kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Άμεση απόσυρση της διάταξης που αφορά την καύση των απορριμμάτων

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης που αφορά την καύση των απορριμμάτων

Αθήνα 18 Μαΐου 2010

Με έκπληξη πληροφορούμαστε την προώθηση ειδικής διάταξης για την καύση των απορριμμάτων στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, ξαφνικά, χωρίς να έχει τεθεί κάτι σχετικό στη δημόσια διαβούλευση, κατά την διάρκεια της οποίας η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης παρενέβη με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και κατέθεσε τις προτάσεις της.

Στη διάταξη αυτή, η καύση των σκουπιδιών χαρακτηρίζεται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) και μάλιστα προβλέπεται η επιδότηση της δημιουργίας εργοστασίων καύσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η λύση αυτή είναι οικονομικά ασύμφορη, αφού με βάση πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η καύση των απορριμμάτων είναι η πιο δαπανηρή λύση για τη διαχείρισή τους και στοιχίζει 180ευρώ/ τόνος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, «θεωρούμε την καύση των απορριμμάτων ως την πιο αντι-οικολογική και αντι-οικονομική λύση για τη διαχείρισή τους. Οι έννοιες της πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης γίνονται κενό γράμμα, αφού για να είναι οικονομικά βιώσιμο ένα εργοστάσιο καύσης θα πρέπει να παίρνει όλα εκείνα τα υλικά που κανονικά θα έπρεπε να ανακυκλωθούν».

Επιπλέον, η καύση των απορριμμάτων, παράγει επικίνδυνα και τοξικά υπολείμματα, που ακόμη και οι προηγμένες τεχνολογικά ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να διαχειριστούν αποτελεσματικά και συχνά αναγκάζονται να τα εξάγουν σε τρίτες χώρες.
Ζητάμε λοιπόν την άμεση απόσυρση της διάταξης που αφορά την καύση των απορριμμάτων και την επιδότησή της, από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Πληροφορίες: Παύλος Δασκαλάκης 6932403188
καθώς και στη Γραμματεία της ΕΕΠΦ 210 3224944
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Νίκης 20,
105 57 Αθήνα
Τηλ: 210 3224944 και 210 3314563
Fax: 210 3225285
e-mail: info@eepf.gr
Ιστοθέση: www.eepf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου