσκούρων . Αυτές οι ετερόκλητες θέσεις και η ριζική διαφωνία της επιτροπής Κροκεών κατά του ΧΥΤΥ που μίλησε για Σκουπιδο-Καλλικράτη δημιούργησαν αρνητικό κλίμα που έφτασε μέχρι το Γραμματέα του ΠαΣοΚ και τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Γ. Ραγκούση. Έτσι , το πολιτικό πλεονέκτημα , κατά πολλούς , έγινε μειονέκτημα για την ίδρυση αυτού του Δήμου παρότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ θεωρείται τετελεσμένη για το Αρδέλι των Κροκεών .
Ο χρόνος θα δείξει το ορθό ή λαθεμένο της κάθε απόφασης σε ό,τι αφορά ειδικότερα με την προοπτική του δήμου Κροκεών με τα νέα δεδομένα . Όμως , πολλές φορές οι κάθετες διαφωνίες , χωρίς διάλογο και διαπραγμάτευση δεν έχουν αίσιο και προσδοκώμενο αποτέλεσμα . Για να ενημερώσουμε καθαρά τους πολίτες δε σημαίνει ότι επειδή δε θα γίνει ο δήμος Διοσκούρων , η Αυτοδιοίκηση του Νομού Λακωνίας , η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Κυβέρνηση θα αλλάξουν τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ.

Η μελέτη κόστισε 700.000 ευρώ και η επένδυση , όπως προβλέπει η τεχνική μελέτη θα κοστίσει 13,5 εκατ. ευρώ περίπου . Δηλαδή πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων . Το πολιτικό ρίσκο παίρνει ο Δήμος Κροκεών και οι φορείς του , καθώς και οι δύο όμοροι Δήμοι με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον . Ο Δήμος Κροκεών καλείται να επιλύσει εκτός τα τρέχοντα αυτοδιοικητικά προβλήματα , τον τρόπο ένταξης στο Δήμο Ευρώτα καθώς τη λειτουργία η μη του ΧΥΤΥ και τη βιωσιμότητα των δημοσίων υπηρεσιών . Η Φάριδα εντάσσεται στο Δήμο Σπάρτης και το Σμύνος στο δήμο Μάνης . Τον πέμπτο δήμο αποτελεί πλέον η Ελαφόνησος με το θεσμικό κριτήριο του νησιού . Βέβαια , μετά τη τη δημοσιοποίηση του Καλλικράτη που αφορά τις συνενώσεις θα υπάρξει ένας
περίπου μήνας διαβουλεύσεων . Ίσως στο δήμο Κροκεών υπαρξουν εσωτερικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου και συλλόγων. Ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες προτάσεις , ώστε να διασφαλίζουν το μέλλον του Δήμου Κροκεών με καλύτερες προοπτικές . Οι βουλευτές και οι ΤΕΔΚ πρέπει ακόμα και τώρα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αυτό τον ιστορικό δήμο με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του .

πηγή:http://flyradio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=948&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου