kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΤΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΡΟΚΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥΣ


Μάθαμε από δημοσιεύματα, ότι η ENVITEC, στο όνομα της οποίας έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής με καύση RDF και αγροτικών απορριμμάτων, ΑΠΟΣΥΡΕΙ το ενδιαφέρον της από τον Μελιγαλά, λόγω αντιδράσεων.

Αν ευσταθεί η πληροφορία πρόκειται για δεύτερη (μετά τις εξελίξεις στα Αθίκια) νίκη του οικολογικού κινήματος κατά της καύσης στην Πελοπόννησο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


Επίσης μάθαμε ότι ΕΠΕΜ και ENVIROPLAN έφαγαν τα μουστάκια τους για την ανάληψη της μελέτης για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ που προκήρυξε ο κ Χατζημιχάλης, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο διαγωνισμός ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ από την ΕΕ ως παράνομος, ΛΟΓΩ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΠΕΣΔΑ από τον πρώην Περιφερειάρχη.

Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση απόσυρση της διάταξης που αφορά την καύση των απορριμμάτων

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης που αφορά την καύση των απορριμμάτων

Αθήνα 18 Μαΐου 2010

Με έκπληξη πληροφορούμαστε την προώθηση ειδικής διάταξης για την καύση των απορριμμάτων στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, ξαφνικά, χωρίς να έχει τεθεί κάτι σχετικό στη δημόσια διαβούλευση, κατά την διάρκεια της οποίας η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης παρενέβη με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και κατέθεσε τις προτάσεις της.

Στη διάταξη αυτή, η καύση των σκουπιδιών χαρακτηρίζεται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) και μάλιστα προβλέπεται η επιδότηση της δημιουργίας εργοστασίων καύσης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η λύση αυτή είναι οικονομικά ασύμφορη, αφού με βάση πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η καύση των απορριμμάτων είναι η πιο δαπανηρή λύση για τη διαχείρισή τους και στοιχίζει 180ευρώ/ τόνος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, «θεωρούμε την καύση των απορριμμάτων ως την πιο αντι-οικολογική και αντι-οικονομική λύση για τη διαχείρισή τους. Οι έννοιες της πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης γίνονται κενό γράμμα, αφού για να είναι οικονομικά βιώσιμο ένα εργοστάσιο καύσης θα πρέπει να παίρνει όλα εκείνα τα υλικά που κανονικά θα έπρεπε να ανακυκλωθούν».

Επιπλέον, η καύση των απορριμμάτων, παράγει επικίνδυνα και τοξικά υπολείμματα, που ακόμη και οι προηγμένες τεχνολογικά ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να διαχειριστούν αποτελεσματικά και συχνά αναγκάζονται να τα εξάγουν σε τρίτες χώρες.
Ζητάμε λοιπόν την άμεση απόσυρση της διάταξης που αφορά την καύση των απορριμμάτων και την επιδότησή της, από το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Πληροφορίες: Παύλος Δασκαλάκης 6932403188
καθώς και στη Γραμματεία της ΕΕΠΦ 210 3224944
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Νίκης 20,
105 57 Αθήνα
Τηλ: 210 3224944 και 210 3314563
Fax: 210 3225285
e-mail: info@eepf.gr
Ιστοθέση: www.eepf.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ πΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Φίλοι και φίλες,

μετά από διαβούλευση από 29 Απριλίου έως 19 Μαίου, προέκυψε το τελικό κείμενο των προτάσεών μας για το υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ (καθώς και μία περίληψη αυτού), στη βάση της συνάντησης που είχαμε στην Τρίπολη στις 28 Απριλίου. Τα κείμενα υπογράφουν όσες κινήσεις μου έστειλαν το ο.κ. τους στο διάστημα αυτό.

Οι Συμμετέχοντες:

Δημοτική Κίνηση <<Ναύπλιο Η Άλλη Πρόταση>>

Δημοτική Κίνηση <<Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων>>

Δημοτική Κίνηση <<Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών>>

<<Οικολογικός Σύλλογος Κορινθιακού Κόλπου>> ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ

Δημοτική Κίνηση <<Τρίπολη – Ανθρώπινη Πόλη>>

Νομαρχιακή Κίνηση <<Αρκάδων Κοινόν>>

<<Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης>>

<<Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας>>

<<ΤΡΟΙΖΗΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ>>

Τα δύο κείμενα μαζί με αίτηση προς τον Γεν. Γραμματέα Περιφ. Πελ/σου, την οποία κατέθεσα στις 28 Μαΐου στην Περιφέρεια ( με αριθμ. Πρωτ. 17925 / 8533 / 28.05.2010 ) [τηλ. επικοινωνίας: 2713 - 601050], και με την οποία ζητείται συνάντηση με τον κ. Χατζημιχάλη για το ζήτημα αυτό, επισυνάπτονται στο παρόν μήνυμα.

______________________________________________


Η ΑΙΤΗΣΗ: Προς τον Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φ. Χατζημιχάλη

Θέμα : Τροποποίηση / Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( ΠΕΣΔΑ ) Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ζητάμε Συνάντηση μαζί σας, στη Γεν. Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Σχετικά με το οξύτατο οικολογικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρειά μας, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στη φάση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, και στα πλαίσια της απαραίτητης δημόσιας διαβούλευσης, σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας επί του θέματος και ζητάμε όπως εκπρόσωποί μας έχουν μαζί σας συνάντηση γι΄αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

Εκ μέρους των προαναφερόμενων Κινήσεων και Φορέων

Ευάγγελος Σπινθάκης

Μπάμπης Αντωνιάδης

Βασίλης Γιόκαρης

Στέλιος Σταματάκης

Συνημμένα :

Πρόσφατη σχετική Απόφαση με τις Προτάσεις μας, καθώς και Περίληψη της εν λόγω Απόφασης

________________________________________________________


Η Απόφαση των Αυτοδιοικητικών και Οικολογικών Κινήσεων, καθώς και άλλων Συλλόγων, Φορέων και Ομάδων, που συμμετείχαν στις διεργασίες και στη Συνάντηση της Τρίπολης, στις 28 Απριλίου 2010, σχετικά με την Τροποποίηση / Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ( Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ) Περιφέρειας Πελοποννήσου


1. Εισαγωγή

Το <<Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων>> ( ΠΕΣΔΑ ) είχε εγκριθεί από τη Δ/νση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ( ΚΥΑ ) 50910/2727/03 ( ΦΕΚ 1909/Β/22.12.2003) [ Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης ], με απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Αγγέλας Αβούρη στις 10 Φεβρουαρίου 2005. Η διάρκεια ισχύος του ήταν πενταετής, επομένως ο ΠΕΣΔΑ έπαψε να ισχύει από τις 10 Φεβρουαρίου 2010. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα έργα και τις δράσεις που προέβλεπε ο ΠΕΣΔΑ 2005 δεν υλοποιήθηκε τίποτε ( εκτός από την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση μερικών δευτερευούσης σημασίας χωματερών ) ! Και προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα : ΓΙΑΤΙ; Έλειψαν οι αναγκαίοι πόροι, αδράνησε η Περιφέρεια, αδιαφόρησαν οι ΟΤΑ, δεν αποτελούσε άραγε ο ΠΕΣΔΑ το πλαίσιο συμφωνίας αν όχι ομοφωνίας μεταξύ Περιφέρειας και ΟΤΑ, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων για την 5ετία 2005 – 2009, προσπάθησαν οι ως άνω αρμόδιοι φορείς αλλά προσέκρουσαν σε κοινωνικές αντιδράσεις ; Και αν συνέβη το τελευταίο, οι κοινωνικές αντιδράσεις ήσαν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες ; ΟΙ ΟΤΑ όσο και – πρωτίστως – η Γεν. Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως προϊσταμένη των ΟΤΑ Αρχή, οφείλουν να εκτιμήσουν την πενταετή πορεία τους επί του προκειμένου και να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα που σηματοδοτούν μία παταγώδη αποτυχία τους αναφορικά με την αντιμετώπιση ενός οξύτατου και χρονίζοντος κοινωνικού και περιβαλλοντικού προβλήματος της Περιφέρειας. Τέλος, για μας είναι αυτονόητο ότι στη συζήτηση για μία εποικοδομητική κριτική της πενταετούς πορείας του ΠΕΣΔΑ 2005 και για την αναθεώρηση ή τροποποίηση αυτού θα πρέπει να συμμετέχουν ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας, εκπρόσωπος της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας, οι ΦοΔΣΑ ( Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ) και τα Δημ. Συμβούλια των ΟΤΑ της Περιφέρειας, ενώ θα πρέπει παράλληλα να λάβει χώρα ευρεία Δημόσια Διαβούλευση με τη συμμετοχή δημοτικών κινήσεων, οικολογικών οργανώσεων και λοιπών κοινωνικών φορέων.

Εκείνο που θα έπρεπε να έχει προκύψει ήδη, διότι έχουν παρέλθει έξι και πλέον μήνες από την ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους από τη νέα κυβέρνηση και τον νέο Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας, είναι η λήψη των βασικών πολιτικών αποφάσεων και η αποσαφήνιση του συνολικού πλαισίου των βασικών κατευθύνσεων, έργων και δράσεων του ΠΕΣΔΑ. Αυτό επείγει εξαιρετικά και μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ, στα πλαίσια μιας τροποποίησης του ΠΕΣΔΑ του 2005. Οι μελέτες εξειδίκευσης και εφαρμογής για την υλοποίηση των έργων και των επιμέρους μέτρων και δράσεων θα ακολουθήσουν, αφού προηγουμένως θα έχει οριστικοποιηθεί η τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ.

Εξακολουθεί λοιπόν να απουσιάζει ο ΄΄μπούσουλας΄΄ για το λύσιμο του ΄΄γόρδιου δεσμού΄΄, με συνέπεια η αδιαφορία, η έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης και οι αντιδράσεις ένθεν και ένθεν να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ή να εμποδίζουν την αποτελεσματική υλοποίηση ή εφαρμογή οποιουδήποτε επιμέρους έργου ή δράσης.


2. Πλαίσιο βασικών αρχών και κατευθύνσεων:

Ο νέος ΠΕΣΔΑ οφείλει να έχει :

Ως Όραμα : Την Κοινωνία μηδενικών αποβλήτων

Ως βασικές Αρχές και Κατευθύνσεις :

Την Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων, ήτοι – με σειρά προτεραιότητας – την : Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Μείωση σκουπιδιών, Διαλογή στην Πηγή όλων των κατηγοριών στερεών αποβλήτων, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων, και την Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών.

Σε κάθε μία διαχειριστική ενότητα της Περιφέρειας ( αντίστοιχη γεωγραφικά με το σημερινό νομό) υφίσταται ένας ΦΟΔΣΑ ( Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), αυτός που έχει ήδη συσταθεί ανά νομό. Οι ΦΟΔΣΑ είναι οι κατάλληλοι, αποκεντρωμένοι, φορείς διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων, ο καθένας μέσα στα όρια της διαχειριστικής του ενότητας. Απορρίπτουμε τη δημιουργία συγκεντρωτικών διοκητικών / διαχειριστικών δομών ( βλ. σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με μετόχους τους ΟΤΑ ή τους ΦΟΔΣΑ ), για λόγους αποτελεσματικότητας προς όφελος των δημοτών και της προστασίας του περιβάλλοντος, ήτοι : παραγωγή έργου με τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες, με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και οικολογική συμβατότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη οικονονικής βιωσιμότητας αλλά και οικολογικής συνάμα συμβατότητας των απαιτούμενων έργων, προκρίνουμε έργα αποκεντρωμένα, ή δυνατόν διαδημοτικής και όχι ιδιωτικής εταιρικής μορφής και έντασης εργασίας ( δημιουργίας δηλ. περισσότερων θέσεων απασχόλησης σε σύγκριση με συγκεντρωτικές, ιδιωτικές, επενδυτικές μονάδες εντάσεως κεφαλαίου και ως εκ τούτου απασχόλησης λιγότερου προσωπικού ).


3. Απαιτούμενα έργα και Δράσεις – Βασικές επιλογές Συστατικά δομικά στοιχεία του νέου ΠΕΣΔΑ πρέπει να είναι τα παρακάτω έργα και δράσεις :


3.1. Ανακύκλωση υλικών συσκευασιών ( χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο ).

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν ήδη δύο Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ( ΚΔΑΥ ), ένα στην Καλαμάτα και ένα στην Τρίπολη, ενώ ΚΔΑΥ - που ενδεχομένως μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες π.χ. της Κορινθίας - λειτουργούν στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα. Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΕΣΔΑ οφείλει να προβλέπει τη βέλτιστη αξιοποίηση των εν λόγω ΚΔΑΥ, και τη δημιουργία - ενδεχομένως και άλλων - για την κάλυψη των αναγκών ανακύκλωσης των διαχειριστικών ενοτήτων των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ελαχιστοποιώντας στο απολύτως απαραίτητο από οικονομική και οικολογική σκοπιά τις μεταφορές των προς ανακύκλωση υλικών. Υποχρέωση όλων των ΟΤΑ είναι να συνάψουν μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα τις σχετικές συμβάσεις με την ΕΕΑΑ ΑΕ, με τα ΚΔΑΥ κ.λπ. Για τη συλλογή και αποκομιδή των εν λόγω υλικών τοποθετούνται από τις δημοτικές αρχές δύο κάδοι, ένας για χαρτί-χαρτόνι και ένας για τα υπόλοιπα υλικά συσκευασιών.


3.2. Λιπασματοποίηση / Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των στερεών αστικών αποβλήτων ( Οικιακά οργανικά, φύλλα, κλαδέματα κηπευτικής και βλάστησης οδικού δικτύου, υπολείμματα αγροτικής παραγωγής).

Τα νοικοκυριά που διαθέτουν δικό τους κήπο ή χωράφι ( εκτιμούμε ότι πρόκειται για τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας ), έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το οργανικό κλάσμα τους απ΄ευθείας εκεί για κομποστοποίηση / λιπασματοποίηση. Επίσης, όποιο νοικοκυριό επιθυμεί, μπορεί να λιπασματοποιεί / κομποστοποιεί το οργανικό κλάσμα των απορριμμάτων του με οικιακό κάδο κομποστοποίησης. Τα οργανικά των υπόλοιπων νοικοκυριών κομποστοποιούνται σε μονάδες κομποστοποίησης. Σχεδιάζονται και χωροθετούνται ( με βάση σχετική μελέτη που θα ακολουθήσει ) για το σκοπό αυτό 2-5 αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, εκ των οποίων μία το πολύ σε κάθε διαχειριστική μονάδα / σε κάθε νομό. Ιδιοκτήτες και φορείς λειτουργίας και διαχείρισης των εν λόγω μονάδων είναι οι αντίστοιχοι ΦΟΔΣΑ. Για τη συλλογή και αποκομιδή των οργανικών τοποθετείται από τους ΟΤΑ ειδικά και αποκλειστικά για το σκοπό αυτό 3ος κάδος. Πρόκειται για τη βέλτιστη λύση από κάθε άποψη : οικονομική ( συνολικό κόστος, ήτοι επενδυτικό + λειτουργικό : 0 – 60 € / τόνος ) και ολόπλευρα οικολογική συμβατότητα, κοινωνική αποδοχή, δημιουργία απασχόλησης κ.λπ.


3.3.Υπολείμματα στερεών αστικών αποβλήτων. Δημιουργείται ένας ΧΥΤΥ σε κάθε μία διαχειριστική ενότητα ( Βλ. και ΠΕΣΔΑ 2005, όπου όμως στον νέο ΠΕΣΔΑ αποσαφηνίζεται ότι οι αναφερόμενες μονάδες αποτελούν ΧΥΤΥ και ΟΧΙ ΧΥΤΑ ).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι παραγόμενες ποσότητες στερεών αστικών υπολειμμάτων βαίνουν διαρκώς μειούμενες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο βαθμός επικινδυνότητάς τους. Το κίνητρο για τους δημότες είναι η κοστολόγηση των τελών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με την αρχή <<Ο Ρυπαίνων Πληρώνει>> ή <<Πληρώνω όσο Πετάω ( ΠΟΠ )>> ( βλ. και παρακάτω, σημείο 4.1.). Ο υπάρχων ακόμη και σήμερα στη γειτονιά μας γκρι ή πράσινος κάδος συλλογής και αποκομιδής σύμμεικτων απορριμμάτων καταργείται και αποσύρεται σε τακτό, προσδιοριζόμενο μετά από απαραίτητη μελέτη, σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Η μελέτη προσδιορίζει τον τρόπο συλλογής των υπολειμμάτων και χρέωσης του κάθε νοικοκυριού ( υπάρχουν δοκιμασμένα διάφορα συστήματα ).

3.4. Ηλεκτρικές / Ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, συσσωρευτές, Ι.Χ. αυτοκίνητα, Μεταχειρισμένα Ελαστικά μεταφορικών μέσων, Μεταχειρισμένα Λιπαντικά και Ορυκτέλαια.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν συναφή Συστήματα, ενώ αντίστοιχες μονάδες ανακύκλωσης λειτουργούν και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπογραφή συμβάσεων των Δήμων και έλεγχος από τον κάθε Δήμο για τις συμβάσεις των επιχειρήσεων της περιοχής τους.


3.5. Δημιουργία νέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και αντίστοιχων διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης - Επαναχρησιμοποίησης ( ΚΑΕ )

Υπάρχουν ακόμη και άλλες σημαντικές κατηγορίες υλικών ( όπως τα Αδρανή / Μπάζα / Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων [ ΑΕΚΚ], τα επικίνδυνα οικιακά, τα αχρησιμοποίητα ή ληγμένα φάρμακα, ο ρουχισμός και τα υποδήματα, τα έπιπλα ή άλλα ογκώδη προϊόντα, βιβλία, διακοσμητικά, φωτιστικά, τα ανταλλακτικά ηλεκτρικών συσκευών, τα ανταλλακτικά οχημάτων κ.λπ. ), για τις οποίες δεν υπάρχουν αντίστοιχα ΣΕΔ και θα πρέπει να δημιουργηθούν με ευθύνη της πολιτείας, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με αυτά οι ΟΤΑ και να πετύχουν περαιτέρω μείωση των προς διάθεση υλικών με παράλληλη περιβαλλοντική διαχείριση. Για τη δημιουργία τους απαιτούνται αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις ( βλ. και παρακάτω, σημείο 4.1. ). Όσον αφορά τον ΠΕΣΔΑ, τα Κέντρα Ανακύκλωσης - Επαναχρησιμοποίησης ( ΚΑΕ ) μπορούν να αποτελέσουν βασικό άξονα για την εναλλακτική διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Αποτελούν ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης και ταξινόμησης όλων των υλικών μέχρι την μεταφορά τους για τελική διαχείριση ή ανακύκλωση ή διάθεση για επαναχρησιμοποίηση από ενδιαφερόμενους δημότες. Κάθε Κέντρο Ανακύκλωσης - Επαναχρησιμοποίησης θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στον αστικό χώρο και να διαθέτει κτηριακούς αποθηκευτικούς χώρους ή κοντέϊνερ για όλα τα εν δυνάμει διαχειρίσιμα υλικά, όπως συσκευασίες, ΑΗΗΕ (ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά απόβλητα), κλαδέματα, ρουχισμός – υποδήματα, τα αχρησιμοποίητα ή ληγμένα φάρμακα, ελαστικά, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, έπιπλα, βιβλία, διακοσμητικά, φωτιστικά, ογκώδη κ.ά. ( Ως πρόπλασμα τέτοιων Κέντρων Ανακύκλωσης - Επαναχρησιμοποίησης μπορούμε υπό προϋποθέσεις να δούμε το <<Κοινωνικό Παντοπωλείο>> του Δήμου Καλαμάτας ).


3.6. Ειδικά όσον αφορά τα απόβλητα από κατασκευές, εκσκαφές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ ) προτείνουμε την δημιουργία ορισμένου αριθμού μονάδων προσωρινής αποθήκευσης – επεξεργασίας ανά νομό ή διαχειριστική ενότητα, έτσι ώστε να έχουν όλοι οι κάτοχοι αποβλήτων ΑΕΚΚ πρόσβαση σε μονάδα εναλλακτικής διαχείρισης και να πληρείται η αρχή της Εγγύτητας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχεται ισχυρές πιέσεις στο συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων και η ανακύκλωση των ΑΕΚΚ αποτελεί μονόδρομο για να αναχαιτισθούν οι συγκεκριμένες πιέσεις. Απαιτούμε την άμεση ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος, κατ¨ εφαρμογή του 2939/2001, το οποίο θα περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ.

3.7. Λυματολάσπη, απόβλητα ελαιουργείων:

Τα απόβλητα ελαιουργείων και τυροκομείων θα μπορούσαν και αυτά όπως και η λυματολάσπη, που προκύπτει από την επεξεργασία αστικών λυμάτων, καθώς επίσης και άλλα στερεά ή υγρά βιοτεχνικά / βιομηχανικά απόβλητα ( π.χ. κατσίγαρος, σφάγια ζώων, απόβλητα παρασκευής τροφίμων ) να αξιοποιηθούν μέσω αναερόβιας επεξεργασίας για παραγωγή βιοαερίου. Θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα σε επίπεδο ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας, ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη λύση με οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Ενδεχομένως, η ανενεργή μονάδα λιπασματοποίησης του Δήμου Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ) με κατάλληλες τροποποιήσεις στον εξοπλισμό της να μπορούσε να αποτελέσει μία / ή την μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης των εν λόγω αποβλήτων.


3.8. Γεωργικά απόβλητα:

Απαιτείται όπως ο ΠΕΣΔΑ λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη διαχείριση κάθε μίας από τις 3 βασικές κατηγορίες γεωργικών αποβλήτων, ήτοι : α) τα οργανικά υπολείμματα αγροτικών προїόντων, β) τα πλαστικά των θερμοκηπίων και γ) τη συσκευασία και τα υπολείμματα λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων.

3.9. Παύση λειτουργίας – Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων ( ΧΑΔΑ ή, κοινώς, σκουπιδότοπων).

Έπρεπε να έχουν κλείσει και να έχει ξεκινήσει αν όχι και να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας. Απαιτείται να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων και να οριστεί επιτροπή παραλαβής των συγκεκριμένων αποκαταστάσεων. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη 79 ανενεργοί και 71 ενεργοί ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χατζημιχάλη, μελέτες και οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι υπάρχουν, προκειμένου όπως η Περιφέρεια με συνοπτικές διαδικασίες προχωρήσει στην αποκατάστασή τους. Προϋπόθεση : να εξουσιοδοτηθεί προς τούτοις από τους ΦΟΔΣΑ.


3.10. Επένδυση στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών:

Εναλλακτική Διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως περιγράψαμε παραπάνω, δεν είναι εφικτή χωρίς ενημέρωση. Γι’ αυτό απαιτείται από την κεντρική πολιτεία, και εν προκειμένω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από τους ΟΤΑ της Περιφέρειας συστηματική και μακροχρόνια ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών με πολυδιάστατες δράσεις (όπως προβολή με πολλούς τρόπους σε ΜΜΕ, εκδηλώσεις, διαφημιστικά σποτ, έντυπο υλικό), ενημέρωση στα σχολεία και, κυρίως, πόρτα–πόρτα ενημέρωση των δημοτών.

3.11. Δημόσια Διαβούλευση και συμμετοχή των δημοτικών κινήσεων, οικολογικών οργανώσεων και λοιπών κοινωνικών φορέων σε αυτή.

Στο στάδιο διαμόρφωσης του νέου ΠΕΣΔΑ αλλά και κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, η προїσταμένη αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου φροντίζει, ώστε να διεξάγεται ( και σε ηλεκτρονική μορφή ) ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, στην οποία να συμμετέχουν – εκτός από εκπροσώπους των θεσμικώς αρμοδίων ΟΤΑ – και εκπρόσωποι των προαναφερόμενων κινήσεων, οργανώσεων και φορέων.


4. Συναφή Αιτήματα, Διευκρινήσεις

4.1. Από την πολιτεία απαιτούμε επιτέλους όπως :

α. Υπογράψει άμεσα τα λοιπά Προεδρικά Διατάγματα ή ΚΥΑ ( Βλ. σχετικά με τη Διαχείριση και Ανακύκλωση Αδρανών Απορριμμάτων οικοδομικών υλικών κ.λπ. ), και β. Ενσωματώσει έστω και την τελευταία στιγμή, στο προς ψήφιση ήδη κατατεθημένο στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την Αρχή <<Ο Ρυπαίνων Πληρώνει>> ή <<Πληρώνω όσο Πετάω>>, και επανακαθορίσει νομοθετικά την καταβολή των τελών αποκομιδής απορριμμάτων σύμφωνα με το βάρος των παραγόμενων από τον πολίτη σκουπιδιών, και όχι πλέον σε σχέση με την επιφάνεια του σπιτιού του όπως ισχύει δυστυχώς ακόμη και σήμερα στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι ΦΟΔΣΑ όπως και οι ΟΤΑ έχουν χρέος ως αρμόδιοι δημόσιοι φορείς, να διατυπώσουν και να απευθύνουν έστω και ΤΩΡΑ, την ύστατη ώρα με δεδομένο ότι έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αντίστοιχα αιτήματά τους προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ( ΥΠΕΚΑ ).


4.2. Δεν έχουν θέση στον ΠΕΣΔΑ και γι΄αυτό απορρίπτουμε, για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας και ταυτόχρονα οικολογικής συμβατότητας και κοινωνικής συνοχής :

«Μαγικές» λύσεις μηχανικής διαλογής, βιολογικής ξήρανσης, καύσης ή θερμικής επεξεργασίας, ενεργειακής αξιοποίησης ή οποιαδήποτε άλλης μορφής «βιομηχανοποίησης» των απορριμμάτων ( με κόστος 100 – 300 € / τόνος ), με την κατασκευή και λειτουργία μεγάλης / -ων συγκεντρωτικής / -ών μονάδας / -ων, μάλιστα μέσα από αδιαφανείς μεθοδεύσεις και χωρίς την παραμικρή κοινωνική διαβούλευση.

Χρήση των δεματοποιητών για τη δεματοποίηση στερεών αποβλήτων, τα οποία θα αποτελέσουν ΄΄αύριο΄΄ πρώτη ύλη κάποιου εργοστάσιου ‘’ολοκληρωμένης διαχείρισης’’ των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τέλος, καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια των ΟΤΑ και τους ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συνεδριάσουν με θέμα την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, να πάρουν αποφάσεις και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει την προκείμενη απόφαση και στις ιστοσελίδες:

* http://planetermionida.wordpress.com/

* http://alliprotasi.wordpress.com/

Τρίπολη, 28 Απριλίου 2010

Διαβάστε περισσότερα...

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ

Τελικά τίποτα δεν αλλάζει !! Πάλι ζητείται:
ΥΠΟΜΟΝΗ -
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ...

Τι ακους τον σημερινό Περιφερειάρχη κ Χατζημιχάλη ή τον απερχόμενο Περιφερειάρχη κ Αγγελόπουλο .... μια από τα ίδια ... Ιδια σενάρια πολιτικών στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Τι και ΑΝ άλλαξε η κυβέρνηση, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν..., Παραμένουν οι διαχρονικές αξίες της ''καταδικασμένης αξιοπρέπειας'' και οι πολιτικοί ζητούν την νομιμοποίησή τους από τους πολίτες...

Δείτε την συνέντευξή του Περιφερειάρχη

http://diogenis-press.blogspot.com/2010/05/blog-post_727.html Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Κάποιοι ΟΤΑ δεν μένουν στα λόγια έχουν ξεκινήσει ενέργειες κομποστοποίησης

Μερικά παραδείγματα:

http://ecorec.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=248&Itemid=2

http://www.econews.gr/2010/05/13/composting-bins-imathia/

http://www.danek.gr/?p=770

http://www.stavroupolis.gr/view.php?area=2&id=81

http://www.amarysia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24965:2009-12-17-13-33-48&catid=106:new&Itemid=195

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=50236

http://www.104fm.gr/all-news/1-general-news/3581------.html

http://gnomi-evros.gr/show_archive.cfm?id=30473&obcatid=16

http://www.drosia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=102&Itemid=26

http://www.eparousia.gr/2010/03/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF/ Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ - ΚΥΝΗΓΙ ΤΡΟΥΦΑΣ - ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ....

Δειτε σχετικα βιντεο για:

καλλιέργεια τρούφας

http://www.youtube.com/watch?v=by20BHe87xk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=cPP-U8sjlvY&feature=related


Κυνηγι τρουφας:
http://www.youtube.com/watch?v=oW2DzbinCJ4&feature=related

Εκτροφή Σαλιγκαριών:

http://www.youtube.com/watch?v=D-JCWWwT4u0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=MStBTmZscEw&feature=related

Σχολικο βιολογικο αγρόκτημα:

http://www.youtube.com/watch?v=huYWLUHpOaQ&feature=related Διαβάστε περισσότερα...

Οι καθημερινές μας συνήθειες βλάπτουν το περιβάλλον περισσότερο απ'οσο φαντάζεσαι....

Μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες, νοοτροπίες φιλοσοφία για τον κόσμο που μας περιβάλλει ;

Επειδή ο καθένας στην Ελλάδα ζει λες και είναι μόνος του, καιρός είναι να αλλάξει...

Μερικές κακές συνήθειες όλων μας !!

Δείτε σχετικό Βίντεο

http://www.youtube.com/watch?v=50G_DzwrH60&feature=related Διαβάστε περισσότερα...

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ ....

Δείτε το βίντεο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

http://www.youtube.com/watch?v=7J0Pxk-BdKM&feature=related Διαβάστε περισσότερα...

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ; ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΙΣΗ ΠΟΡΩΝ, ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΠ

Δείτε το βίντεο οπωσδήποτε !!

http://www.youtube.com/watch?v=2LOlmReFsZ8&feature=related Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΣΑΣ ΔΗΛ. ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Δειτε το σχετικο βιντεο

http://www.youtube.com/watch?v=7LpgvXpX0IA Διαβάστε περισσότερα...

κάδοι κομποστοποίησης, κομποστοποίηση, κομποστ, κομποστοποιητής, κάδος κομποστοποίησης, compost - NatureMill XE το νέο εργαλείο για να κάνουμε οικιακή κομποστοποίηση

κάδοι κομποστοποίησης, κομποστοποίηση, κομποστ, κομποστοποιητής, κάδος κομποστοποίησης, compost - NatureMill XE το νέο εργαλείο για να κάνουμε οικιακή κομποστοποίηση

Posted using ShareThis Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΦΥΣΣΟΥ & ΚΟΚΚΙΝΟΡΑΧΗΣ ΚΑΙ 40 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΑΦΥΣΣΟΥ

Ο Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αφυσσού "Διόσκουροι'' , ο Εκπ/κός & Εξωρ/κός Σύλλογος Κοκκινόραχης «Πάρνων» , καθώς και 40 συνδημότες αιτούνται με επιστολή τους, που κατέθεσαν την Δευτέρα 10 Μαίου - πριν την συνεδρίαση - προς τον κ Δήμαρχο Σπαρτιατών τον κ Πρόεδρο ΔΣ Σπαρτιατών και τους κκ Δημοτικούς Συμβούλους, να επανεξεταστούν καίρια ζητήματα - θέματα που αφορούν τον σκουπιδότοπο :
- την απόφαση 388/2008 του ΔΣ Σπαρτιατών που μ' αυτή αποφασίσθηκε η εγκατάσταση του δεματοποιητή εντός του ΧΑΔΑ, τα αντισταθμιστικά οφέλη της περιοχής που θίγεται από τον σκουπιδότοπο, να λάβει υπόψη του την απόφαση 91/2009 του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλητων Ν. Λακωνίας που αναφέρεται στην εγκατάσταση δεματοποιητή στη θέση Αρδέλι του Δήμου Κροκεών
- να επαναφέρει προς συζήτηση τον Κανονισμό Καθαριότητας διότι κάποιες διατάξεις δεν τηρούνται από τον Δήμο,
- να καθορίσει τα όρια του ΤΔ Αφυσσού στη σωστή τους θέση και με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής Διοικητικών Ορίων, διότι θα έπρεπε να βρίσκονται στο ύψος της εισόδου του σκουπιδότοπου
- να λάβει υπόψη του τις αναλύσεις των στραγγιδίων του σκουπιδότοπου για τα οποία έχει κατατεθεί και σχετική καταγγελία στις αμόδιες Δνσεις της Νομμαρχίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ απο:
τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΛΛΑΔΑ TV (Μέρος 8 και 9 από 23) στην Δνση:

http://www.elladatv.gr/site/index.php?Cat=3&SubCat=99&articleid=1803 Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΠΑΝΤΟΥ ...Ας σαρκαστούμε λίγο τις καταστάσεις με λίγες φωτογραφίες ...





Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !!!



Το κοινό Δελτίο Τύπου της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Τίνας Μπιρμπίλη και του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Ραγκούση Ιωάννη, που εστάλη προς όλες τις Περιφέρειες της Χώρας μας και αφορά την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης C-502/03 του Δικαστηρίου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για την ύπαρξη και λειτουργία χιλιάδων και παράνομων χωματερών στην Ελλάδα, κρούει τον κώδωνα του κινδίνου όχι μόνο στους Δήμους, τις Περιφέρειες αλλά και σ όλη την Ελλάδα.

Με πρόστιμο 1 δισ. ευρώ το χρόνο (ή 34.000€ την μέρα γαι κάθε παράνομη λειτουργία σκουπιδότοπου), απειλούνται οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αν στο αμέσως επόμενο διάστημα δηλ. μέχρι 16 Ιουλίου 2010, δεν κλείσουν τις εν ενεργεία χωματερές τους.

Σε ότι μας αφορά, ο Δήμος Σπαρτιατών απειλείται με πρόστιμο 12.500.000€ περίπου το χρόνο αν συνεχίσει να λειτουργεί τον σκουπιδότοπο Αφυσσού. Αυτό σημαίνει λουκέτο μιας και δεν φτάνει όλος ο προυπολογισμός του.
Σ΄όλη την Περιφέρεα Πελοποννήσου υπάρχουν και λειτουργούν 79 σκουπιδότοποι (και όχι 7 ΧΑΔΑ σ' όλη την Ελλάδα που έλεγε ο απερχόμενος υπουργός κ Νάκος το 2009), πολλαπλασιάστε επί 34.000€ και θα έχετε την ''λυπητερή''.

Υστερα απ' αυτό το σχετικό έγγραφο προκύπτει ότι οι ΧΑΔΑ όλης της χώρας έπρεπε να έχουν κλείσει και να έχουν αποκατασταθεί ως και την 31/12/2008 και να έχουν κατασκευασθεί όλα τα έργα υποδομής για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Επίσης τονίζεται ότι μέχρι 16 Ιουλίου θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η πλήρης παύση και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ ή οι σκουπιδότοποι να βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Αυτό το οποίο πρέπει να προσεχθεί στη δική μας περίπτωση, στο έγγραφο είναι: ότι ''σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ να εξεταστούν και εφαρμοστούν προσωρινές λύσεις μικρής χρονικής διάρκειας, όπως ο τερματισμός της λειτουργίας των περισσότερων ΧΑΔΑ και ελεγχόμενη λειτουργία 1-2 χρόνια ανά νομό, όπου αυτό είναι εφικτό''.

Επομένως επειδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πλέον προβληματική στο θέμα αυτό, εκείνο το οποίο θα προσπαθήσει (μέσω των τοπικών αρχόνών) ''να κάνει ή να επιβάλλει'' για να αποφύγει τα δυσβασταχτα πρόστιμα (εν μέσω της οικονομικής κρίσης και γενικότερα εν μέσω της δημοσιονομικής κατάστασης της Χώρας μας), είναι ή λύση (αυτό το είχε ''εφεύρει'' ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ Νίκος Αγγελόπουλος και θα συνεχίσει ο τωρινός κ Φ. Χατζημιχάλης για να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους Ευρωπαίους) της τοποθέτησης δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων εντός του ΧΑΔΑ Αφυσσού με ταυτόχρονη αποκατάστασή του. Θα μας πουν αν δεν το δεχτείτε αυτό θα αργήσει η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ. Αυτό θα προωθήσουν ως πρόταση, ως ιδέα για να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων του Αφυσσού, της Κοκκινόραχης, των Χρυσάφων και της Σπάρτης.

Θα έχουν το θράσος να προτείνουν προσωρινή λύση (για να παραμείνει ο ΧΑΔΑ Αφυσσού ανοικτός για 1-2 χρόνια) στην προσωρινή λύση της δεματοποίησης;


Τους ανακοινώνουμε ότι στη δική μας περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει ούτε κατά διάνοια να μας το προτείνουν, διότι και στο έγγραφο αναφέρεται ''όπου αυτό είναι εφικτό'' . Στη περίπτωσή μας και δικαστικώς δεν είναι εφικτό. Όσο για το θέμα της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ έτσι κι' αλλιώς είναι υποχρεωμένοι να τον κάνουν και δεν πρέπει να το θέτουν ‘’εκβιαστικά’’. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουμε πάρει ως χώρα γι’ αυτό το σκόπό από την ΕΕ.


Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα, διότι ''το έγγραφο φωτιά'' το οποίο έφτασε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στους Δήμους, δεν αναφέρει τίποτα καινούργιο από όσα ήδη γνωρίζαμε (άλλωστε και κατά το 2005 και 2006 είχαν σταλεί τέτοια έγγραφα πχ του κ Ρακιντζή κλπ που έθεταν τους Δήμους και τις Περιφέρειες προ των ευθυνών τους ).

Απλά έρχονται τα πρόστιμα τα οποία είναι το κερασάκι στην τούρτα της ‘’ξεφτίλας της Χώρας μας’’. Ίσως αυτά φαίνονται “τρομοκρατικά“, αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια. Σε μια περίοδο που το κύρος της χώρας είναι στο κατώφλι της ''καταδικασμένης αξιοπρέπειας'', οι Ευρωπαίοι δεν το έχουν σε τίποτα να μας δώσουν ακόμα μια πολιτικο-οικονομικο-περιβαλλοντική σφαλιάρα και να μας ευτελίσουν, να μας γονατίσουν ακόμη περισσότερο.

Αυτά τα είχαμε καταθέσει σε πολλές επιστολές μας ...Δυστυχώς ''φωνή βοώντος εν τη ερήμω''...

Εμείς ως κάτοικοι της θιγόμενης περιοχής από την 40ετή λειτουργία του σκουπιδότοπου δεν θα ανεχθούμε άλλο ‘’προσωρινότητα’’ και ‘’λοιπά κουραφέξαλα’’.

Να πληρώσουν την ζημιά αυτοί που την έκαναν.

Σε λίγο έρχονται και οι εκλογές του Καλλικράτη. Θα αρχίσουν τις ''μαγικές πάσες για μην πιάσει κανείς την μπάλλα των ευθυνών''. Θα δώσουν υποσχέσεις και θα μας ζητήσουν όπως πάντα τη ψήφο για να μας λύσουν όλα τα προβλήματα. Δυστυχώς κανένα πρόβλημα δεν λύνουν. Οι λύσεις τελικά έρχονται ‘’απ’ έξω και όχι εκ των έσω’’ και αυτό είναι η μεγαλύτερη ντροπή για τον Έλληνα…

Καιρός είναι να καταλάβουν ότι ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ σημαίνει ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι ΨΕΜΑΤΑ, ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ και ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΗΤΑ.

Δυστυχώς πήραμε και δεν θα ξαναπάρουμε !!

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

''ΑΚΑΙΡΟ'' το θέμα της εγκατάστασης του δεματοποιητή στον παρανόμως λειτουργούντα ΧΑΔΑ του Δήμου Σπαρτιατών κατα τον Αντ/μαρχο Καθαριότητας κ Κανακάκο




Την επιστολή υπογράφουν πλέον των 25 δημοτών και παρακαλούμε όπως τα θέματα που θίγονται στην παρούσα, όπως έλθουν σε συζήτηση στο ΔΣ Σπαρτιατών.

Η επιστολή με τις 40 υπογραφές δημοτών κατατέθηκε στο Προεδρείο του ΔΣ Σπαρτιατών, παρουσία Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, πριν την Συνεδρίαση της 10ης Μαίου 2010.

Θέμα: Σχετικά με τον παρανόμως λειτουργούντα ΧΑΔΑ στο Τ.Δ. Αφυσσού του Δήμου Σπαρτιατών


Άναυδοι παρακολουθήσαμε την τελευταία συνεδρίαση της Τετάρτης 28 – 04 -2010 του ΔΣ Σπαρτιατών. Όλοι οι δημότες πλέον καταλαβαίνουμε γιατί δημιουργούνται αδιέξοδα. Δεν είναι δυνατόν για το καυτό θέμα της εγκατάστασης του δεματοποιητή εντός του Χ.Α.Δ.Α. (σκουπιδότοπου) Αφυσσού και την ήδη αργοπορημένη αποκατάστασή του να υπάρχουν απαξιωτικές τοποθετήσεις – απαντήσεις από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Σπαρτιατών, όταν θίγεται αυτό το θέμα που απασχολεί εδώ και 40 χρόνια την τοπική μας κοινωνία. Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πιο προσεκτικός και πιο ευγενικός όταν συνάδελφοί του τον ρωτούν για το συγκεκριμένο θέμα. Το αν είναι ‘’άκαιρο’’ ή άτοπο το θέμα της εγκατάστασης του δεματοποιητή και του κλεισίματος του σκουπιδότοπου ας το αναφέρει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια και στους ελεγκτές της ΕΕ.
Άλλωστε κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει δημοσιευθεί στον Τύπο και ίσως σας έχει κοινοποιηθεί, έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρει ότι θα πρέπει να κλείσετε οριστικά και αμετάκλητα τον ΧΑΔΑ και να τον έχετε αποκαταστήσει μέχρι 15 Ιουλίου 2010. Αλλιώς έρχονται τα πρόστιμα. ¨Όλα αυτά είναι άτοπα και ‘’άκαιρα’’; Πως επιτρέπονται από το Σώμα τέτοιου είδους απαντήσεις όταν θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τα πρόστιμα, μιας και εσείς τόσα χρόνια λειτουργούσατε και πράττατε το παράνομο, το ανεξέλεγκτο; Λέτε και διατυμπανίζετε στα ΜΜΕ ότι: ‘’δεν φταίτε εσείς αλλά η Περιφέρεια. Δεν φταίει η Περιφέρεια, φταίνε οι Δήμοι. Δεν φταίνε οι Δήμοι φταίει η Πολιτεία’’. Όλα αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν φταίμε εμείς. Τα πρόστιμα να τα πληρώσετε εσείς ή να τα ζητήσετε από τους φταίχτες, μιας και τους γνωρίζετε, πάντως δεν θα τα πληρώσουμε εμείς. Όλα αυτά σας τα είχαμε ξεκαθαρίσει σε αρκετές επιστολές μας, που σε καμιά περίπτωση δεν λάβατε υπόψη σας.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε ότι τελικά μετά από 2 χρόνια, κατανοήσατε ότι η σύγχρονη φιλοσοφία στην διαχείριση των αποβλήτων είναι η φιλοσοφία των ‘’μηδενικών αποβλήτων’’ εφαρμόζοντας τις εξής βασικές αρχές και κατευθύνσεις: Την Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων, ήτοι – με σειρά προτεραιότητας – την: Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Μείωση σκουπιδιών, Διαλογή στην Πηγή όλων των κατηγοριών στερεών αποβλήτων, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων, Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών, που προβλέπει και η Ελληνική νομοθεσία από το έτος 2001 με το νόμο 2939/2001 (ΦΕΚ A 179/6.8.01) αλλά και οι οδηγίες της ΕΕ.
Μιας και επιθυμείτε τώρα να ξεκινήσετε την κομποστοποίηση στον Δήμο μας, θα έπρεπε λοιπόν να έχετε κάνει και βήματα και προς και τις άλλες αρχές που προβλέπονται από το 2001 από το νόμο όπως πχ της επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων συστήνοντας διαδημοτικές επιχειρήσεις ή άλλου είδους φορείς κλπ. Θα έπρεπε να είχατε ξεκινήσει τέτοιου είδους προγράμματα για την μείωση του όγκου – βάρους των απορριμμάτων πολύ νωρίτερα αν επιθυμούσατε ο Δήμος μας και η ιστορική Σπάρτη, να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Θα μπορούσατε να πιέζετε τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές για χρηματοδότηση προς τέτοιου είδους μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα μπορούσατε να απαιτήσετε από την Πολιτεία να συμμετέχετε και εσείς στο καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προτάσεις σας σχέδια σας κλπ. Θα μπορούσατε να προτείνετε και εσείς πχ τις ιδέες, τις απόψεις σας, το σχέδιό σας για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και άλλων αποβλήτων για να ενταχθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που αυτή τη στιγμή καταρτίζεται. Περιμένετε λοιπόν αυτά που θα προβλέπει ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός χωρίς εσείς να έχετε καταθέσει τις απόψεις και τις πρότασεις σας ή τα σχέδιά σας; Άλλωστε προς αυτές τις κατευθύνσεις σας είχαμε προτρέψει και εμείς αλλά και άλλοι φορείς. Αργήσατε και συνεχώς αργείτε. Είστε διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις και τα πράγματα. Περιμένετε άλλοι να αποφασίσουν και να σχεδιάσουν για εμάς χωρίς την συμμετοχή σας και την συμμετοχή μας. Αν και έχουν γίνει πράγματα, δεν είμαστε ευχαριστημένοι ούτε για το πώς γίνονται ούτε για το πώς σχεδιάζονται. Σχεδιάζονται χωρίς τους φορείς χωρίς τους πολίτες. Η διαλογή στην πηγή απαιτεί το ενδιαφέρον και την συμμετοχή και την συναίνεση των πολιτών. Για όλα τα έργα θα πρέπει να υπάρχει ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ’’. Πρώτα εξασφαλίζεται η κοινωνική αποδοχή των έργων και δράσεων και μετά προχωρούν οι υπόλοιπες διαδικασίες, δηλ.. σύνταξη μελετών κλπ Το ίδιο πράγμα συνέβη και στο θέμα της εγκατάστασης του δεματοποιητή εντός του ΧΑΔΑ Αφυσσού. Όλοι μας δίνουν δίκιο, ακόμα και εσείς, πλην όμως άλλα λέτε και άλλα θέλετε να πράξετε. Δεν ακούτε και δεν αισθάνεστε τον παλμό της κοινωνίας μας. Τέλος πάντων δεν επιθυμούμε δια της παρούσης να αναφερθούμε περαιτέρω.
Θεωρούμε ότι τα ερωτήματα του Δημοτικού Συμβούλου κ Χρήστου Πλειώτα του Αντωνίου για το καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την εγκατάστασης του δεματοποιητή ήταν κρίσιμα, επίκαιρα, και εύστοχα. Θέτουν τον Δήμο Σπαρτιατών προς των ευθυνών του και προ των δικαστικών αποφάσεων. Εντυπωσιαστήκατε από την λειτουργία του δεματοποιητή στο Κρανίδι και περιμένετε όπως δηλώνετε και την εγκατάσταση του δεματοποιητή εντός του ΧΑΔΑ Αφυσσού που θα λύσει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχετε μήπως κάποιο ΤΕΛΙΚΟ σχέδιο για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ή περιμένετε να αποφασίσουν άλλοι για εσάς και εσείς να εφαρμόσετε αυτά για τα οποία δεν θα έχετε εκφράσει τις απόψεις σας; Δεν μπορεί ο Δήμος Σπαρτιατών να επιθυμεί να τοποθετήσει τον δεματοποιητή στον Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού όταν γνωρίζει ότι υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης η οποία δεν το επιτρέπει. Δηλ. περιμένετε να τον εγκαταστήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ‘’με τις ευλογίες σας’’ για να λειτουργήσετε και πάλι ως ‘’Πόντιοι Πιλάτοι’’, δηλ. ως ‘’ανευθυνο-υπεύθυνοι’’;
Η αριθμ 59/4-12-2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, κατέδειξε την γύμνια, την προχειρότητα και τις εκ του πλαγίου ενέργειες στις οποίες προβαίνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Σπαρτιατών, τους συμπαραστάτες του (Δήμους: Οινούντους, Θεραπνών, Μυστρά και τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λακωνίας), προκειμένου να λάβει τις σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για την εγκατάσταση εντός του ΧΑΔΑ του περιβόητου δεματοποιητή.
Στην απόφαση αυτή ρητά αναφέρεται: '' ... κρίνει ότι η υπό ανέγερση οικοδομή δεν προσιδιάζει, σε κτίριο προοριζόμενο για χρήση απλής αποθήκης με προορισμό την αποθήκευση μηχανημάτων και εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση στερών αποβλήτων. Με τα δεδομένα αυτά δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες εάν το υπό ανέγερση κτίσμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως αποθήκη ή για άλλη εκτός αποθήκης χρήση, ενόψει του προορισμού των μηχανημάτων που θα τοποθετηθούν (δεματοποιητής) η οποία όμως είναι ανεπίτρεπτη, σύμφωνα με τα παραπάνω, για τη συγκεκριμένη περιοχή, και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη για το περιβάλλον.
Εν όψει αυτών το Δικαστήριο κρίνει ότι η βλάβη αυτή δικαιολογεί την αναστολή εκτελέσεως της εν λόγω οικοδομικής άδειας, μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση του Δικαστηρίου αυτού επί της ως άνω αιτήσεως ακυρώσεως.
Δια ταύτα δέχεται την αναστολή. Αναστέλλει την εκτέλεση της 48/2009 άδειας οικοδομής του Τμήματος πολεοδομίας και Κτιριακών Εφαρμογών Σπάρτης, μέχρι εκδόσεως οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως. Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και εκδόθηκε στην Τρίπολη στις 4 - 12 - 2009''.

Από την άλλη δεν μπορεί ο Δήμος Σπαρτιατών να κάνει τον ‘’Κινέζο’’ και μην ενημερώνει τους δημότες του για τους ελέγχους που έχουν γίνει και γίνονται ή θα γίνουν από επιθεωρητές της ΕΕ για τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους. Δεν μπορεί ο Δήμος Σπαρτιατών να μην ενημερώνει τους δημότες του για σημαντικά έγγραφα που λαμβάνει από αρμόδιες Δνσεις Περιβάλλοντος της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας ή Υπουργεία για το κλείσιμο των σκουπιδότοπων. Τέτοια έγγραφα έχουν έλθει σε όλους τους Δήμους της Λακωνίας. Άλλωστε έγινε και Συνεδρίαση για το θέμα αυτό από τον Σύνδεσμο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2010. Έχουν λοιπόν σταλεί έγγραφα που ζητούν από τον Δήμο μας να κλείσει τον σκουπιδότοπο, να αποκόψει ή να τοποθετήσει ανάχωμα στην είσοδο του σκουπιδότοπου και να τοποθετήσει και αντίστοιχή σήμανση, δηλ. ότι έκλεισε ο σκουπιδότοπος. Αυτά κ Δήμαρχε, κ Πρόεδρε του ΔΣ κκ Αντιδήμαρχοι, κκ Σύμβουλοι, τα γνωρίζετε; Είναι άτοπα, ‘’άκαιρα’’, δεν είναι επί του παρόντος; Ή τα αποκρύπτετε για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η παράνομη λειτουργία του σκουπιδότοπου; Άλλωστε υπάρχει και η απόφαση του Νομάρχη για οριστική παύση λειτουργίας του Χ.Α.Δ.Α. που δεν έχετε εφαρμόσει. Αυτό δεν είναι παράβαση καθήκοντος;
Για του λόγου το αληθές σας καταθέτουμε και το «ΑΚΑΙΡΟ» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με θέμα: ‘’Παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ’’ Αθήνα, 20 Απριλίου 2010 το οποίο είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ ζητά το ΥΠΕΚΑ από τις Περιφέρειες»

Την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ενεργών και ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), έως τις 16 Ιουλίου 2010, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ζητά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε κοινή επιστολή με το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας.
Οι Περιφέρειες θα πρέπει, έως τις 31 Μαΐου 2010, να έχουν στείλει αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειές τους για τους ΧΑΔΑ που βρίσκονται στην περιοχή τους, όπου θα περιγράφουν αναλυτικά πώς θα εξασφαλίσουν τα παραπάνω.
Στην επιστολή τονίζεται ότι είναι απαραίτητο να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις για όσους ΧΑΔΑ δεν έχει γίνει ακόμη αυτό και να προγραμματιστεί η κατασκευή των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
Στους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ακόμη η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) - Οκτώβριος 2005, που αφορά στην ολοκληρωτική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, σε συνδυασμό με την κατασκευή έργων υποδομής σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Πηγή: http://www.ypeka.gr Επίσημος Ιστοχώρος Υπουργείου Περιβάλλοντος ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Ύστερα απ’ αυτό το δελτίο τύπου και από δημοσιεύματα στον Τύπο συνάγεται ότι είχε γίνει έλεγχος από επιθεωρητές της ΕΕ κατά τα τέλη του Φεβρουαρίου 2010 για το εν λόγω θέμα. Τότε τι ενημέρωση δώσατε για τον παρανόμως λειτουργούντα ΧΑΔΑ Αφυσσού; Μήπως αποκόψατε εικονικά την πρόσβαση στον σκουπιδότοπο, με ανάχωμα στην είσοδό του, και λίγες ημέρες μετά το πήρατε και ξανανοίξατε τον σκουπιδότοπο; Αν ναι, αυτά τιμούν το Σώμα;
Επιπρόσθετα αναμένοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου Σπάρτης στην αίτηση μεταρρύθμισης της απόφασης 479/2009 που έκλεινε οριστικά και αμετάκλητα τον σκουπιδότοπο στις 30 Νοεμβρίου 2009, ως Δήμος συνεχίζετε να λειτουργείτε τον ΧΑΔΑ έχοντας πάρει προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Σπάρτης. Μήπως αυτό επικαλείσθε ως απάντηση στα έγγραφα τα οποία λαμβάνετε από τις διάφορες δνσεις περιβάλλοντος ή υπουργεία, για το κλείσιμο του ΧΑΔΑ; Αν αυτό συμβαίνει, τότε λειτουργείτε τον ΧΑΔΑ εκθέτοντας και την Ελληνικη Δικαιοσύνη. Αν και έχει καθυστερήσει η έκδοση της απόφασης, μήπως έχετε προβεί (όπως κάνει αυτή την στιγμή ο Δήμος Καλαμάτας) στην εξεύρεση άλλου χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή; Το λέμε αυτό διότι η Μαραθόλακκα, έκλεισε οριστικά με απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Και απ’ όσο γνωρίζουμε ο Δήμος Καλαμάτας αναγκάστηκε να προβεί στην εξεύρεση νέου χώρου. Μπορούμε να σας δώσουμε και σχετικά δημοσιεύματα. Σας το τονίζουμε ΛΑΚΩΝΙΚΑ αυτό διότι δεν θα ανεχθούμε την τοποθέτηση δεματοποιητή εντός του ΧΑΔΑ. Αφυσσού. Δεν θα το ανεχθούμε διότι δεν είστε πιστευτοί. Αυτό αποδεικνύεται από τον εξής απλό συλλογισμό: Έστω ότι είχε τοποθετηθεί ο δεματοποιητής αρχές του έτους 2009. Εσείς λέγατε ‘ότι θα παρέμενε και θα λειτουργούσε για 2 χρόνια’’. Λοιπόν σχεδόν πέρασαν τα 2 χρόνια. Άρα πήρατε τον χρόνο σας, άρα ξεχάστε τον δεματοποιητή στο Αφυσσού. Το μόνο που έχετε να κάνετε στον επιβαρυμένο, μολυσμένο, και υπερκορεσμένο χώρο του ΧΑΔΑ είναι η αποκατάστασή του και τίποτε άλλο.


Αν όλα τα παραπάνω αυτά είναι ‘’άκαιρα’’, τότε πραγματικά ‘’κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου’’ ή κάτι άλλο συμβαίνει…

Μάλιστα αν και έγινε ‘’μεγάλος ντόρος’’ στην συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Απριλίου 2010 για το θέμα που καίει την κοινωνία μας, το Δελτίο Τύπου και άλλα σχετικά έγγραφα που αφορούν το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αφυσσού δεν έρχονται προς συζήτηση ή θέματα στο Συμβούλιο, προφανώς το θέμα δε αφορά τον Δήμο μας !!!

Επιθυμούμε όμως να σας επιστήσουμε την προσοχή και στα παρακάτω σημαντικά ζητήματα, θέτοντας ερωτήματα, περιμένοντας αντιστοίχως απαντήσεις.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε σε Δημοτικό Συμβούλιο ή και γραπτώς, άμεσα για τα παρακάτω θέματα και ερωτήματα. Ή επίσης μπορείτε τα παρακάτω να τα φέρετε και ως θέματα στο Συμβούλιο.

Με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπαρτιατών ή άλλου θεσμικού οργάνου ή διατάξεις εθνικής ή ευρωπαϊκής νομοθεσίας:
1. Αδρανή Υλικά, και ΧΑΔΑ
Επιτρέπεται η ρίψη αδρανών υλικών και άλλων υλικών στον ΧΑΔΑ Αφυσσού; Ποιος επιτρέπει αυτές τις απορρίψεις; Υπάρχει κάποια σχετική απόφαση ή σχετική άδεια;
2. Κανονισμός Καθαριότητας – ΧΑΔΑ – Αρχαιολογικοί Χώροι κλπ
Επιτρέπεται η ρίψη απορριμμάτων σε χώρους όπου θίγονται μνημεία αρμοδιότητας τόσο της 5ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων όσο και της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης καθώς και ο ζωτικός τους περιβάλλων χώρος; Εσείς κ Δήμαρχε και κκ δημοτικοί σύμβουλοι έχετε ψηφίσει τον Κανονισμό Καθαριότητας ο οποίος απαγορεύει ρητά αυτήν την πράξη, και εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, επιβάλλει και χρηματικό πρόστιμο 500€ για κάθε απόρριψη; Δεν γνωρίζετε ότι ο ΧΑΔΑ αποτελεί ζωτικό περιβάλλοντα χώρο σημαντικών μνημείων τόσο της κλασικής και βυζαντινής περιόδου όσο και την ύπαρξη του Φάρου της Ορθοδοξίας μας, δηλ. της Ιερά Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα; Γιατί δεν κόβετε πρόστιμο στον εαυτό σας μιας και παραβαίνετε καθημερινώς τον Κανονισμό που έχετε ψηφίσει; Γι’ αυτό θα πρέπει με απόφασή σας να τροποποιήσετε τον Κανονισμό Καθαριότητας και να διαγράψετε αυτήν την διάταξη που υπάρχει απλά για τα μάτια του κόσμου. Επίσης ο ιστορικός Ευρώτας καθημερινά ρυπαίνεται από ανεξέλεγκτες ρίψεις επιχειρήσεων και ιδιωτών με αδρανή υλικά, πάσης φύσεως απορρίμματα ακόμα και με καύση πλαστικών και λοιπών υλικών. Και πάλι υπάρχουν σχετικές διατάξεις στον Κανονισμό Καθαριότητας. ¨Όλο αυτό τον καιρό έχει υποπέσει στην αντίληψή σας κάποιου τέτοιου είδους παράβαση; Σας έχει γίνει κάποιο σχετικό αίτημα ή παράπονο από δημότες; Αν ναι τι κάνατε; Αν όχι τότε μάλλον ζείτε σε άλλη πόλη και περιοχή. Διότι ακριβώς πχ δίπλα στην Δ.Ε.Υ.Α.Σ. έχουν γίνει και γίνονται τέτοιου είδους απορρίψεις. Δεν έχετε παρά να κάνετε μια αυτοψία. Δεν είναι δυνατόν αυτές οι πράξεις να γίνονται δίπλα στην ΔΕΥΑΣ και εσείς να μην τις αντιλαμβάνεστε, μάλλον, γίνονται με την ανοχή σας. Για του λόγου το αληθές όποτε επιθυμείτε μπορούμε να σας δώσσουμε και σχετικές φωτογραφίες. Παρακαλούμε λοιπόν να επανεξεταστούν οι σχετικές διατάξεις του Κανονισμού και αν δεν μπορείτε να τις εφαρμόσετε να τις απαλείψετε και αυτές. Διότι δεν μπορεί να ψηφίζετε Κανονισμό Καθαριότητας που να τον τηρείται ‘’κατά το δοκούν’’. Σας υπενθυμίζουμε σχετικές ανακοινώσεις σας προς τους επαγγελματίες για επιβολή προστίμων, επειδή αφήνουν το χαρτί έξω από τους ανακυκλώσιμους κάδους κλπ. Άλλωστε γι’ αυτό το θέμα, δηλ του Κανονισμού όπως και για τα ζητήματα του ΧΑΔΑ, υπάρχει δημοσιευθέν σχετικό άρθρο, κατά το 1ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010, του τότε Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ Χρήστου Πλειώτα. Σχετικά αναφέρεται: ‘’Έχω στα χέρια μου τον Κανονισμό Καθαριότητος του Δήμου Σπαρτιατών. Τον δικό μας κανονισμό καθαριότητος. Είναι ένα καλαίσθητο φυλλάδιο που εύκολα διαβάζεται και ακόμα πιο εύκολα αποστηθίζεται. Το δημοτικό συμβούλιο, ψηφίζοντάς τον, δεν έκανε καμία υπέρβαση, απλώς έθεσε κανονιστικά πλαίσια σ’ όσα η ίδια η λογική και το αυτονόητο υπαγορεύει. Δεν έχει σημασία ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι διεφώνησαν ως προς επιμέρους σημεία, σημασία έχει ότι ομόφωνα αποφασίσαμε να τον ψηφίσουμε, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, για το καλό της Σπάρτης μας, των οικισμών της και των δημοτικών της διαμερισμάτων. Αφού ο κ Πλειώτας Χρήστος του Αντωνίου στο σχετικό άρθρο, παραθέτει τα γεγονότα, τις αποφάσεις και τα σχετικά έγγραφα που σχετίζονται με τον ΧΑΔΑ εκτός των άλλων καταλήγει: ‘’…Οπότε όσο καλαίσθητος και φιλότιμος και αν είναι ο Κανονισμός της Καθαριότητος που εξέδωσε ο Δ. Σπαρτιατών, θα καταστεί εκ των πραγμάτων γράμμα νεκρό και ατελέσφορο να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίον εξεδόθη.’’

3. Υπόλειμμα ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Έχετε επιτρέψει με απόφαση Δημάρχου ή Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλη την ρίψη του υπολείμματος των ανακυκλωσίμων απορριμμάτων όλων των Λακωνικών Δήμων στον ΧΑΔΑ Αφυσσού; Αν ναι με ποια απόφασή σας; Αν όχι τότε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων αυθαιρετεί; Δηλ. από μόνος του το αποφάσισε αυτό και χωρίς την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών; Είναι δυνατόν να μιλάμε για μείωση όγκου ή βάρους των σκουπιδιών που εναποτίθενται παρανόμως στον σκουπιδότοπο - που και με δική σας απόφαση έχετε κλείσει – όταν στον υπερκορεσμένο ΧΑΔΑ καταλήγει το υπόλλειμμα των ανακυκλωσίμων απορριμμάτων όλων των Δήμων της Λακωνίας;

4. Βεβαιώσεις του Δήμου Σπαρτιατών για την έγκριση άδειας αποθήκης εντός του ΧΑΔΑ Αφυσσού.

Ζητάμε να μας διευκρινιστεί αν οι αριθμ πρωτ: 8346/19-06-2009 και αριθμ πρωτ: 9067/01-07-2010 βεβαιώσεις - που υπογράφονται από τον τότε Αντιδήμαρχο Σπαρτιατών και σημερινό Πρόεδρο του ΔΣ Σπαρτιατών κ Δημήτριο Καραχάλιο - που κατατέθηκαν στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας στην Δνση Πολεοδομίας Σπάρτης στο Τμήμα έκδοσης οικοδομικών αδειών, ως συνοδευτικά έγγραφα , για την έγκριση αδείας αποθήκης εντός του ΧΑΔΑ Αφυσσού, συνάδουν με (ή απορρέουν από) την απόφαση 388/2009 του ΔΣ Σπαρτιατών. Διότι αν δεν συνάδουν, τότε κακώς κατατέθηκαν και κακώς εκδόθηκε η άδεια αποθήκης από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης . Σας καταθέτουμε τα 2 αυτά έγγραφα.
Σας καταθέτουμε τα έγγραφα αυτά και παρακαλούμε αφού τα εξετάσετε να αποφασίσετε αν όντως είναι έγκυρα δηλ. αν συνάδουν με την απόφαση 388/2008 του οικείου ΔΣ περί εγκατάστασης του δεματοποιητή κλπ. Διότι στην ανωτέρω απόφαση 388/2008 πουθενά δεν αναφέρεται ότι θα κατασκευασθούν αποθήκες κλπ. Συγκεκριμένα στην απόφαση 388/2008 αναφέρεται: ‘’…προτείνει ως κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση του δεματοποιητή εις το πλαίσιο της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων (στερεών αποβλήτων) της 1ης Γεωγραφικής Ενότητος Ν. Λακωνίας τον χώρο του ΧΑΔΑ Δήμου Σπαρτιατών , υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις’’…. Πουθενά δεν αναφέρονται στην ανωτέρω απόφαση οι λέξεις ‘’… καθώς και άλλων έργων (αποθήκες βοηθητικοί χώροι κλπ)‘’ δηλ. όσα πιστοποιούνται από τον Δήμο Σπαρτιατών στις 2 ανωτέρω βεβαιώσεις.


5. Σχετικά με την απόφαση 388/22-12-2008 του ΔΣ Σπαρτιατών, με θέμα:: ‘’Περί εξευρέσεως χώρου για την εγκατάσταση ή μη δεματοποιητή εις το πλαίσιο της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων (στερεών αποβλήτων) 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Λακωνίας, μετά την υπ. αριθμ. 372/2008 ΑΔΣ με θέμα: <<Απόφαση παύσης ενεργών ΧΑΔΑ>> δυνάμει της οποίας απεφασίσθη η κατάργηση του ΧΑΔΑ Δήμου Σπαρτιατών εις θέσιν ‘’Προβατομάνδρα’’ εντός ορίων ΔΔ. Αφυσσού Δήμου Σπαρτιατών και η αποκατάσταση αυτού από 1-1-2009 –εξ αναβολής’’.

Α..Χώρος εγκατάστασης δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων:
Στο σημείο 4 της απόφασης 388/2008, αναφέρεται ότι: ‘’Ο τρόπος αυτής της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων (με την μορφή της δεματοποίησης) θα είναι προσωρινός και δεν θα έχει διάρκεια ανώτερη των δυόμισυ ετών αρχής γενομένης από την ημερομηνία τοποθέτησης του δεματοποιητή. Εαν εν τω μεταξύ εξευρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη απόφασή του και να επιλέξει για την δεματοποίηση τον χώρο αυτόν’’.
Σας καταθέτουμε την απόφαση 91 της 23ης Νοεμβρίου 2009 με θέμα: ‘’Συζήτηση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό’’ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας, την οποία γνωρίζουν μιας και συμμετείχαν ο κ Αργειτάκος Σταύρος και η κα Μεταξία Παπαποστόλου.
Σ΄ αυτή την απόφαση αναφέρεται:
‘’Το Διοικητικό Συμβούλιο,
μετά από διαλογική συζήτηση επί του θέματος και αφού έλαβε υπόψη του α) την εισήγηση του κ Παπαηλιού, β) την αριθμ 35/2008 ΑΔΣ, γ) τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό και δ) το υπ’ αριθμ 250/12-02-2009 έγγραφο της Δνσης Δασών της Περιφέρειας Πελοποννήσου (παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασεως για την υλοποίηση του έργου «Εγκατάσταση εξοπλισμού δεματοποίησης αστικών και σύμμεικτων απορριμμάτων & προσωρινής εναπόθεσης αποθήκευσης και ΧΥΤΥ» Δήμου Κροκεών Ν. Λακωνίας),
αποφασίζει κατά πλειοψηφεία,
ορίζει ως σημείο για την μεταφορά των δεμάτων μετά την 30η Ιουνίου 2010 τον παραχωρημένο κατά χρήση από την Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνολικού εμβαδού 49.998,25 τμ στη «Μοναχόλακας – Αρδέλι» του Δήμου Κροκεών . Ο εν λόγω χώρος σύμφωνα με το ααριθμ 250/12-02-2009 έγγραφο της Δνσης Δασών της Περιφέρεια Πελοποννήσου παραχωρήθηκε στο Σύνδεσμο με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία εγκατάστασης εξοπλισμού δεματοποίησης αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων και προσωρινής αποθήκευσης και ΧΥΤΥ καθώς και των συνοδών έργων αποθήκες κλπ) εάν απαιτηθούν’’.
Αφού λοιπόν από τον Σύνδεσμο έχει αποφασισθεί και έχει εξευρεθεί ο χώρος της εγκατάστασης του δεματοποιητή αλλά και ο χώρος της προσωρινής αποθήκευσης των σύμμεικτων δεματοποιημένων απορριμμάτων, γιατί ο Δήμος Σπαρτιατών μιας και το προβλέπει και η απόφασή του η 388/2008 (‘’εαν εν τω μεταξύ εξευρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη απόφασή του και να επιλέξει για την δεματοποίηση τον χώρο αυτόν’’) δεν επανέρχεται στο εν λόγω θέμα και να αποφασίσει αναλόγως; Συμβαίνει κάτι άλλο; Γιατί λοιπόν υπάρχει εμμονή στην εγκατάσταση του δεματοποιητή εντός του ΧΑΔΑ Αφυσσού και το Δημοτικό Συμβούλιο Σπαρτιατών δεν λαμβάνει υπόψη του την απόφαση 91/2009 του Συνδέσμου; Απαιτούμε να πράξετε ότι υποσχεθήκατε στην απόφαση 388/2008 και να λάβετε υπόψη σας για το θέμα αυτό την απόφαση 91/2009 του Συνδέσμου.


6. Ανταποδοτικά αντισταθμιστικά οφέλη
Στο σημείο 7 της απόφασης 388/2008 αναφέρεται: ‘’Το Δημοτικό Συμβούλιο εκτιμά πως το Δ.Δ. Αφυσσού Δήμου Σπαρτιατών έχει υποστεί μία διαρκή επί 40 χρόνια υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού του περιβάλλοντος εξαιτίας της επί 40 χρόνια λειτουργίας του ΧΑΔΑ Δήμου Σπαρτιατών εντός των ορίων του ,καθώς και ότι θα συνεχίσει να επηρεάζεται περιβαλλοντικά, φυσικά κατά πολύ λιγότερο επαχθή τρόπο, απ΄την εγκατάσταση του δεματοποιητή σε χώρο του ΧΑΔΑ, παρά την κατάργηση του ΧΑΔΑ και την έναρξη της διαδικασίας αποκαταστάσεώς του και παρά το γεγονός ότι ο δεματοποιητής θα λειτουργεί προσωρινώς και φιλικά με το περιβάλλον , σύμφωνα με τις εγκεκριμένες και ήδη εφαρμοσμένες έως σήμερα σ΄ άλλους δήμους διαδικασίες γι΄ αυτό και ο Δήμος Σπαρτιατών θα λάβει πρόνοια ώστε τα προσεχή έτη να υπάρξουν ποικίλα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ των κατοίκων του Δ.Δ. Αφυσσού και των πλησιόχωρων οικισμών μέσα από εκτέλεση έργων του Τεχνικού προγράμματός του, την μείωση των τελών ύδρευσης κ.λ.π. αντισταθμιστικά οφέλη που θα συγκεκριμενοποιηθούν απ΄ τον Δήμο Σπαρτιατών στο πλαίσιο των επόμενων προϋπολογισμών και τεχνικών προγραμμάτων έως το τέλος της υπαρχούσης 4ετίας’’.
Ερώτηση: Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχετε προβλέψει και αποφασίσει στον προϋπολογισμό οικ. έτους 2010; Υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των τελών ύδρευσης για τους θιγόμενους οικισμούς από την ύπαρξη του σκουπιδότοπου; Υπάρχει πρόβλεψη στο τεχνικό σας πρόγραμμα για εκτέλεση έργων – δράσεων που θα αντισταθμίσουν την περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση της περιοχής; Μήπως πχ για το σκοπό αυτό αναθέσατε μελέτη η οποία θα προβλέψει ενέργειες, έργα και δράσεις που θα εκτελεστούν στην θιγόμενη περιοχή με σκοπό την αναβάθμισή της; Καλό θα είναι να το πράξετε διότι ενόψει Καλλικράτη καλό θα είναι ο νέος Δήμαρχος να γνωρίζει το πρόβλημα και να εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμά του έργα – δράσεις που θα προκύπτουν από την εν λόγω μελέτη για την περιοχή. Μήπως φέρατε προς συζήτηση στο Σώμα τέτοιο θέμα; Όταν καταρτίσατε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, λάβατε υπόψη σας αυτές τις παραμέτρους για τους θιγόμενους οικισμούς από τον σκουπιδότοπο. Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν προβλέπονται τέτοιου είδους έργα δηλ. αντισταθμιστικά για την υποβαθμισμένη περιοχή. Απαιτούμε να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας και τις αποφάσεις σας

7. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ - ΣΤΡΑΓΓΙΔΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΌΤΟΠΟΥ
Έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις από τον Δήμο Σπαρτιατών που αφορούν την μόλυνση, την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα, την μόλυνση της ατμόσφαιρας ή άλλες στην συγκεκριμένη περιοχή του παράνομου σκουπιδότοπου. Κάθε πότε διενεργούνται; Ή δεν διενεργούνται ποτέ; Ή δεν το έχετε αντιληφθεί;
Σας ενημερώνουμε ότι έχει γίνει καταγγελία από δημότες του οικισμού Κοκκινόραχης και Αφυσσού στις αρμόδιες Δνσεις της Νομαρχίας Λακωνίας από τον μήνα Δεκέμβριο 2009, για τα στραγγίδια του σκουπιδότοπου που φεύγουν από το ρέμα Κάναλι, πέφτουν στην Κελεφήνα και μετά στον Ευρώτα μολύνοντας έτσι όλη την Λεκάνη απορροής του. Από την Κελεφήνα λίγα μέτρα πιο κάτω που πέφτουν τα στραγγίδια του σκουπιδότοπου, αντλείται νερό από κατοίκους της Κοκκινόραχης για πότισμα και άλλες χρήσεις. Μ’ αυτό το νερό οι κάτοικοι ποτίζουν, καθαρίζουν τις αυλές τους κλπ και με το νερό αυτό ίσως παίζοντας έρχονται σε επαφή και παιδάκια. Απλή ερώτηση: Είναι θέμα δημόσιας υγείας αυτό το γεγονός; Υπάρχει επικινδυνότητα για την υγεία των κατοικών;
Σας καταθέτουμε λοιπόν για να μην έχετε απορίες τα αποτελέσματα των αναλύσεων των στραγγιδίων του σκουπιδότοπου. Την δειγματοληψία αυτή την κάναμε με δικά μας έξοδα και το δείγμα ελήφθη τον μήνα Φεβρουάριο 2010. Παρακαλούμε να την λάβετε υπόψη σας και να πράξετε τα δέοντα. Βέβαια περιμένουμε άμεσες απαντήσεις σας επί του θέματος ή συζήτηση ως θέμα σε επόμενη συνεδρίασή σας.

8..ΟΡΙΑ ΔΔ ΑΦΥΣΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ

Όταν έγινε το φιάσκο της σύστασης της περιβόητης Διαδημοτικής Συνεργασίας για την διαχείριση των σκουπιδιών των Δήμων: Σπαρτιατών, Οινούντος, Θεραπνών και Μυστρά, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι έχει τοποθετηθεί πινακίδα επί της ΕΟ Σπάρτης Χρυσάφων στο 3ο χιλ. της με τα όρια του Δήμου Θεραπνών. Ενώ θα έπρεπε ο Δήμος Σπαρτιατών να αναζητήσει τα πραγματικά όρια του Δήμου μας μέσω των ορίων του ΔΔ Αφυσσού, δεν έδωσε ποτέ σημασία. Άλλωστε γι΄ αυτό το λόγο μέχρι σήμερα ακούγονται διάφορες απόψεις (δηλ. ότι ένα μέρος του σκουπιδότοπου αν και ιδιοκτησία του ΔΔ Αφυσσού – ανήκει στο Δήμο Θεραπνών). Ίσως άλλωστε αυτό το σημείο να επικαλέσθηκαν οι τότε Δήμαρχοι Θεραπνών και Οινούντος και να συστήθηκε η περιβόητη Διαδημοτική. Βέβαια ο Δήμος μας δεν μπήκε από το έτος 2003 στον κόπο να ασχοληθεί μ’ αυτό το ζήτημα. Αντί για τον Δήμο μας, αναγκασθήκαμε εμείς να αναζητήσουμε τα πραγματικά όρια του ΔΔ μας άρα και του Δήμου μας. .Συνοπτικά ο σκουπιδότοπος που ιδιοκτησιακά ανήκει στο ΔΔ Αφυσσού βρίσκεται σ’ όλο το μέρος του στο ΔΔ Αφυσσού, δηλ. εντός των ορίων του. Άρα η πινακίδα του Δήμου Θεραπνών πρέπει άμεσα να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί εκεί που προβλέπουν οι αποφάσεις της Επιτροπής των ορίων Δήμων και Κοινοτήτων. Θα σας τις καταθέσουμε για να μην τις ψάχνετε. Καλούμε το Δήμο Σπαρτιατών να επιληφθεί του θέματος και να μεριμνήσει άμεσα για την αποκατάσταση της αλήθειας και των νομίμων - πραγματικών ορίων του ΔΔ μας, διότι δεν πρέπει να πάμε στον Καλλικράτη με τέτοιες εκκρεμότητες.
Μήπως εσκεμμένα είχε τοποθετηθεί η πινακίδα των ορίων του Δήμου Θεραπνών στο συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να έχει λόγο χρήσης του ΧΑΔΑ Αφυσσού; Τι έκαναν τότε οι Δημοτικοί άρχοντες του Δήμου μας; Αρκετοί από εσάς δεν ήσασταν και τότε Δημοτικοί Σύμβουλοι;
Μήπως από το 2003 θα έπρεπε να προετοιμάζεται το κλείσιμο και η αποκατάσταση του σκουπιδότοπου; Τι κάνατε; Συνέστησαν διαδημοτική για να πετούν και άλλοι Δήμοι στον ΧΑΔΑ Αφυσσού τα σκουπίδια τους …

Τελειώνοντας έχουμε να σας πούμε ότι είστε αυτοί που έχουν οδηγήσει τα πράγματα σ' αυτά τα αδιέξοδα και οι οποίοι χωρίς ντροπή θα ξαναζητήσουν ως υποψήφιοι στους νέους Δήμους, την ψήφο μας, για να επιλύσετε και αυτό το πρόβλημα το οποίο είναι πρόβλημα όλης Σπαρτιακής Κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι το μόνο που θα ζητούν θα είναι: χρόνος, προσωρινότητα, για να μην διαψεύσουν ποτέ το ελληνικό ρητό: ''Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Έτσι το ελληνικό πολιτικό ήθος παραμένει, διαιωνίζεται, παράγεται και αναπαράγεται για να μην χαθούν τα κεκτημένα.

Ασπάζεστε λοιπόν την τοποθέτηση του κ Αντιδημάρχου Καθαριότητας και αυτό διαφαίνεται και από τις τοποθετήσεις σας αλλά και από το ότι δεν έχετε συμπεριλάβει κανένα θέμα στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της Δευτέρας 10 Μαίου 2010, ‘’περί του άκαιρου της υπόθεσης’’, δηλ αυτής που μας μολύνει, μας καταστρέφει την υγεία και υποβαθμίζει την περιοχή και τις περιουσίες μας εδώ και 40 χρόνια, δεν έχουμε παρά μόνο να σας πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

Τα 40 χρόνια ανοχής είναι πολλά, είναι μια ζωή, δεν έχουμε άλλη να σας δώσουμε !!!

Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Πολιτιστικού και
Αθλητικού Συλλόγου Αφυσσού ‘’Διόσκουροι’’

Χρήστος Πλειώτας

Ο Πρόεδρος του Εκπ/κού & Εξωρ/κού Συλλόγου Κοκκινόραχης «Πάρνων»

Λάμπρος Παλαιοκώστας
Διαβάστε περισσότερα...