kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ






Π Ε Ρ Ι Β Α Λ ΛΟ Ν Τ Ι Κ Η Π Ο Δ Η Λ Α Τ Α Δ Α
στον Σκουπιδότοπο του Δήμου Σπαρτιατών



Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010, στις 11:00 πμ επισκέφθηκαν το χωριό μας το Αφυσσού, μαθήτριες και μαθητές του 2ου Λυκείου Σπάρτης, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους Φυσικής Αγωγής: κα Κων/να Νικολακοπούλου και τον κ Παναγιώτη Καρακίτσο. Ο σκοπός της πρωτότυπης αυτής επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μαθητών για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ύπαρξη του σκουπιδότοπου πλησίον της Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα και εν γένει πλησίον της Σπάρτης.
Ο πρόεδρος κ Χρήστος Πλειώτας και το μέλος του Συλλόγου κ Γεώργιος Γιαννακόπουλος, υποδέχθηκαν με χαρά την ωραία παρέα των 15 μαθητριών/των. Αφού τους καλωσόρισαν, τους οδήγησαν στα γραφεία του Συλλόγου. Εκεί προσφέρθηκαν αναψυκτικά και ξεκίνησε η περιβαλλοντική ενημέρωση.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν: για την διαχείριση των απορριμμάτων στον ‘’ΧΑΔΑ Αφυσσού’, την μόλυνση που αυτός προκαλεί στον υδροφόρο ορίζοντα, και στην ατμόσφαιρα αλλά και στην γενικότερη υποβάθμιση των αξιόλογων μνημείων της κλασικής και βυζαντινής περιόδου που υπάρχουν γύρωθεν του Χ.Α.Δ.Α.
Αμέσως μετά ανέβηκαν στα ποδήλατα με κατεύθυνση τον σκουπιδότοπο για να δουν από κοντά τα όσα ελέχθησαν.
Πράγματι ύστερα από 20 λεπτά περίπου έφθασαν στην ‘’Παράγκα’’ που βρίσκεται μπροστά στον σκουπιδότοπο. Ύστερα από ολιγόλεπτη στάση ξανά στα ποδήλατα με κατεύθυνση προς το Μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα. Στην πρώτη στροφή φάνηκε ‘’σ’ όλο το μεγαλείο’’ ο σκουπιδότοπος. Πραγματικά τα παιδιά έμειναν έκπληκτα με το θέαμα που αντίκρισαν. Μπροστά τους αντίκρισαν τον Ταΰγετο, την Κελεφίνα και το ΤΕΙ. Αμέσως κατάλαβαν πως τα στραγγίδια λόγω της κλίσης του εδάφους καταλήγουν στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Ευρώτα. Λίγα μέτρα πιο κάτω τα παιδιά αντίκρισαν την πανέμορφη βυζαντινή κρήνη που είναι κτισμένη με αρχαία αγκωνάρια και το υπέροχο μεταβυζαντινό πηγάδι. Εύλογα έθεσαν απορίες όπως: είναι δυνατόν ο σκουπιδότοπος να είναι τόσο κοντά με την ιστορία μας; Γιατί δεν βρίσκεται άλλος χώρος και άλλος τρόπος διαχείρισης που να μολύνει όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον;
Σ’ αυτό το σημείο επειδή είχε περάσει η ώρα, έπρεπε να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα με τους περισσότερους μαθητές πήρε τον δρόμο της επιστροφής από τον ασφαλτόδρομο της ΕΟ Σπάρτης Χρυσάφων και η άλλη ομάδα με 4 μαθητές και τον πρόεδρο του Συλλόγου, πήρε τον χωματόδρομο στην περιοχή ‘’Βαρδούκα’’, από την πίσω μεριά του σκουπιδότοπου και περνώντας από την Παναγία την Γιάτρισσα, έφθασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου εκεί ξανάσμιξε όλη η παρέα.
Ύστερα από 10 – 15 λεπτά όλη η ομάδα έφθασε στο σημείο απ’ όπου είχε ξεκινήσει, δηλ. στο 2ο Λύκειο Σπάρτης.
Εκφράστηκαν οι καλύτερες εντυπώσεις απ’ όλους. Όλοι συμφώνησαν ότι μόλις ζεστάνει περισσότερο ο καιρός, να οργανωθούν κι’ άλλες περιβαλλοντικές περιηγήσεις στην περιοχή που θα συνδυάζονται και με την φύση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της; Περιοχής.
Προσεχώς θα οργανωθεί: επίσκεψη στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, στο Παλαιομονάστηρο των Αγίων Τεσσαράκοντα στο ρέμα του Σοφρώνη και στα μνημεία εν γένει της περιοχής (Ναός Μεσσαπέως Διός, Καταφύγι, Βυζαντινά παρεκκλήσια της Ιεράς Μονής …).

Αγαπητά μας Παιδιά, αγαπητοί Καθηγητές, ως Σύλλογος, σας εκφράζουμε τα Συγχαρητήριά μας, για αυτήν την κίνησή σας !!
Από καρδιάς σας Eυχαριστούμε για την επίσκεψη !! Είμαστε και θα είμαστε πάντα στην διάθεσή σας, και σας δηλώνουμε ότι θα είμαστε κοντά σας και σε μελλοντικές άλλες τέτοιες δραστηριότητές σας !!!!

Με φιλικούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του
Αγροτικού Πολιτιστικού και
Αθλητικού Συλλόγου
Αφυσσού ‘’Διόσκουροι’’



Χρήστος Παν. Πλειώτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου