kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΑΦΥΣΣΟΥ

Σοβαρές ελλείψεις στη ΜΠΕ εντοπίζει και ο Δήμος Θεραπνών

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 22/06/2010

Μετά το Νομαρχιακό Συμβουλιο Λακωνίας και ο Δήμος Θεραπνών τοποθετήθηκε για το ζήτημα του δεματοποιητή στον ΧΑΔΑ Αφυσσού.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου, το ΔΣ έθεσε επί τάπητος τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της δεματοποίησης αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, για την οποία γνωμοδότησε θετικά ο γενικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στη σχετική εισήγησή του, ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Ράλλης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εκφραστεί και η άποψη του δήμου Θεραπνών για τη ΜΠΕ, καθώς από το έργο επηρεάζεται το ΤΔ Χρυσάφων αλλά και τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Διευκρινίζοντας ότι τόσο οι αποφάσεις του Δημοτικού όσο και του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα αλλά γνωμοδοτικό, ο κ. Ράλλης προχώρησε στις παρακάτω παρατηρήσεις λαμβάνοντας υπόψη την ΜΠΕ αλλά και την ένσταση-υπόμνημα τριάντα τριών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του ΧΑΔΑ:

- Η μονάδα βιολογικού καθαρισμού όπως αυτή περιγράφεται ότι θα λειτουργήσει είναι ελλιπής, διότι δεν περιγράφονται σ’ αυτή οι διεργασίες επεξεργασίας, οι υπολογισμοί σχεδιασμού του Βιολογικού και του συστήματος άρδευσης. Επίσης, θα έπρεπε το έργο του Βιολογικού, επειδή είναι συνοδό έργο της δεματοποίησης, να αδειοδοτηθεί ενιαία μ’ αυτή.

- Ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης των δεμάτων δεν προβλέπεται να στεγανωθεί κατάλληλα, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές ρυπάνσεις του, καθώς και του υδροφόρου ορίζοντα από στραγγίσματα των δεμάτων που πιθανώς να αστοχήσουν κατά την δεματοποίηση.

- Η περιοχή εγκατάστασης και λειτουργίας του δεματοποιητή, μπορεί να μην έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος όπως αναφέρεται στη μελέτη, αλλά υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, βυζαντινές εκκλησίες καθώς και η Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε μικρή απόστασεη από το έργο, από το οποίο θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο πολιτιστικό περιβάλλον γενικότερα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι η ΜΠΕ παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις-παραλείψεις που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από κάθε αρμόδιο φορέα και τη διοίκηση, κατά τη λήψη της τελικής απόφασης. Επεσήμανε δε, ότι κρίνεται αναγκαία η επικαιροποίησή της, καθώς η μελέτη συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2009 και έχει παρέλθει ικανό διάστημα (ενός έτους) από τη σύνταξή της μέχρι και σήμερα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του δημάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου