kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΠΛΕΙΩΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΑΠΟΨΕΙΣ - ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΑΔΑ


«Σκέψεις ευθύνης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπαρτιατών» (τότε ήταν πρόεδρος του ΔΣ Σπαρτιατών και δεν είχε ακόμα ανεξαρτητοποιηθεί - πρωτο δεκαήμερο Ιανουαρίου 2010.

Έχω στα χέρια μου τον Κανονισμό Καθαριότητος του Δήμου Σπαρτιατών. Τον δικό μας κανονισμό καθαριότητος. Είναι ένα καλαίσθητο φυλλάδιο που εύκολα διαβάζεται και ακόμα πιο εύκολα αποστηθίζεται. Το δημοτικό συμβούλιο, ψηφίζοντάς τον, δεν έκανε καμία υπέρβαση, απλώς έθεσε κανονιστικά πλαίσια σ’ όσα η ίδια η λογική και το αυτονόητο υπαγορεύει. Δεν έχει σημασία ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι διεφώνησαν ως προς επιμέρους σημεία, σημασία έχει ότι ομόφωνα αποφασίσαμε να τον ψηφίσουμε, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, για το καλό της Σπάρτης μας, των οικισμών της και των δημοτικών της διαμερισμάτων.

Έχω όμως στα χέρια μου και την υπ’ αρ. 59/09 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως: Αφορά την αίτηση συνδημοτών μας περί αναστολής εκτελέσεως της υπ’ αρ. 48/2009 αδείας οικοδομής του τμήματος Πολεοδομίας και Κτιριακών Εφαρμογών Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Λακωνίας, με την οποία χορηγήθηκε στη ΔΕΚΕ Περιφερείας Πελοποννήσου άδεια ανεγέρσεως οικοδομής νέου ισογείου κτιρίου για χρήση αποθήκης στη θέση «Προβατομάνδρα» του ΔΔ Αφυσσού Δήμου Σπαρτιατών.

Πρόκειται για τη θέση που λειτουργεί έως σήμερα ο ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπος) του δήμου μας. Αυτή η ανεξέλεγκτη χαβούζα που «τρώει» ως τάφρος όλα τα οικιακά μας και όχι μόνο απορρίμματα χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδες υγειονομικές προδιαγραφές ει μη μόνο το χωρισμό τους με χώρα και παλιότερα η καύση τους.
Είχα χρηματίσει δημοτικός σύμβουλος και επί Ματάλα επί δύο τετραετίες και ποτέ δεν είχε βρεθεί ο Δήμος Σπαρτιατών με την πλάτη στον τοίχο επί του θέματος της διαχειρίσεως των αστικών αποβλήτων. Ζούσαμε όλοι μέσα στη «μακαριότητά» μας και νομίζαμε ότι είχαμε εξασφαλίσει την καθαριότητά μας «νυν και αεί» με τη λειτουργία της «Προβατομάνδρας» ως χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Ώσπου μία ωραία ημέρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου απέστειλε ένα έγγραφο με το οποίο ζητούσε απ’ όλους τους ΟΤΑ α΄ βαθμού που φιλοξενούσαν ενεργούς ΧΑΔΑ να τους παύσουν -στα χαρτιά-, συμμορφούμενοι με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα έπρεπε να υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας, μέσα από την εξεύρεση άλλου τρόπου διαχειρίσεως των αποβλήτων. Ως προς αυτό η Περιφέρεια μάς συνέστησε τη δεματοποίηση των σκουπιδιών μας μέσα από την εγκατάσταση δεματοποιητή που έπρεπε να τοποθετηθεί σε ειδικά επιλεγμένο χώρο.

Ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων μέσα απ’ τη δεματοποίησή τους θα έλυνε προσωρινά το πρόβλημα, έως ότου ο όλος σχεδιασμός διήρχετο την τελική του φάση, που ήταν η δημιουργία ΧΥΤΑ, δηλαδή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Ο Δήμος Σπαρτιατών βρέθηκε εξαιρετικά απροετοίμαστος εις την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων, γύρω από τη διαχείριση των αποβλήτων. Όπως απροετοίμαστοι βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας.

Την 3.12.2008, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών έλαβε την υπ’ αρ. 372/08 ομόφωνη απόφασή του περί παύσεως της λειτουργίας του ενεργού ΧΑΔΑ στη θέση «Προβατομάνδρα» Αφυσσού, ορίζοντας μάλιστα ως καταληκτική ημερομηνία παύσης του την 31.12.08.

Εν συνεχεία ο Δήμος Σπαρτιατών αναλώθηκε εις μία επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης χώρου για την εγκατάσταση εντός των διοικητικών ορίων του δεματοποιητή, εις το πλαίσιο της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων του, αλλά και των απορριμμάτων της ευρύτερης πρώτης γεωγραφικής ενότητας (Δήμοι Μυστρά, Φάριδος, Οινούντος και Κοινότης Καρυών, που ρίχνουν τα σκουπίδια τους στον ίδιο με εμάς χώρο).

Στις τότε συνεδριάσεις που ήταν δύο, μία την 16.12.08 και μία την 22.12.08, πλήθος κόσμου έλαβε μέρος, κυρίως κάτοικοι-συνδημότες των πληττομένων περιοχών (Αφυσσού - Κλαδά - Κοκκινόραχης), οι οποίοι εντόνως διεμαρτυρήθησαν για τον σχεδιασμό που ΕΡΗΜΗΝ τους είχε προμελετηθεί απ’ την Περιφέρεια κατόπιν επαφών και διαπραγματεύσεων με τον Σύνδεσμο Διαχειρίσεως Αποβλήτων Ν. Λακωνίας και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δήμων που μετέχουν σ’ αυτόν. Μάλιστα, την 16.12.08 παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών ήταν και ο τότε περιφερειάρχης κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος μετά της αρμοδίας υπαλλήλου κ. Μουρελάτου, οι οποίοι ενθέρμως υπεστήριξαν ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για την α΄ γεωγραφική ενότητα νομού Λακωνίας (συνεπώς και για το Δήμο Σπαρτιατών) συνδέεται με την εξεύρεση χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στο ΧΑΔΑ του Δήμου Σπαρτιατών: «Επελέγη ο ΧΑΔΑ [τόνισε τότε ο περιφερειάρχης] για να μην ανοίξουμε νέες πληγές».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Μοιράγιας τόνισε μετά τον κ. περιφερειάρχη ότι: «Αδυνατώ να κατανοήσω πως δεν υπάρχει δυνατότητα εξευρεύσεως χώρου τεσσάρων στρεμμάτων οπουδήποτε αλλού πλην του ΧΑΔΑ του Δήμου Σπαρτιατών», για να λάβει την απάντηση του κ. Αγγελόπουλου: «Εάν υπάρχει κάποιος άλλος χώρος πλην του ΧΑΔΑ Δ. Σπαρτιατών, αναμένω προτάσεις για την εξεύρεση του χώρου αυτού εντός μιας εβδομάδος, έστω και αν χρειασθεί να μπούμε τελευταίοι στον περιφερειακό σχεδιασμό».

Η φράση αυτή του κ. Αγγελόπουλου ήταν αρκετή για να αναδείξει τη «γύμνια» τής έως τότε επιχειρηματολογίας όλων των υποστηρικτών της εγκαταστάσεως του δεματοποιητή αποκλειστικά και μόνο εις θέση «Προβατομάνδρα» του ΧΑΔΑ Σπάρτης, το δε ΔΣ Σπαρτιατών, παρά τις αντεγκλήσεις και μετά από δική μου έκκληση να βρούμε εναλλακτικές προτάσεις, απεφάσισε κατά πλειοψηφία την αναβολή λήψεως αποφάσεως έως την 23.12.08, προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια σε συνεργασία με τους δημάρχους της α΄ γεωγραφικής ενότητας ώστε να εξευρεθούν άλλοι χώροι πλην του ΧΑΔΑ Δήμου Σπαρτιατών για την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Οι προτάσεις έπρεπε να έρθουν στο ΔΣ έως την 22.12.08.

Την 22.12.08 το ΔΣ Σπαρτιατών, σε μία εξίσου θυελλώδη συνεδρίασή του και παρά τις δίκαιες και εύλογες διαμαρτυρίες των κατοίκων των πληττομένων περιοχών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στην Περιφέρεια ως κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση του δεματοποιητή, τον χώρο του ΧΑΔΑ του Δήμου Σπαρτιατών, υπό τις σαφείς προϋποθέσεις που αναφέρονται μία προς μία στην υπ’ αρ. 388/08 απόφασή του.

Θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω ότι εγώ ο ίδιος, παρά τη μειοψηφία μου, συνέταξα σε συνεργασία με τους συναδέλφους που υπερψήφισαν την πρόταση, τους όρους της εγκαταστάσεως, προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, ώστε μέσα από ξεκάθαρες προϋποθέσεις και σαφείς όρους να προχωρήσει η εγκατάσταση του δεματοποιητή κατά τον πλέον ανώδυνο τρόπο, για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Σημειώνω επίσης ότι οι μειοψηφούντες δημοτικοί σύμβουλοι στην ανωτέρω απόφαση ήταν οι κ.κ. Μοιράγιας, Σελίμος, Ρήγας και Πλειώτας, με την αιτιολογία ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί άλλος χώρος για τη δεματοποίηση εκτός ορίων του Δήμου Σπαρτιατών και πάντως όχι στο ΧΑΔΑ Δ. Σπαρτιατών, που ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυμένος από την επί 40 έτη χρήση του ως σκουπιδότοπου.

Είναι γνωστά επίσης τα «μαύρα» γεγονότα των ημερών εκείνων, με τους κατοίκους να κλείνουν το ΧΑΔΑ, την πόλη να έχει γεμίσει σκουπίδια, τις παραστάσεις αιρετών και κατοίκων στην εισαγγελέα, τις απειλές συλλήψεων στα όρια που αυτοφώρου. Ώσπου η αποκομιδή άρχισε εκ νέου, με τους κατοίκους να μην υποστέλλουν τον αγώνα τους, τον οποίο απεφάσισαν δικαστικώς να κλιμακώσουν.

Πράγματι οι κάτοικοι προσέφυγαν εναντίον του Δήμου Σπαρτιατών, του δημάρχου, του τότε περιφερειάρχη και του Συνδέσμου Διαχειρίσεως Στερεών αποβλήτων, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης, με αίτησή τους προς λήψη ασφαλιστικών μέτρων, διά της οποίας ζητούσαν τη θεμιτή προστασία του επί της προσωπικότητός τους δικαιώματος, διατασσομένης της προσωρινής παύσεως της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Δ. Σπαρτιατών, της απαγορεύσεως μονάδος δεματοποίησης και της απαγορεύσεως εναποθέσεως δεματοποιηθέντων απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ Δ. Σπαρτιατών, της απαγορεύσεως της δεματοποίησης στον όλο χώρο, της λήψεως μέτρων προς αποφυγή πυρκαγιάς.

Επί της αιτήσεώς των αυτής εξεδόθη η υπ’ αρ. 479/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτ. Σπάρτης, που ως ανεμένετο -τουλάχιστον από εμένα, ο οποίος γραπτώς και εγκαίρως είχα προεξοφλήσει την αποδοχή της με την από 09.03.09 επιστολή μου- έκανε δεκτή εν μέρει την αίτηση και απαγόρευσε προσωρινώς στο Δ. Σπαρτιατών σε προθεσμία 60 ημερών από τότε που θα του κοινοποιηθεί η απόφαση, να εναποθέτει, επιχωματώνει και αποτεφρώνει απόβλητά του στο ΧΑΔΑ εις θέσιν «Προβατομάνδρα» ΔΔ Αφυσσού. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Δ. Σπαρτιατών την 30. 09.09 και η τελευταία ημέρα χρήσης του ΧΑΔΑ ήταν την 30.11.09.


Γνωστό είναι επίσης ότι ο Δ. Σπαρτιατών προσέφυγε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτ. Σπάρτης με αίτησή του για την ανάκληση άλλως μεταρρύθμιση της 379/09 αποφάσεως επί εξάμηνο, υπό την αιτιολογία ότι επίκειται η εγκατάσταση του δεματοποιητή σε χώρο του ΧΑΔΑ και ως εκ τούτου εύλογο ήταν υπό τα νέα δεδομένα και προς αποφυγή βλάβης της δημοσίας υγείας να συνεχίσει η λειτουργία του ΧΑΔΑ προσωρινώς, για λίγο ακόμη χρονικό διάστημα.

Μάλιστα ο Δ. Σπαρτιατών επέτυχε προσωρινή διαταγή κατά την κατάθεση της αιτήσεώς του, έως συζητήσεώς της, η οποία προσωρινή διαταγή επεξετάθη και μετά τη συζήτηση έως εκδόσεως αποφάσεως, εις το πλαίσιο της οποίας παρατείνεται η εναπόθεση των σκουπιδιών στον ανωτέρω ΧΑΔΑ.

Γι’ αυτό και έως σήμερα τα σκουπίδια μας μαζεύονται απ’ τους δρόμους και τοποθετούνται στον ίδιο χώρο. Στο χώρο που με απόφαση του ΔΣ Σπαρτιατών έχουμε παύσει τη λειτουργία και επί του οποίου έχει εκδοθεί ήδη απ’ τον Ιούνιο του 2009 και η σχετική περί παύσεως της λειτουργίας του διαπιστωτική απόφαση του κ. νομάρχου Λακωνίας.

Αυτά τα επισημαίνω για να γίνει αντιληπτή η προχειρότητα υπό την οποία λειτουργεί ο σχεδιασμός της κάθε δράσης στην ελληνική Πολιτεία. Επίσημοι φορείς λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες παραμένουν ανεκτέλεστες και υφίστανται ΜΟΝΟΝ στα χαρτιά.

Το πλέον όμως ουσιαστικό και αποκαλυπτικό της προχειρότητος υπό το φάσμα της οποίας οι δεδηλωμένοι αρμόδιοι φορείς έως σήμερα λειτουργούσαν είναι η υπ’ αρ. 59/09 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως.
Δι’ αυτής το ανωτέρω δικαστήριο δέχεται την αίτηση αναστολής των προσφευγόντων κατοίκων κατά της 48/09 αδείας οικοδομής του τμήματος Πολεοδομίας και Κτιριακών Εφαρμογών της ΝΑ Λακωνίας, άδεια που αφορούσε την ανέγερση οικοδομής νέου ισογείου κτιρίου με χρήση αποθήκης στη θέση «Προβατομάνδρα» ΔΔ Αφυσσού Λακωνίας, υπό το κάτωθι ακριβώς σκεπτικό: «…Επειδή, ενόψει των παραπάνω το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη: 1) ότι η πράξη της οποίας ζητείται η αναστολή είναι, σύμφωνα και με την από 26.8.2009 έκθεση απόψεων της Διοίκησης, οικοδομική άδεια αποθήκης μηχανημάτων, που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, η οποία εκδόθηκε ύστερα από την 388/2008 απόφαση του ΔΣ του Δήμου Σπαρτιατών, και την 9067/1-7-2009 βεβαίωση του δημάρχου Σπάρτης, σύμφωνα με την οποία εξουσιοδοτείται η ΔΕΚΕ της Περιφερείας Πελοποννήσου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες στην έκταση του ΧΑΔΑ στη θέση Προβατομάνδρα, για την υλοποίηση του έργου «Εγκατάσταση του εξοπλισμού δεματοποίησης αστικών συμμείκτων απορριμμάτων και προσωρινής αποθήκευσης..», 2) ότι από τις προσκομισθείσες φωτογραφίες, η εσωτερική όψη της υπό ανέγερση αποθήκης αποτελείται από δάπεδο τσιμεντένιο επί του οποίου υπάρχει τσιμεντένια τετράγωνη υποδοχή-φρεάτιο, η οποία προσομοιάζει με βάση με την τοποθέτηση μηχανήματος συγκεκριμένων διαστάσεων και 3) ότι ενώ υποβλήθηκε η 7005/24-9-2009 καταγγελία των Χ. Πλειώτα και Λ. Παλαιοκώστα, προέδρων πολιτιστικών συλλόγων και κατοίκου Αφυσσού, του πρώτου εξ αυτών προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, τμήμα Πολεοδομίας, για την διενέργεια αυτοψίας, λόγω πολεοδομικών παραβάσεων, δεν διενεργήθηκε εντούτοις καμία αυτοψία, κρίνει ότι η υπό ανέγερση οικοδομή δεν προσιδιάζει, σε κτίριο προορισμένο για χρήση απλής αποθήκης με προορισμό την αποθήκευση μηχανημάτων και εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν για την διαχείριση στερεών αποβλήτων. Με τα δεδομένα αυτά δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες εάν το υπό ανέγερση κτίσμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως αποθήκη ή για άλλη εκτός αποθήκης χρήση, ενόψει του προορισμού των μηχανημάτων που θα τοποθετηθούν (δεματοποιητής), η οποία όμως είναι ανεπίτρεπτη, σύμφωνα με τα παραπάνω, για την συγκεκριμένη περιοχή, και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη για το περιβάλλον. Ενόψει αυτών, το Δικαστήριο κρίνει ότι η βλάβη αυτή δικαιολογεί την αναστολή εκτελέσεως της εν λόγω οικοδομικής αδείας, μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση του Δικαστηρίου αυτού επί της άνω αιτήσεως ακυρώσεως. Περαιτέρω διατυπώνεται η ευχή προσδιορισμού σύντομης δικασίμου. Διά ταύτα: Δέχεται την αναστολή. Αναστέλλει την εκτέλεση της 48/2009 άδειας οικοδομής του τμήματος Πολεοδομίας και Κτιριακών Εφαρμογών Σπάρτης, μέχρι εκδόσεως οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως».

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το τελευταίο: ότι το Διοικητικό Εφετείο έκρινε -έστω και εις το πλαίσιο της αιτήσεως αναστολής- ότι δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες εάν το υπό ανέγερση κτίσμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως αποθήκη ή για άλλη εκτός αποθήκης χρήση, ενόψει του προορισμού των μηχανημάτων που θα τοποθετηθούν (δεματοποιητής), η οποία όμως είναι ανεπίτρεπτη για τη συγκεκριμένη περιοχή, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη για το περιβάλλον!!! Ενόψει αυτών, το δικαστήριο κρίνει ότι η βλάβη αυτή δικαιολογεί την αναστολή εκτελέσεως της εν λόγω οικοδομικής αδείας έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση του δικαστηρίου αυτού επί της αιτήσεως ακυρώσεως.
Με άλλα λόγια: ΕΝΤΑΦΙΑΖΕΤΑΙ -υπό τα δεδομένα αυτά- η εγκατάσταση δεματοποιητή στο ΧΑΔΑ Δ. Σπαρτιατών όπως την προέβλεπε ο περιφερειακός σχεδιασμός και επί της οποίας συνέπλευσε κατά πλειοψηφία και το ΔΣ Σπαρτιατών.

Μετά την απόφαση αυτή, σφόδρα πιθανολογείται ότι δεν έχει καμία τύχη η εκδικασθείσα αίτηση αναστολής άλλως μεταρρύθμισης της 479/09 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης και, το κυριότερο, βέβαιον είναι ότι ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΜΕΣΑ όλος ο έως σήμερα υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και την εγκατάσταση δεματοποιητή σ’ άλλη θέση, απ’ την ήδη επιλεγείσα, τότε ο Δήμος Σπαρτιατών ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ θα βρεθεί στη θέση του Γυθείου.

Οπότε όσο καλαίσθητος και φιλότιμος και αν είναι ο Κανονισμός της Καθαριότητος που εξέδωσε ο Δ. Σπαρτιατών, θα καταστεί εκ των πραγμάτων γράμμα νεκρό και ατελέσφορο να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίον εξεδόθη.

Και βεβαίως η Περιφέρεια θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καλούνται όμως και οι αρμόδιοι φορείς του δήμου και του νομού άμεσα να συνευρεθούν και να αναθεωρήσουν την έως σήμερα οπτική και προοπτική τους επί του θέματος του δεματοποιητή και της εν γένει διαχείρισης των αποβλήτων, προκειμένου σε άμεση επαφή και συνεργασία με τον νέο περιφερειάρχη να αντιμετωπισθεί από τώρα το πρόβλημα και να περισωθεί η πόλη από τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Φυσικά πρώτο και κύριο είναι να αλλάξουμε το πρόσωπο και τον λόγο μας έναντι των κατοίκων που με τη στάση τους έδειξαν σ’ εμάς ότι δεν είναι ούτε αιθεροβάμονες, ούτε τρελοί, ούτε αναρχικοί, ούτε παράξενοι, ούτε επιπόλαιοι, αλλά σώφρονες έλληνες πολίτες που ξέρουν να διεκδικούν και να μάχονται για τα αυτονόητα.
Ας συνδιαλαγούμε μαζί τους αυτή τη φορά, ας διαβουλευτούμε μαζί τους και ας πάψουμε να περιχαρακώνουμε τα όρια δράσης μας. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα από όλα να επιλέξουμε τους διαπραγματευτές μας έναντι αυτών. Γιατί ορισμένοι από εμάς δεν έχουν ούτε πρόσωπο ούτε λόγο ώστε να πείσουν περί των αγαθών προθέσεών τους.

Είμαι βέβαιος ότι κατά βάθος όλοι νιώθουμε την ανεπάρκειά μας και λυπούμεθα για τη στάση μας έναντι των δικών μας ανθρώπων. Άλλα ανέμεναν οι συνδημότες μας από τους αιρετούς που εξέλεξαν και πάντως όχι να τους εκπλήξουν δυσάρεστα με τα πεπραγμένα τους. Οφείλαμε να βγούμε μπροστάρηδες στον αγώνα και το δίκαιο των αιτημάτων των κατοίκων μας και να δώσουμε τη μάχη ώστε να καταργήσουμε επιτέλους μετά από 40 χρόνια διαρκούς ρύπανσης και υποβάθμισης της Σπάρτης τον κορεσμένο σκουπιδότοπο στις ανατολικές της παρυφές. Εάν αυτό πράτταμε ομόψυχα, θα το είχαμε ήδη πετύχει. Και θα τους είχαμε δίπλα μας: Εάν είχαμε διαβουλευτεί μαζί τους με μόνους στόχους μας την κατάργηση του ΧΑΔΑ, τη μη επιλογή του ως χώρου εγκατάστασης του δεματοποιητή και την αναζήτηση άλλου χώρου για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, σήμερα θα πανηγυρίζαμε μαζί τους.

Τώρα τι άραγε κατορθώσαμε; Τους υποσχεθήκαμε κατάργηση του ΧΑΔΑ, αλλά δεν τον καταργήσαμε. Μας επεβλήθη η παύση του δικαστικώς. Επιλέξαμε την εγκατάσταση δεματοποιητή στο ΧΑΔΑ κατά τον πλέον καθ’ ημάς ανώδυνο και περιβαλλοντικά ελεγμένο τρόπο και αντ’ αυτού εισπράξαμε το ράπισμα της δικαιοσύνης, που είπε αυτό που οι κάτοικοι φώναζαν: ότι η δεματοποίηση στο ΧΑΔΑ δεν μπορεί να γίνει διότι βλάπτει το περιβάλλον μιας ήδη υπερκορεσμένης περιοχής.

Τους χλευάσαμε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έπραξαν τίποτε, δεν διαμαρτυρήθηκαν, δεν κινητοποιήθηκαν, και όταν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αντισταθήκαμε και προσπαθήσαμε με παρατάσεις να υπερνικήσουμε τη λογική και το αυτονόητο.

Το χειρότερο όμως όλων δεν είναι όλα τα ανωτέρω: Είναι ότι κάποιοι αιρετοί εξακολουθούν να εθελοτυφλούν. Δεν νιώθουν καν ελλιπείς και υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη. Δεν αισθάνονται την ανάγκη έστω να πουν ένα συγγνώμη. Κυβερνούν ως «καρδινάλιοι», νομίζουν ότι εργάζονται για το καλό της πόλης, εξακολουθούν να προκαλούν με την αναλγησία τους και -τι κρίμα- εκθέτουν τη συλλογικότητά μας. Διότι δεν είναι το πρόσωπό τους ο Δήμος Σπαρτιατών.

Ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη από τους κατοίκους μας και τάσσομαι αναφανδόν υπέρ των δίκαιων αγώνων τους για τη ΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του δεματοποιητή στο ΧΑΔΑ Δ. Σπαρτιατών.

Η ούτως ή άλλως υπέρ τους εξαρχής εκπεφρασμένη στάση και θέση μου, από τούδε και εις το εξής, θα μετουσιωθεί σε έμπρακτη και μάχιμη θέση και στάση για την εξεύρεση άλλου χώρου και για την αλλαγή του εσφαλμένου περιφερειακού σχεδιασμού.

Όποιος θέλει ας ακολουθήσει. Το χρωστάμε στη Σπάρτη, στην πολιτιστική της κληρονομιά που θάβεται μαζί με τα σκουπίδια 40 χρόνια, στους γέροντες, τους πιστούς και τους επισκέπτες μιας Μονής (Αγίων Τεσσαράκοντα) που έχει τη δική της μοναδική ιστορία, το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Χρήστος Α. Πλειώτας
δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου