kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !!!



Το κοινό Δελτίο Τύπου της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Ραγκούση Ιωάννη, που εστάλη προς όλες τις Περιφέρειες της Χώρας μας και αφορά την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης C-502/03 του Δικαστηρίου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για την ύπαρξη και λειτουργία χιλιάδων και παράνομων χωματερών στην Ελλάδα, κρούει τον κώδωνα του κινδίνου όχι μόνο στους Δήμους, τις Περιφέρειες αλλά και σ όλη την Ελλάδα.

Με πρόστιμο 1 δισ. ευρώ το χρόνο (ή 34.000€ την μέρα γαι κάθε παράνομη λειτουργία σκουπιδότοπου), απειλούνται οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αν στο αμέσως επόμενο διάστημα δηλ. μέχρι 16 Ιουλίου 2010, δεν κλείσουν τις εν ενεργεία χωματερές τους.

Σε ότι μας αφορά, ο Δήμος Σπαρτιατών απειλείται με πρόστιμο 12.500.000€ περίπου το χρόνο αν συνεχίσει να λειτουργεί τον σκουπιδότοπο Αφυσσού. Αυτό σημαίνει λουκέτο μιας και δεν φτάνει όλος ο προυπολογισμός του.
Σ΄όλη την Περιφέρεα Πελοποννήσου υπάρχουν και λειτουργούν 79 σκουπιδότοποι (και όχι 7 ΧΑΔΑ σ' όλη την Ελλάδα που έλεγε ο απερχόμενος υπουργός κ Νάκος το 2009), πολλαπλασιάστε επί 34.000€ και θα έχετε την ''λυπητερή''.

Υστερα απ' αυτό το σχετικό έγγραφο προκύπτει ότι οι ΧΑΔΑ όλης της χώρας έπρεπε να έχουν κλείσει και να έχουν αποκατασταθεί ως και την 31/12/2008 και να έχουν κατασκευασθεί όλα τα έργα υποδομής για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Επίσης τονίζεται ότι μέχρι 16 Ιουλίου θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η πλήρης παύση και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ ή οι σκουπιδότοποι να βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Αυτό το οποίο πρέπει να προσεχθεί στη δική μας περίπτωση, στο έγγραφο είναι: ότι ''σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ να εξεταστούν και εφαρμοστούν προσωρινές λύσεις μικρής χρονικής διάρκειας, όπως ο τερματισμός της λειτουργίας των περισσότερων ΧΑΔΑ και ελεγχόμενη λειτουργία 1-2 χρόνια ανά νομό, όπου αυτό είναι εφικτό''.

Επομένως επειδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πλέον προβληματική στο θέμα αυτό, εκείνο το οποίο θα προσπαθήσει (μέσω των τοπικών αρχόνών) ''να κάνει ή να επιβάλλει'' για να αποφύγει τα δυσβασταχτα πρόστιμα (εν μέσω της οικονομικής κρίσης και γενικότερα εν μέσω της δημοσιονομικής κατάστασης της Χώρας μας), είναι ή λύση (αυτό το είχε ''εφεύρει'' ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ Νίκος Αγγελόπουλος και θα συνεχίσει ο τωρινός κ Φ. Χατζημιχάλης για να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους Ευρωπαίους) της τοποθέτησης δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων εντός του ΧΑΔΑ Αφυσσού με ταυτόχρονη αποκατάστασή του. Θα μας πουν αν δεν το δεχτείτε αυτό θα αργήσει η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ. Αυτό θα προωθήσουν ως πρόταση, ως ιδέα για να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων του Αφυσσού, της Κοκκινόραχης, των Χρυσάφων και της Σπάρτης.

Θα έχουν το θράσος να προτείνουν προσωρινή λύση (για να παραμείνει ο ΧΑΔΑ Αφυσσού ανοικτός για 1-2 χρόνια) στην προσωρινή λύση της δεματοποίησης;


Τους ανακοινώνουμε ότι στη δική μας περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει ούτε κατά διάνοια να μας το προτείνουν, διότι και στο έγγραφο αναφέρεται ''όπου αυτό είναι εφικτό'' . Στη περίπτωσή μας και δικαστικώς δεν είναι εφικτό. Όσο για το θέμα της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ έτσι κι' αλλιώς είναι υποχρεωμένοι να τον κάνουν και δεν πρέπει να το θέτουν ‘’εκβιαστικά’’. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουμε πάρει ως χώρα γι’ αυτό το σκόπό από την ΕΕ.


Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα, διότι ''το έγγραφο φωτιά'' το οποίο έφτασε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στους Δήμους, δεν αναφέρει τίποτα καινούργιο από όσα ήδη γνωρίζαμε (άλλωστε και κατά το 2005 και 2006 είχαν σταλεί τέτοια έγγραφα πχ του κ Ρακιντζή κλπ που έθεταν τους Δήμους και τις Περιφέρειες προ των ευθυνών τους ).

Απλά έρχονται τα πρόστιμα τα οποία είναι το κερασάκι στην τούρτα της ‘’ξεφτίλας της Χώρας μας’’. Ίσως αυτά φαίνονται “τρομοκρατικά“, αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια. Σε μια περίοδο που το κύρος της χώρας είναι στο κατώφλι της ''καταδικασμένης αξιοπρέπειας'', οι Ευρωπαίοι δεν το έχουν σε τίποτα να μας δώσουν ακόμα μια πολιτικο-οικονομικο-περιβαλλοντική σφαλιάρα και να μας ευτελίσουν, να μας γονατίσουν ακόμη περισσότερο.

Αυτά τα είχαμε καταθέσει σε πολλές επιστολές μας ...Δυστυχώς ''φωνή βοώντος εν τη ερήμω''...

Εμείς ως κάτοικοι της θιγόμενης περιοχής από την 40ετή λειτουργία του σκουπιδότοπου δεν θα ανεχθούμε άλλο ‘’προσωρινότητα’’ και ‘’λοιπά κουραφέξαλα’’.

Να πληρώσουν την ζημιά αυτοί που την έκαναν.

Σε λίγο έρχονται και οι εκλογές του Καλλικράτη. Θα αρχίσουν τις ''μαγικές πάσες για μην πιάσει κανείς την μπάλλα των ευθυνών''. Θα δώσουν υποσχέσεις και θα μας ζητήσουν όπως πάντα τη ψήφο για να μας λύσουν όλα τα προβλήματα. Δυστυχώς κανένα πρόβλημα δεν λύνουν. Οι λύσεις τελικά έρχονται ‘’απ’ έξω και όχι εκ των έσω’’ και αυτό είναι η μεγαλύτερη ντροπή για τον Έλληνα…

Καιρός είναι να καταλάβουν ότι ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ σημαίνει ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι ΨΕΜΑΤΑ, ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ και ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΗΤΑ.

Δυστυχώς πήραμε και δεν θα ξαναπάρουμε !!

1 σχόλιο:

  1. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΕ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ''Ε-Φ-Ι-Κ-Τ-Ο'' )

    ΑπάντησηΔιαγραφή