kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 18/11/2009

http://www.lakonikos.gr/index.php?c_id=8&n_id=553

Διαχείριση σκουπιδιών-ΧΑΔΑ Αφυσσού. Οι πολιτικές ευθύνες του Δ. Σπαρτιατών, γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

18/11/2009

- Επί μια 10ετία, τουλάχιστον, ο Δήμος Σπαρτιατών αδιαφόρησε προκλητικά για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών σχετικά με την οριστική παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) από 1/1/2009.
- Την παραμονή της λήξης της προθεσμίας (Νοέμβριος 2008) ο Δήμος Σπαρτιατών, παντελώς ανέτοιμος για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης, σύρθηκε «εκών άκων» πίσω από τις (επίσης) πρόχειρες και αθεμελίωτες επιλογές του τέως περιφερειάρχη για δεματοποίηση των σκουπιδιών και εγκατάσταση δεματοποιητή στο ΧΑΔΑ Αφισιού, στο χώρο, δηλαδή, που το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο είχε καταργήσει ήδη, αλλά που συνέχιζε να χρησιμοποιεί πετώντας εκεί τα σκουπίδια του Δήμου Σπαρτιατών και των όμορων δήμων!
- Απέναντι σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου που προσέβαλε τη νοημοσύνη των πολιτών και προκάλεσε την κοινή γνώμη, συγκροτήθηκε αυθόρμητα η πρωτοφανής και μεγαλειώδης αγωνιστική απάντηση των πολιτών, κατά την οποία ο Δήμος Σπαρτιατών επέλεξε (δυστυχώς) τη θέση του αντιπάλου στις δίκες που επακολούθησαν, υπερασπιζόμενος τις επιλογές του.
- Ένα χρόνο μετά (Νοέμβριος 2009) ο Δήμος Σπαρτιατών έχει χάσει πανηγυρικά ΚΑΙ στα δικαστήρια και παραλαμβάνει την υπ’ αριθμ. 479/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης για οριστική παύση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Αφισιού από 1/12/2009.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών, στη συνεδρίαση της 6/11/2009, ηττημένο πλέον σ’ όλα τα επίπεδα, εκτεθειμένο απέναντι στην κοινή γνώμη, παντελώς ανέτοιμο να διαχειριστεί την κρίση κι έχοντας διαψευσθεί ακόμα και στα ίδια του τα χρονοδιαγράμματα για τις λανθασμένες επιλογές του, μεταπηδά από την αλαζονική στάση του πρώτου καιρού στην απόλυτη ταπείνωση κι ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ (ουσιαστικά) τους κατοίκους Αφισιού - Κοκκινόραχης - Κλαδά να ανεχθούν τη συνέχιση εναπόθεσης των σκουπιδιών στο ΧΑΔΑ και να μην προβούν σε καταγγελίες κατά του δήμου, μέχρι να τελεσφορήσουν τα χρονοδιαγράμματα και οι επιλογές του.
- Ουσιαστικά, δηλαδή, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) παρουσία του προέδρου της ΤΕΔΚΛ, του προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και των δημάρχων Μυστρά, Θεραπνών, Οινούντος και Φάριδος (εκ των οποίων ΟΥΔΕΙΣ εξέφρασε διαφορετική άποψη) ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ δημοσίως την πρόθεσή του να παρανομήσει, εναποθέτοντας τα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ Αφισιού ΚΑΙ μετά την 30/11/2009 (κατά παράβαση της 479/2009 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης), ενώ συγχρόνως ΚΑΛΕΣΕ (εμμέσως πλην σαφώς) τους κατοίκους να συνεργήσουν στην παρανομία αυτή μη καταγγέλλοντάς την αρμοδίως!
- Παρακάμπτοντας τις νομικές διαστάσεις του ζητήματος, τις οποίες άλλοι είναι αρμόδιοι να ελέγξουν, θέτουμε ενώπιον των δημοτών τις τεράστιες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ευθύνες του Δημοτικού Συμβουλίου Σπαρτιατών, το οποίο (με συνευθύνη βεβαίως της προηγούμενης κυβέρνησης και του τέως περιφερειάρχη) προσπάθησε και προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών με προσχηματικό, αναχρονιστικό κι εκβιαστικό τρόπο. Αντικειμενικός σκοπός η διαφυγή από τη δύσκολη θέση στην οποία οδηγήθηκε εξαιτίας της αδιαφορίας του, της έλλειψης προγραμματισμού και της άκριτης αποδοχής μιας ατεκμηρίωτης στρατηγικής, που δεν οδηγεί σε οριστική λύση του προβλήματος. Κι όλ’ αυτά με τίμημα την ολοκληρωτική θυσία περιοχών που με αγωνία αναζητούν το δρόμο της προόδου και την περαιτέρω υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.
- Ο Δήμος Σπαρτιατών έχει ήδη στα χέρια του εδώ και πολύ καιρό ολοκληρωμένες προτάσεις που οδηγούν σε ριζική - εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κινούνται σαφώς σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από τις επιλογές του Δημοτικού Συμβουλίου Σπαρτιατών. Τις προτάσεις αυτές τις έχουν καταθέσει (μεμονωμένα) η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων Αφισιού - Κοκκινόραχης - Κλαδά, ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας και η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης και συγκλίνουν στα εξής:


1. Διαχωρισμός στην πηγή, των ανακυκλώσιμων υλικών.
2. Κομποστοποίηση στην πηγή, των οργανικών υπολειμμάτων.
3. Ειδικά κέντρα ανακύκλωσης επικίνδυνων υλικών.
4. Ειδικό κέντρο διάσπασης μεγάλων αντικειμένων σε ανακυκλώσιμα υλικά.
5. Διαρκές πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης μπαζών.
6. Πρόγραμμα κατάργησης της πλαστικής σακούλας.
7. Πρόγραμμα ανακύκλωσης ληγμένων φαρμάκων.
8. Εγκατάσταση συστήματος αδρανοποίησης, αποστείρωσης και αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων.
9. Εγκατάσταση επεξεργασίας λυματολάσπης.
10. Εγκατάσταση επεξεργασίας των στερεών υπολειμμάτων από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
11. Δημιουργία ΧΥΤΥ για τα υπολείμματα απορριμμάτων που δεν είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν, να αξιοποιηθούν ή να υποστούν επεξεργασία.
12. Σύνδεση των τελών καθαριότητας με τον παραγόμενο όγκο σκουπιδιών.
13. Θεσμοθέτηση επιτροπής διαρκούς παρακολούθηση κι υποστήριξης της ανακύκλωσης.
14. Μηχανογράφηση της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων και θεσμοθέτηση ειδικής υπηρεσίας στα πλαίσια του δήμου.
15. Προμήθεια ΟΛΩΝ των αναγκαίων οχημάτων, μηχανημάτων κλπ για πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
16. Διαρκής ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών.
17. Εκπόνηση νέου κανονισμού καθαριότητας προσαρμοσμένου στη νέα στρατηγική διαχείρισης και αυστηρή εφαρμογή του.


- Με βάση αυτά τα σημεία (και με άλλα που ενδεχομένως θα προκύψουν στην πορεία) ο Δήμος Σπαρτιατών μπορεί, έστω και τώρα, να κάνει μια νέα αρχή που θα οδηγήσει ουσιαστικά όχι σε έναν άλλο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά στη μείωση και τελικά στην εξαφάνισή τους.
- Το επιχείρημα ότι «αυτά δε γίνονται» διαψεύδεται στην πράξη από τους δήμους εκείνους (πχ Δήμος Ελευσίνας) που τόλμησαν και πέτυχαν (τελικά) να γίνουν δήμοι υπόδειγμα όσον αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών (και όχι μόνο).
- Το μήνυμα που στέλνουμε στο Δήμο Σπαρτιατών είναι πολιτικό. Δηλαδή, να αμφισβητήσει βασικές επιλογές που έχουν γίνει και να προωθήσει εναλλακτικές λύσεις. Φαίνεται όμως, εκ των πραγμάτων ότι αυτό το δημοτικό συμβούλιο και κατ’ επέκταση οι πολιτικές δυνάμεις που το συγκρότησαν, διέγραψαν τον κύκλο τους και οδηγούνται στο περιθώριο. Το ζητούμενο είναι, στις επόμενες δημοτικές εκλογές, να συγκροτηθεί η πολιτική εκείνη πρόταση που θα θέλει και θα μπορεί να βγάλει το Δήμο Σπαρτιατών από το τέλμα και να τον οδηγήσει προς την πρόοδο και την ευημερία.
«Όπερ έδει δείξαι».
Βαγγέλης Μητράκος
Μέλος της Γραμματείας
της Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου