kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Πρόστιμα για τις ανοιχτές χωματερές από την ΕΕ.

Τη δέσμευσή τους για κλείσιμό όλων των παράνομων χωματερών εντός Ιουνίου πρέπει να τηρήσουν οι ελληνικές Αρχές δίχως εξαιρέσεις, εάν δε θέλουν να τους επιβληθούν τεράστια πρόστιμα – φωτιά από την Ε.Ε..

Ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής πως η Ελλάδα απειλείται πλέον άμεσα με πρόστιμα της τάξεως των 34.000 ευρώ ανά ενεργή χωματερή ημερησίως, καθώς και εφάπαξ από το 2005, αφού δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων.

Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε καταδικάσει το 2005 την Ελλάδα για τη λειτουργία 1.125 ΧΑΔΑ, αλλά τότε δεν είχαν επιβληθεί πρόστιμα καθώς δόθηκε η ευκαιρία στις ελληνικές αρχές να συμμορφώσουν τους δήμους με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Δεσμεύτηκαν να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και να πραγματοποιηθούν σύγχρονα έργα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν κατορθώθηκε και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σήμερα είναι ενεργοί 155 ΧΑΔΑ, 2.343 έχουν αποκατασταθεί, ενώ 538 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.
Να σημειωθεί πως ο Σλοβένος Επίτροπος καθιστά σαφές την πρόθεση της Κομισιόν να μη δεχτεί άλλες καθυστερήσεις και απειλεί με νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμου, εάν δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.

Όσον αφορά δε το θέμα της Κερατέας, ο Γ. Ποτότσνικ παίρνει θέση αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει που θα τοποθετήσει τους ΧΥΤΑ και όχι η Ε.Ε.. Ωστόσο, δε διστάζει να επισημάνει πως η καλύτερη λύση θα ήταν η ανακύκλωση των αποβλήτων και όχι οι ΧΥΤΑ που θα πρέπει να αποτελούν μόνο ύστατη λύση.

Πηγή: http://www.econews.gr/2011/06/06/xwmateres-prostima-komision/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου