kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Σύναψη μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ειδική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος

Τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Ειδική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, πρότεινε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεί α της Περιφέρειας στην Τρίπολη την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, προκειμένου αυτή να αποτελέσει τον τεχνικό σύμβουλο για θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελώντας συνάμα και τον αξιολογητή της προσπάθειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομείς αυτούς.
Ο Πέτρος Τατούλης κατά την διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν ξεκαθάρισε την προεκλογική δέσμευση του, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολιτικό στοίχημα να αποτελέσει Περιφέρεια της αειφορίας εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και να καταστεί ισότιμη με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Η κα Καραβασίλη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση και χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου φωτεινή αχτίδα για την προσπάθεια που κάνει στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Δήλωσε δε ότι θα σταθεί στο πλευρό της Περιφέρειας, η οποία έχει δείξει σθεναρή και σταθερή βούληση να διαχειριστεί αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα τα ζητήματα αυτά. Αφού εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κινηθεί επιτυχώς στους στόχους που έχει θέσει, δήλωσε ότι ήδη έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες όπως για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και επιτυχημένες συνεργασίες, όπως στο θέμα του Ευρώτα.
Η κα Καραβασίλη ανέφερε ότι την υπηρεσία επιθεώρησης περιβάλλοντος δεν την ενδιαφέρει η επιβολή προστίμων, αλλά η επιβολή σχεδίων συμμόρφωσης στους παραβάτες. Πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα συνδράμει τις υπηρεσίες, όπου χρειάζεται και θα συμπορευτούν, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το μήνυμα και στις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Τόνισε τέλος το γεγονός ότι η προσέγγιση της Περιφέρειας Πελοποννήσου καλύπτει πλήρως όλες τις πτυχές των θεμάτων και ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε την κα Καραβασίλη και δήλωσε τη χαρά του για την ταύτιση των απόψεων. Τόνισε ότι είναι ανάγκη η υπέρβαση όλων και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να πειστούν ότι στη διαδικασία αυτή ανόρθωσης της χώρας «κάτι θα κερδίσουμε και κάτι θα χάσουμε». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης αντιμετωπίζει αναλογικά τα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και αναφέρθηκε λεπτομερώς σε αυτά.

Για το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, διαδικασία που έχει υιοθετηθεί και από την Περιφέρεια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης εστιάστηκε επίσης στο ζήτημα διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, των υγρών αποβλήτων, της λυμματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών, στους οποίους πρότεινε να συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη κατασκευής και η διαχείρισή της. Για τις λατομικές ζώνες χαρακτήρισε απαράδεκτο η Μεσσηνία και η Κορινθία να μη διαθέτουν και για τις ιχθυοκαλλιέργειες να λειτουργήσουν, αλλά με συνέπεια προς τους κανόνες.

Κατά τη συνάντηση με τους διευθυντές των υπηρεσιών, που ακολούθησε ο κ. Τατούλης επανέλαβε την πολιτική θέση της Περιφέρειας για αειφόρο ανάπτυξη και δήλωσε τη στήριξή του στις υπηρεσίες, καταλογίζοντας θεσμικές ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε επίσης ότι στο όνομα της κρίσης δεν έχει κανείς το δικαίωμα να επιτρέψει την υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων της χώρας, αλλά αντίθετα ηθική υποχρέωση να υπάρξει απόθεμα και για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε επίσης την αλλαγή του μοντέλου, σε αυτό που υπακούει στη λογική της ισόρροπης σχέσης προστασίας και ανάπτυξης και όχι σε αυτή της οριζόντιας πολιτικής απαγόρευσης που όψιμα έχει εμφανιστεί.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε τέλος προ των ευθυνών τους και τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι τα πρόστιμα δεν έχουν επιβληθεί ακόμη μετά από δικές του παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις συναντήσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με την κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Διευθυντές των υπηρεσιών περιβάλλοντος, ανάπτυξης και τεχνικών έργων.

Πηγή:http://ppel.gov.gr/2011/10/sinapsi-mnimoniou-sinergasias-me-tin-idiki-epitheorisi-perivallontos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου