kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΧΟΡΟΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕΡΟΣ 2ο






Άρθρο Χρήστου Πλειώτα τουΠαναγιώτη
Η διαχείριση των σκουπιδιών έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε ‘’γόρδιο δεσμό’’. Κάθε 4 χρόνια άναυδοι παρακολουθούμε: σχεδιασμούς, συσκέψεις επί συσκέψεων, συναντήσεις, συνεδριάσεις, προτάσεις και μελέτες, τα οποία όλα δυστυχώς καταλήγουν πάντα στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν. Δηλαδή από το μηδέν στο μηδέν. Έτσι έγινε και την τελευταία 4ετία με τα επεισόδια του πολύκροτου σίριαλ που αφορούσαν την φοβερή ιδέα της τοποθέτησης δεματοποιητών. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί άρχοντες, αντί να επιδιώξουν ή έστω να δρομολογήσουν μια αειφορική λύση για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, ακολουθώντας την ‘’φιλοσοφία των μηδενικών αποβλήτων’’ μέσα από τη διαλογή, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, την κομποστοποίηση, για δυο χρόνια αναλώθηκαν με την αμφίβολη από κάθε πλευρά- λύση της δεματοποίησης. Σύμφωνα με αυτήν την «προσωρινή μεγάλη ιδέα», θα μάζευαν τα σκουπίδια, θα τα πήγαιναν σε δεματοποιητές, θα τα έκαναν ωραία δέματα και στη συνέχεια θα τα μετέφεραν - αποθήκευαν σε έναν άλλο χώρο για… ‘’να ξεκουραστούν’’ ή να αποτεφρωθούν ή να ….!!!
Τελικά περίτρανα μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη προσωρινή πρόταση των δεματοποητών αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του ‘’κουτοπόνηρου τρόπου’’ που διαχειρίζονται οι πολιτικοί παράγοντες ένα καυτό πρόβλημα. Η λογική, δοκιμασμένη: γρήγορα- γρήγορα μια δήθεν προσωρινή και αμφίβολη λύση για να κουκουλωθεί το πρόβλημα, και στο μέλλον… βλέπουμε. Δηλ. ‘’πολλοί θα το δουν λίγοι θα το καταλάβουν’’. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι η όλη η ιστορία ήταν μια ‘’τεράστια τρύπα στο νερό’’. Από την άλλη, το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης «προσωρινής λύσης» εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί οι τοπικοί πολιτικοί μας άρχοντες, αφού ‘’είδαν με τα ίδια τους τα μάτια, και άκουσαν με τα ίδια τους τ’ αυτιά’’, τον κ Περιφερειάρχη στην ‘’κωλοτούμπα του’’, τον Δεκέμβριο του 2009 στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών, κράτησαν στάση συμφωνίας και σιωπής, αποδεχόμενοι το κουκούλωμα των σκουπιδιών με πλαστικό, που και ακριβά κόστιζε και κοινωνικές εντάσεις προκαλούσε και κανένα αποτέλεσμα δεν θα έφερνε; Αφού ήταν προσωρινή λύση. Πάλι το πρόβλημα δεν θα ξαναπροέκυπτε; Όποια απάντηση και να δοθεί στο ερώτημα, αυτό είναι ότι οι τοπικοί άρχοντες αδυνατούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να μπούνε μπροστά, να απαιτήσουν και τελικά να επιβάλουν βιώσιμη, οικονομική, φιλική στο περιβάλλον και προπάντων οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών της τοπικής μας κοινωνίας. Άλλωστε γι’ αυτό τους ψηφίζουμε. Αν δεν μπορούν ας το δηλώσουν ….
Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι το ‘’πάρτυ της ανευθυνότητας τελείωσε’’.
Από το έτος 2000, ενώ υπήρχε και ο χρόνος αλλά και οι πόροι, για να αντιμετωπισθεί ορθολογικά, μόνιμα, περιβαλλοντικά και νόμιμα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τίποτα δεν έγινε.
Επομένως ας μην κρύβονται οι τοπικοί άρχοντες, δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανέναν. Τόσο αυτοί που επέβαλαν με τον ‘’ετσιθελισμό τους’’, ‘’προσωρινές αμφίβολες λύσεις’’ οι οποίες ναυάγησαν, όσο και αυτοί που τις αποδέχθηκαν σιωπηρά και μοιρολατρικά, για εμάς είναι συνυπεύθυνοι.
Επειδή, το να μην αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου ή αλλιώς να τις διασπείρεις είναι για όλους πράγμα βολικό, επιβάλλεται για λόγους ηθικής, πολιτικής και οικονομικής κάθαρσης, οι πάντες να λογοδοτήσουν: για τα λεφτά που ξοδεύτηκαν σε μελέτες, σε δεματοποιητές, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και για τα μηδενικά αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Προφανώς άρχισε ή θα αρχίσει και πάλι το ίδιο ‘’γαϊτανάκι των τοπικών αρχόντων’’ στον νέο Περιφερειάρχη αλλά και σε εμάς. Θα λένε: εμείς σαν Δήμος δεν μπορούμε ή δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, το πρόβλημα είναι της Πολιτείας …. Ήδη όλοι αυτόν επικαλούνται για λύση στο καυτό πρόβλημα των σκουπιδιών, και όλοι σαν «μωρές παρθένες» αρχίζουν να βγάζουν την ‘’ουρά τους απ’ έξω’’ και ζητούν νέα λύση, ύστερα από το ‘’φιάσκο’’ των δεματοποιητών. Περιμένουν ξανά το ‘’μάννα εξ’ ουρανών’’.
Αλήθεια οι τοπικοί μας άρχοντες δεν έχουν να προτείνουν τίποτα; Άρχισε λοιπόν ‘’το γαιτανάκι’’. Όλοι λοιπόν θα λειτουργήσουν ως ‘’Πόντιος Πιλάτος’’ σκεπτόμενοι το πολιτικό κόστος των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Πάντως εμείς τους διευκρινίζουμε ότι και αισθητήριο και σοφή κρίση έχει ο λαός αλλά και μεγάλη δύναμη. Ας προσέξουν όσοι χαράζουν μονοδρόμους και αδιέξοδα πίσω από την πλάτη μας.
Δεν πρέπει πια να μας θεωρούν δεδομένους όπως μας θεωρούσαν κάποτε φτιάχνοντας πίσω από την πλάτη μας διαδημοτικές ή οτιδήποτε άλλο. Οι μονόδρομοι τέλος!!! Οι μονόδρομοι και τα διλλήματα δεν αφορούν εμάς. Αφορούν αυτούς που τα επικαλούνται.
Κατά την άποψή μας, επειδή στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μονόδρομοι και διλλήματα, οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στην διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα πρέπει να στερούνται σοβαρότητας και αμφισβητούμενης νομιμότητας, και θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα από τον κοινωνικό διάλογο πόσο μάλλον δε όταν αυτές αφορούν ζητήματα περιβάλλοντος σχετιζόμενα με θέματα διαβίωσης και δημόσιας υγείας..
Σας δηλώνουμε ότι το μόνο που ζητάμε είναι αυτό που επιβάλλει η λογική αλλά και η νομοθεσία, Δηλ.
1. ΤΟ ‘’ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ’’.
2. ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΆΛΕΣΕ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου