kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αναβάλλεται λόγω καιρού η φιλανθρωπική συναυλία στο Σαϊνοπούλειο

Η συναυλία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 21/9 στις 8.15 μ.μ. 60 Σύλλογοι – μία φωνή : 
Tραγουδάμε για τα παιδιά που μας χρειάζονται…!!! 

 Η βραδιά αγάπης και ανθρωπιάς στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο που διοργανώνεται από 60 πολιτιστικούς Συλλόγους – μετέχει και ο Αγροτικός, Πολιτισ τικός και Αθλητικός Σύλλογος Αφυσσού, ''Οι Διόσκουροι’’ - που ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012, αναβάλλεται λόγω της πρόγνωσης της ΕΜΥ για ασθενείς βροχοπτώσεις στην περιοχή της Σπάρτης το απόγευμα και το βράδυ.  
Πρόκειται για μια Συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα που διοργανώνουν εξήντα σύλλογοι του Δήμου Σπάρτης (πολιτιστικοί, αθλητικοί, ΑΜΕΑ, φιλανθρωπικοί, κυνηγετικοί, σκοπευτικοί, επαγγελματιών, Λέσχες), τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.15 μ.μ. στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο. Στην εκδήλωση συμμετέχουν αφιλοκερδώς μουσικά σχήματα από το Λακωνικό Ωδείο, το Ωδείο Μελοποιία, τη Μουσική Σχολή Τυρταίος και το Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Σπάρτης). Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για παραχώρηση του Αμφιθεάτρου στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων συνεργασίας του με τους τοπικούς φορείς. Σε αυτήν την εκδήλωση ειδικότερα ανταποκρίθηκε, κυρίως για τον φιλανθρωπικό της χαρακτήρα, αλλά και γιατί δίνεται η ευκαιρία σε αυτό να φιλοξενήσει το σύνολο των Ωδείων και των Μουσικών Σχολών της Σπάρτης καθώς και όλους τους φορείς που συμμετέχουν. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ενώ μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας είναι το Notospress.gr και ο ραδιοφωνικός σταθμός Νotos Radio 94.9 Η συναυλία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο (Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο) και την ίδια ώρα (8.15 μ.μ.). Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για ενίσχυση παιδιών του Δήμου Σπάρτης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Διαβάστε περισσότερα...

ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΥΣΣΟΥ


Σας Περιμένουμε
ΣΤΟ ΑΦΥΣΣΟΥ, 
την Παρασκευή 21 / 09 / 2012.

Παραδοσιακή Ορχήστρα με την μοναδική Φυλιώ Πυργάκη (τραγούδι), Τάκη Μπαλάση (τραγούδι), Σωτήρη Κανελλάκη (κλαρίνο), Βραζιλιάνο (κρουστά), Τάκη Σούρσο (αρμόνιο), Ανδρέα Κακαβούλια (ντραμς).

Σουβλάκι, Κιούλμπασι, Κρύα Μπύρα ...
ΤΑ ΕΣΟΔΑ  ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ Ποδοσφαίρου  5Χ5 στο Αφυσσού.
Την Εκδήλωση οργανώνει η Νεολαία του Αφυσσού με τη συμπαράσταση της Τοπικής Κοι.νότητας Αφυσσού και του Αγροτικού Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Αφυσσού "Οι Διόσκουροι".
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Θα υπάρχει η Γη το 2050 ;


Ο Γιάνες Ποτότσνικ, επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, μιλάει στο BHmagazino για τις «πράσινες επιλογές» που πρέπει να τολμήσουν η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος προκειμένου να υπάρχει πλανήτης και σε 40 χρόνια από σήμερα. 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2012 12:39, http://www.tovima.gr

 «Είναι πια αρκετά ξεκάθαρο ότι μια πιο πράσινη οικονομία αποτελεί παγκόσμια ανάγκη. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε άλλη επιλογή· σήμερα, 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτόν τον πλανήτη και ως το 2050 θα είναι 9 δισ. Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο μονοπάτι που ακολουθήσαμε τον προηγούμενο αιώνα, θα χρειαστούμε δύο πλανήτες για να μας παρέχουν τους απαραίτητους πόρους!» μας είπε ο Σλοβένος Γιάνες Ποτότσνικ, ο ευρωπαίος επίτροπος για το περιβάλλον, λίγο μετά τη λήξη της Πράσινης Εβδομάδας στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου.
 Ποιες είναι οι «πράσινες» προκλήσεις για την Ευρώπη σήμερα; 
«Οι διατροφικές ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού με περιορισμένους πόρους, η ανάγκη να προσαρμόσουμε τις οικονομίες μας αναλόγως ώστε να ξοδεύουμε λιγότερο, η ανάγκη για καθαρό νερό και αέρα, η δραστική μείωση της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή – θα μπορούσα να σας κάνω μία μακροσκελή λίστα, αλλά νομίζω ότι θα βοηθήσει περισσότερο να σκεφθούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Το πιο σημαντικό για όσους χαράσσουν πολιτική είναι να πάψουν να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον ως κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη ζωή τους. Για να προσεγγίσουμε επαρκώς τα διάφορα επιμέρους ζητήματα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις πολιτικές μας, από τη μεταφορά και τη γεωργία ως τη βιομηχανία και την αλιεία, αλλά και στην εκάστοτε τοπική και δημοσιονομική πολιτική».
Οταν, όμως, η οικονομία παίρνει τη μερίδα του λέοντος στην ευρωπαϊκή ατζέντα, τι απομένει για το περιβάλλον;
 «Η οικονομική και η περιβαλλοντολογική κρίση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: η οικονομία χρειάζεται οικοσυστήματα που λειτουργούν εύρυθμα και το περιβάλλον χρειάζεται βιώσιμη οικονομία. Πρασινίζοντας την οικονομία δημιουργούμε δυνατότητες απασχόλησης σε τομείς όπως η ανακύκλωση υψηλής τεχνολογίας, τα (σ.σ.: ενεργειακά) αποδοτικά κτίρια και οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι πράσινες τεχνολογίες. Πρόκειται για χρήματα που πραγματικά αξίζει να δαπανήσουμε, ακόμη και εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης».
Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τις ελληνικές περιβαλλοντολογικές προκλήσεις;
 «Εχω πλήρη επίγνωση ότι είναι πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα....και τον λαό της και θα ήταν κατανοητό αν το περιβάλλον δεν ήταν στην κορυφή της ατζέντας της προς το παρόν. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να προσαρμόσει την οικονομία της στην πραγματικότητα των πεπερασμένων διατιθέμενων πόρων. Ενας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τα πάει καλύτερα είναι τα απορρίμματα, τα οποία οφείλουμε να δούμε ως δυνητικούς πόρους και όχι ως πρόβλημα. Στην Ελλάδα ακούω πολλά για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και τα σχετικά επιμέρους προβλήματα – σε άλλα μέρη της Ευρώπης η υγειονομική ταφή αποτελεί, όμως, παρελθόν. Υπάρχουν χώρες όπου η επεξεργασία των απορριμμάτων (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και παραγωγή ενέργειας) έχει δημιουργήσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Είναι καλό η Ελλάδα να μάθει από τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται αλλού στην Ευρώπη. Το νερό και η προστασία της φύσης είναι άλλοι τομείς στους οποίους είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να σημειωθεί βελτίωση. Εμείς στην ΕΕ έχουμε στηρίξει, και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, την Ελλάδα με χρηματοδότηση, συμβουλές, ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών και κάθε άλλο μέσο που διαθέτουμε». 
Εχετε δηλώσει πως «ενώ η Ευρώπη θεωρείται ότι έχει επαρκείς υδάτινους πόρους, πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στον Νότο, υποφέρουν από χαμηλή διαθεσιμότητα νερού και λειψυδρία». Πώς μπορεί η Ευρώπη να εγγυηθεί την επάρκεια νερού για όλους; 
«Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Ενδεικτικά, χρειάζεται να συμφωνήσουμε και να εισαγάγουμε πρακτικές προστασίας των υδάτινων αποθεμάτων με βάση δείκτες που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε πολλά μέρη της Ευρώπης πρέπει να ενσωματώσουμε αποτελεσματικότερα τη διαχείριση της ξηρασίας στη συνολική διαχείριση των Περιοχών Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ). Και φυσικά, το κόστος της υδροληψίας, της μεταφοράς, του καθαρισμού και της περαιτέρω επεξεργασίας του νερού μπορεί να επηρεάσει κοινωνικά και οικονομικά τους περισσότερους τομείς και περιοχές. 
Και πόσο κοντά είμαστε σε όλα αυτά; 
«Ενα μεγάλο μέρος της απαιτούμενης νομοθεσίας ήδη υπάρχει, απομένει η πλήρης εφαρμογή του. Η οδηγία-πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα απαιτεί, για παράδειγμα, πολιτικές τιμολόγησης του νερού οι οποίες δημιουργούν κίνητρα για την αποτελεσματική χρήση του. Ομοίως, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άδειες υδροληψίας και η μέτρηση της στάθμης του νερού ενθαρρύνονται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Πολιτικής Συνοχής στην ΕΕ». 
Με την αυξανόμενη ζήτηση βιοενέργειας και νέων προϊόντων ξυλείας, μπορεί η ΕΕ να εγγυηθεί τη χρήση των δασών της «με ρυθμό και με τρόπο που δεν διακινδυνεύει τη βιοποικιλότητα και άλλες περιβαλλοντολογικές λειτουργίες», όπως πρόσφατα επισημάνατε; 
«Κατ’ αρχάς, παρ’ όλο που οι καλλιέργειες και τα δάση είναι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, έχουν περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων. Αν τους ζητούμε υπερβολικά πολλά, το εύλογο αποτέλεσμα θα είναι η ποσοτική και ποιοτική υπερεκμετάλλευσή τους. Αν μόνο φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά δάση, αλλά επιτρέπουμε να αυξάνεται η ζήτηση, αναπόφευκτα θα αυξήσουμε και τον ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκό αντίκτυπο στα δάση του υπόλοιπου κόσμου. Πρέπει, επίσης, να διασφαλιστεί ότι τα διαθέσιμα αποθέματα ξύλου και γεωργικών προϊόντων χρησιμοποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο – η αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων και η προτεραιότητα σε χρήσεις με υψηλότερη προστιθέμενη αξία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο συνολικό όφελος». 
Σε λίγες ημέρες ξεκινά η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από το «Rio+20»; Υπάρχει δυνατότητα παγκόσμιας συνεργασίας; 
«Η γη, το νερό, οι ωκεανοί, η ενέργεια, τα απορρίμματα είναι οι “πυλώνες της ζωής”, όπως τους ονομάζω. Και πρέπει να τεθούν στόχοι για καθέναν από αυτούς τους πυλώνες, οι οποίοι θα βάλουν τον κόσμο μας σε τροχιά μετάβασης προς την παγκόσμια, πράσινη οικονομία. Στο Ρίο χρειαζόμαστε να δούμε κάτι περισσότερο από λόγια. Πρέπει οι χώρες τουλάχιστον να συμφωνήσουν στο πρόβλημα και στην ανάγκη για απτή δράση. Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία ως προς την οποία δεν θα υπαναχωρήσουμε, είναι προς το συμφέρον όλων μας». 
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα στον «πάτο» της Ε.Ε. στη διαχείριση αποβλήτων !!!!

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012 10:27 
''Από την αξιολόγηση της Κομισιόν προκύπτουν αδυναμίες όπως οι ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, η έλλειψη κινήτρων για να μην οδηγούνται τα απόβλητα στους ΧΥΤΑ και η ανεπάρκεια υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων''. 
«Θάβονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται δυνητικά οικονομικά οφέλη, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και πλήττονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Στις παρούσες οικονομικές περιστάσεις δεν επιτρέπεται να υπεραμυνόμαστε της τακτικής αυτής.» ... δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος για το περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ.
 
Την τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. 
Έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει το εντυπωσιακό χάσμα ανάμεσα σε χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο και η Δανία, οι οποίες κερδίζουν τους περισσότερους «πόντους» στη διαχείριση των απορριμμάτων τους και χωρών όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ελλάδα, όπου η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. 
 Στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν, οι 27 κατατάσσονται με βάση 18 κριτήρια, π.χ. τη συνολική ποσότητα των αποβλήτων που ανακυκλώνονται, την πρόσβαση σε υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων ή τις παραβάσεις της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 
Οι χώρες αξιολογούνται με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες σημαίες. Ενδεικτικά, Αυστρία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Φινλανδία έχουν από μία κόκκινη σημαία. Στον αντίποδα, η χώρα μας έχει κόκκινες σημαίες σε 16 από τα 18 κριτήρια και μόλις μία πράσινη σημαία, στον τομέα της πρόσβασης στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων.  
Αυστρία και Ολλανδία συγκεντρώνουν 39 βαθμούς για τις προσπάθειές τους, ενώ η Ελλάδα μόνο 3, με τη Βουλγαρία να ακολουθεί παίρνοντας 8 βαθμούς. Από την αξιολόγηση της Κομισιόν προκύπτουν αδυναμίες όπως οι ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, η έλλειψη κινήτρων για να μην οδηγούνται τα απόβλητα στους ΧΥΤΑ και η ανεπάρκεια υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων. 
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, καθώς η εξάρτηση πολλών χωρών από την υγειονομική ταφή σημαίνει ότι δεν καταβάλλουν προσπάθεια να αξιοποιήσουν προτιμότερες επιλογές διαχείρισης αποβλήτων, όπως η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. «Η εικόνα που προκύπτει από την αξιολόγηση επιβεβαιώνει τις σοβαρές μου ανησυχίες. 
Για να απαλλαγούν από τεράστιες ποσότητες αστικών απορριμμάτων πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την υγειονομική ταφή -τη χειρότερη επιλογή διαχείρισης αποβλήτων- παρά την ύπαρξη καλύτερων εναλλακτικών λύσεων και παρά τη διάθεση χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση καλύτερων επιλογών», δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος για το περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ. «Θάβονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται δυνητικά οικονομικά οφέλη, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και πλήττονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Στις παρούσες οικονομικές περιστάσεις δεν επιτρέπεται να υπεραμυνόμαστε της τακτικής αυτής.» Την ίδια ώρα, σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, μόλις το 5% των απορριμμάτων καταλήγει στους ΧΥΤΑ, χάρη στα ολοκληρωμένα συστήματα αποκομιδής και ανακύκλωσης που τα κράτη αυτά διαθέτουν. Όπως επισημαίνεται, στις περιπτώσεις αυτές οι εθνικές πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων εφαρμόζονται αποτελεσματικά χάρη σε ένα συνδυασμό νομικών, διοικητικών και οικονομικών μέσων. 
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στη Θεσσαλία !!

Από: www.e-erevna.gr 
Προβλέπεται ξεχωριστή μονάδα σε επίπεδο Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. 
''Η δημιουργία τριών μονάδων επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο στους κατά τόπους ΧΥΤΑ προτείνεται ως η επιθυμητή εφαρμογή για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσσαλία''. 
Του Λάζαρου Μάμαλη 
Η συγκεκριμένη πρόταση που προέκυψε στο πλαίσιο έρευνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και η οποία εκπονήθηκε με θέμα την συγκριτικής αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων. Βάσει αυτής θεωρείται βιώσιμη η χρηματοδότηση των έργων αυτών αποκλειστικά από δημόσιους πόρους ενώ το συνολικό χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών, προσδιορίζεται στα τρία χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε για να αποτελέσει τη βάση της επικείμενης αναθεώρησης – τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας και της προώθησης των έργων για χρηματοδότηση. Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση της μελέτης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες καθώς έχει διαμορφώσει ένα λειτουργικό πλαίσιο με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποριμμάτων (ΧΥΤΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), έχοντας ταυτόχρονα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται σε άλλες περιοχές της χώρας επισείοντας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεδομένα όπως η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, η εξέλιξη της τεχνολογίας, η πρόσφατη λειτουργία των επιπλέον ΧΥΤΑ, η εφαρμογή του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» αλλά και η νέα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία εισάγουν καινούρια στοιχεία στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των ΑΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον καθορισμό των δόκιμων τεχνολογιών, την εκτίμηση του κόστους επένδυσης και λειτουργίας, τον καθορισμό του απαιτούμενου αριθμού μονάδων και δυναμικότητας, καθώς και τον προσδιορισμό της ευρύτερης περιοχής εγκατάστασής τους. Διαχείριση σε επίπεδο Δ. Θεσσαλίας Πάντως παρότι η έρευνα αναφέρεται σε περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των αποβλήτων το γεγονός ότι στα αποτελέσματά της προβλέπεται μονάδα στα Τρίκαλα για όλη τη Δυτική Θεσσαλία ενισχύει το αίτημα των μετόχων της ΠΑΔΥΘ Α.Ε. (Δήμοι των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας) για τη λειτουργία ξεχωριστού ΦοΔΣΑ σε επίπεδο Δυτικής Θεσσαλίας. 
http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=130000 
Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική !!!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Αυγούστου 2012 από: www.tanea.gr 
Την υποβολή αιτήματος προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το έργο κατασκευής τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική, αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίασή της την Τρίτη η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).  
Με τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, ο ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους ΟΤΑ, α' και β' βαθμού, στοχεύει στην εξεύρεση άμεσης λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ενόψει του επικείμενου κορεσμού (εντός 2-2,5 ετών) των υπαρχόντων διατιθέμενων χώρων υγειονομικής ταφής. Επίσης, στοχεύει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή ταφής των βιοαποδομήσιμων υλικών, σύμφωνα με τους στόχους της οδηγίας 99/31 για το έτος 2013 καθώς και το έτος 2020, στην αξιοποίηση χρήσιμων πρώτων υλών που βρίσκονται στα απορρίμματα με την ανακύκλωση τους, στη μείωση του υπολείμματος προς ταφή κ.λπ.  
Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και συγκεκριμένα δύο ΜΕΑ στη Δυτική (Φυλή και Άνω Λιόσια) και δύο ΜΕΑ στην Ανατολική Αττική (Γραμματικό και Κερατέα) που θα επεξεργάζονται 1.350.000 τόνους σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ανά έτος και για χρονικό διάστημα από 23 έτη έως 27 έτη. Το κόστος μελέτης και κατασκευής των τεσσάρων ΜΕΑ υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των έργων, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με την προκαταρκτική προκήρυξη του έργου. Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση κατασκευής των τεσσάρων ΜΕΑ με την καταβολή ποσού έως 150 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα προέρχεται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία. Το ακριβές χρονικό διάστημα κάθε σύμβασης σύμπραξης θα καθοριστεί στο πλαίσιο της προτεινόμενης διαδικασίας ανάθεσης του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα βασίζονται σε αντικειμενικό και διαφανή τρόπο αξιολόγησης, τόσο στη φάση προεπιλογής όσο και στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίησή του, το έργο προτείνεται να δημοπρατηθεί μέσω τεσσάρων χωριστών διαγωνιστικών διαδικασιών, έναν για κάθε ΜΕΑ και περιοχή. Επισημαίνεται δε ότι η επιλογή αυτή κρίνεται σκόπιμη και για τη μείωση του ρίσκου εμπλοκής λόγω προσφυγών και ενστάσεων και επειδή στη σημερινή οικονομική συγκυρία ένα ενιαίο έργο θα μείωνε σημαντικά τη δυνατότητα ικανοποιητικού αριθμού συμμετοχής. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι «επιτέλους μετά από πολλά άγονα χρόνια διαβουλεύσεων, συζητήσεων, εκπόνησης μελετών και σχεδιασμών, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, κάναμε το πρώτο βήμα για την επίλυση του καυτού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων των 5 εκατ. πολιτών της Αττικής». 
Διαβάστε περισσότερα...

ΛΕΤΕ οι διαγωνισμοί για τα απορρίμματα να είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν ;

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012, 14:15, από: www.newsbeast.gr
Η οικονομική κατάρρευση, στην οποία οδηγούνται οι Δήμοι, αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα ...Την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί παραχώρησης μέσω ΣΔΙΤ για πέντε μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων (Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηλείας, Σερρών και Αιτωλοακαρνανίας), ενώ πρόσφατα η διυπουργική επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προχώρησε σε έγκριση ακόμη ενός για την Αχαΐα, οι Δήμοι προχωρούν σε απεργία στις 29 και 30 Αυγούστου διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, οι Δήμοι οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στάση πληρωμών και αναστολή των υπηρεσιών τους, ενώ συγχρόνως συζητείται το ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων δημάρχων! Από την κατάσταση αυτή έχει ήδη προκληθεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος έχει χρέη της τάξεως των 71,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά κύριο λόγο εξ αιτίας της μη καταβολής από πλευράς δήμων των ανταποδοτικών τελών τους για το έργο του ΕΔΣΝΑ (προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, ανακύκλωση και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων). Κάτω από τις συνθήκες αυτές περιμένει κανείς ότι είναι δυνατόν να επιτύχουν οι διαγωνισμοί απορριμμάτων ; Πώς θα εξασφαλιστούν οι ανάδοχες εταιρείες ότι θα καταβάλλονται οι εισφορές και πώς θα πειστούν οι τράπεζες για τις απαιτούμενες δανειοδοτήσεις, ώστε να προχωρήσουν τα έργα, τα οποία ως γνωστό απαιτούν υψηλές επενδύσεις, που - σε πολλές περιπτώσεις - ξεπερνούν κατά πολύ τα 50 εκατομμύρια ευρώ και έχουν λειτουργικά κόστη πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος, για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά. Ναι μεν στη παρούσα φάση προχωρούν κάποιες διαδικασίες σχετικά με την προετοιμασία των διαγωνισμών, αλλά όταν έρθει η ώρα των προσφορών και των συμβάσεων είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να πείσουν οι αρμόδιοι τις ενδιαφερόμενες συμμετέχουσες εταιρείες για τη βιωσιμότητα των έργων. 

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Στο προσκήνιο και πάλι το '' δήθεν άλυτο'' θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Υστερα απο τις ραγδαίες τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Διαχείρισης των απορριμμάτων (δείτε τις σχετικές προηγούμενες αναρτήσεις του blog). Διαβάστε ...από την Ελευθερία της Καλαμάτας σχετικό άρθρο με τίτλο ''Ώρα αποφάσεων για λύση στα σκουπίδια - "Περπατάει" το σχέδιο των δημάρχων της Πελοποννήσου'' : ''Το μάμαλο'' είναι το θέμα (ανταποδοτικά οφέλη) διότι είναι πολλά τα λεφτά Χάρη!! ''Σε κρίσιμη φάση μπαίνει πλέον η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχθηκε και χρηματοδοτεί το σχέδιο των δημάρχων, οι οποίοι καλούνται πλέον να το υλοποιήσουν. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εφόσον υλοποιηθεί μειώνει σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών που μένουν ανεπεξέργαστα και ως εκ τούτου την όποια περιβαλλοντική όχληση. Σε αυτό ακριβώς ποντάρουν και οι δήμαρχοι οι οποίοι επί 8 μήνες περίπου προσπαθούσαν να πείσουν για την ορθότητα και τη σκοπιμότητα της λύσης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την προσπάθεια του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη να επιβάλει τη λύση τής απ’ ευθείας δεματοποίησης που έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ερμιονίδα, ενώ σειρά παίρνει η… Πύλος. Το σχέδιο των δημάρχων περιλαμβάνει κέντρο ανακύκλωσης, μονάδα κομποστοποίησης των οργανικών και μονάδα δεματοποίησης των αδρανών. Με αυτό τον τρόπο στη μονάδα δεματοποίησης φθάνουν πολύ μικρότερες ποσότητες, με μικρό ποσοστό οργανικών (που είναι και η πηγή της περιβαλλοντικής όχλησης) και ελάχιστες ποσότητες ανακυκλώσιμων. Εφόσον λειτουργήσει αυτό το σύστημα αλλάζουν άρδην τα δεδομένα του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη τόσο από την άποψη του όγκου των σκουπιδιών που θα φθάνει στην κεντρική μονάδα, όσο και από την άποψη της σύνθεσης η οποία δεν ευνοεί λύσεις, όπως αυτές της πυρόλυσης ή άλλες παρεμφερείς. Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο οι δήμαρχοι μετ’ επιτάσεως ζητούν να συμμετέχουν στην επιτροπή του διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτής της λύσης υπάρχουν δήμοι σε Λακωνία και Κορινθία οι οποίοι ζητούν... να εγκατασταθούν σε δικές τους περιοχές οι μονάδες ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και δεματοποίησης καθώς εκτιμούν ότι η περιβαλλοντική όχληση είναι ελάχιστη και τα ανταποδοτικά οφέλη μεγάλα. Μεταξύ αυτών που συζητούνται είναι: Η πλήρης απαλλαγή από το κόστος διαχείρισης σκουπιδιών του δήμου που θα φιλοξενήσει τις μονάδες. Η πρόσληψη όλου του προσωπικού από την περιοχή του δήμου. Η αποζημίωση ανά τόνο σκουπιδιών που φθάνει στις μονάδες. Τέλος ακόμη και η διεύθυνσή τους με σκοπό να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται από τις μελέτες και τη νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία αυτών των μονάδων. Σήμερα το θέμα της χωροθέτησης των μονάδων στη Μεσσηνία θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και για το αποτέλεσμα από διάφορες πλευρές εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι μελετημένες επιλογές είναι λίγες και οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν… με το όπλο παρά πόδα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται ούτε συζήτηση για χωματερές, ούτε για δεματοποιημένα οργανικά με μεγάλη παραγωγή στραγγιδίων. Οπως πάντα οι δημοτικές αρχές λειτουργούν υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και η αντιπολίτευση βρίσκει πρόσφορο έδαφος για πολιτική δραστηριότητα. Πλην όμως τα πράγματα είναι πλέον στο "και πέντε", πράγμα που σημαίνει ότι ταχέως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις γιατί διαφορετικά έρχονται πρόστιμα, κλείσιμο των χωματερών άμεσα και σωροί σκουπιδιών σε πόλεις και χωριά αφού δεν θα υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν. Και τελικά κάποιοι επιδιώκοντας το μείζον κινδυνεύουν να βρεθούν αγκαλιά με τα δεματοποιημένα οργανικά σκουπίδια αν αποτύχει η λύση της ενδιάμεσης διαχείρισης. Η άτυπη παράταση λειτουργίας των χωματερών προϋποθέτει συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση οριστικής λύσης του προβλήματος. Και η υπόσχεση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Στ. Καλογιάννη για προσπάθεια να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την παράταση, είναι συνδεδεμένη με την έναρξη υλοποίησης του σχεδιασμού στον οποίο έχουν συμφωνήσει οι δήμαρχοι. Πρόκειται για ένα σημείο σύγκρουσης των δημάρχων με την Περιφέρεια. Την ώρα που οι πρώτοι αναζητούν λύση και η κυβέρνηση δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες τους, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σε μια πρωτοφανή ενέργεια υπονόμευσης του σχεδίου, ζητεί από την επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργ. Καραβασίλη να κάνει ελέγχους για τις χωματερές που λειτουργούν προκειμένου να επιβληθούν πρόστιμα. Ομως οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο θα αποτελέσει, σύντομα σύμφωνα με πληροφορίες μας, αντικείμενο συζήτησης στη διυπουργική επιτροπή όπως έγινε προχθές για την περιοχή της Αχαΐας. Η αλλαγή κλίματος έγινε αντιληπτή από τον κ. Τατούλη που έσπευσε να εκφράσει ικανοποίηση για κάτι το οποίο μέχρι πρότινος ο ίδιος απέρριπτε κατηγορηματικά, δηλαδή την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των σκουπιδιών πριν φθάσουν στο δεματοποιητή. Και είναι χαρακτηριστικό ότι γι’αυτή τους την πρόταση οι δήμαρχοι έχουν δεχθεί χυδαιότατες διαδικτυακές επιθέσεις από μπλογκ που λιβανίζουν τον περιφερειάρχη, με κατηγορίες για συναλλαγή με… εταιρείες και εργολάβους. Στο επίκεντρο των επιθέσεων βρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας με σαφέστατους υπαινιγμούς για σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και με την… υποψία ότι ενδεχομένως θα είναι αντίπαλος του κ. Τατούλη στην επόμενη αναμέτρηση με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από όλα αυτά είναι σαφές πως η υπόθεση των σκουπιδιών έχει περάσει στην τελική της φάση, με τους δημάρχους να μπαίνουν στο παιχνίδι και να απαιτούν τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και σε όλες τις διαδικασίες, κάτι που γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση και προκαλεί την μήνιν του κ. Τατούλη και των συνεργατών του. Οι δήμαρχοι όμως ταυτοχρόνως αναλαμβάνουν και την ευθύνη υλοποίησης της λύσης που προτείνουν και επομένως της χωροθέτησης των μονάδων και μάλιστα μέσα σε ελάχιστο χρόνο για να μην εξελιχθεί η διαδικασία των προστίμων. Πηγή: Ελευθερία της Καλαμάτας: http://www.eleftheriaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=19408
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΤΑΤΟΥΛΗΣ - ΝΙΚΑΣ - ΜΠΟΥΚΛΗΣ

Αναρτήθηκε στις 24.7.2012 από: http://isthmos.gr/index.php/article/ejetazoun_koinh_diacheirish_twn_skoupidiwn_kalamatas_kai_messhnhs Εξετάζουν κοινή διαχείριση των σκουπιδιών Καλαμάτας και Μεσσήνης ... ....
....Ο κ. Νίκας ανέφερε στον κ. Τατούλη ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Μπούκλη (Οικολόγοι Πράσινοι), ο οποίος έχει οριστεί από την περιφερειακή αρχή υπεύθυνος της διαβούλευσης για το θέμα των σκουπιδιών.

Συζήτηση για τη ενδεχόμενη δυνατότητα της από κοινού διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης είχαν το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης με το Δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο.
Προηγουμένως και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που είναι και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να έχουν συνεργασία ώστε βρεθούν οι λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή της οριστικής λύσης. Μάλιστα ο κ. Νίκας ανέφερε στον κ. Τατούλη ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Μπούκλη (Οικολόγοι Πράσινοι), ο οποίος έχει οριστεί από την περιφερειακή αρχή υπεύθυνος της διαβούλευσης για το θέμα των σκουπιδιών. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, ερωτηθείς σχετικά με το επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε ότι «η συνεργασία είναι καθορισμένη. Υπάρχουν κανόνες και αυτούς κανένας δεν μπορεί να τους παραβλέπει. Ο κανόνας είναι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Εμείς τον παραλάβαμε αλλά αποτελεί κανόνα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε». Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινείται πρώτη απ’ όλες τις άλλες για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού. Τόνισε μάλιστα ότι «από τη Δευτέρα θα έχουμε την τύχη να παρουσιάσουμε όλη την πορεία της β’ φάσης του διεθνούς διαγωνισμού, που γίνεται με τη μορφή του ανταγωνιστικού διαλόγου. Θεωρώ ότι αν όλοι μας πειθαρχήσουμε στις συμφωνίες μας, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ καλά για τον τόπο μας. Θα είμαστε η πρώτη περιφέρεια που θα αντιμετωπίσουμε ολιστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών, που σήμερα ταλανίζει τις δημοτικές αρχές, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες και εξαιρετικά κακή εντύπωση στους επισκέπτες μας. Πως θα αναπτύξουμε τον τουρισμό χωρίς αυτή τη λογική στη διαχείριση των σκουπιδιών; 
Πηγή: 
http://isthmos.gr/index.php/article/ejetazoun_koinh_diacheirish_twn_skoupidiwn_kalamatas_kai_messhnhs
Διαβάστε περισσότερα...

“Πράσινο φως” το μεσημέρι από Χατζηδάκη για το Εργοστάσιο Απορριμμάτων στον Φλόκα Ωλενίας

Είναι πολλά τα εκατομμύρια Χάρη !!!!

Αναρτήθηκε στις 9.8.2012 από http://isthmos.gr/index.php/article/prasino_fws_to_meshmeri_apo_chatzhdakh_gia_to_ergostasio_aporrimmatwn_ston


.Την επιτάχυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Κατά τη σύσκεψη εγκρίθηκε το έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη η προκήρυξη του έργου για την εξεύρεση συμβούλων θα γίνει άμεσα με τον προϋπολογισμό του έργου να υπολογίζεται στα 60 εκ. ευρώ. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες για πέντε ακόμα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν με τον θεσμό της σύμπραξης. Πρόκειται για πέντε συμβάσεις για την Ηλεία, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, τις Σέρρες και τη Δυτική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που θα προσφέρουν περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας. «Η συγκεκριμένη έγκριση αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα της κρίσης μεγάλα έργα, ξεπερνώντας τα προβλήματα χρηματοδότησης και χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος», δήλωσε, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Δικτύων και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η ειδική γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στελεχώνεται μόνο από τέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι «κατάφεραν σε αυτήν τη δύσκολη εποχή να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο». Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας, ανέφερε ότι το πιο ώριμο έργο είναι αυτό της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς έχει γίνει ήδη η χωροθέτηση και στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων, (!!! εμ βέβαια όπου λεφτά ...) ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, στα τέλη του χρόνου και τις αρχές του 2013 θα προχωρήσουν όλοι οι διαγωνισμοί για την επιλογή αναδόχων και η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται σε μία διετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας έχει περιθώριο σχεδόν ενός χρόνου προκειμένου να επιτύχει να αξιοποιήσει στα ΣΔΙΤ κονδύλια του Jessica, τα οποία, αν και έχουν απορροφηθεί λογιστικά, εν τούτοις δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία. Για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων υπολογίζεται 50% κοινοτική χρηματοδότηση και αξιοποίηση των δανειακών κεφαλαίων μέσω Jessica (258 εκατ. ευρω), πέραν των ιδιωτικών κεφαλαίων. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζί Οικολόγοι Πράσινοι και Π. Τατούλης για τραίνο & χωματερές

Αναρτήθηκε στις 9/08/2012 από http://isthmos.gr/index.php/article/mazi_oikologoi_prasinoi_kai_p._tatoulhs 

Με αφορμή τις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και την επαναλειτουργία σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν: Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και σ' όλη την επικράτεια. Εξ ίσου επιτακτικό είναι να τεθούν ταυτόχρονα μετρήσιμοι στόχοι και στη μείωση των απορριμμάτων και στην ανάκτηση των πρώτων υλών. Με τον τρόπο αυτό, αντί για τους κινδύνους που προκαλούνται από τη σημερινή σπάταλη και περιβαλλοντικά επώδυνη διαχείριση τους, μπορούν να δημιουργηθούν (τοπικά) οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά οφέλη. Έτσι επικροτούμε ενέργειες για διαλογή στην πηγή και αντιτιθέμεθα σε τεχνολογίες (δεματοποιητές) που δημιουργούν σύμμεικτα αποθέματα, τα οποία τελικά δεν είναι διαχειρίσιμα. Περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε σκέψη (ακόμα κι αν μπαίνει με την πρόφαση του σημερινού αδιεξόδου) για την καύση των απορριμμάτων. Θεωρούμε απόλυτα αναγκαία .... την άμεση κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής προς Λουτράκι, όπως και την επαναλειτουργία της κερδοφόρας (σύμφωνα με όλες τις μελέτες) διαδρομής Κορίνθου -Μυκηνών -Άργους -Ναυπλίου. Ακόμα και αν ο ΟΣΕ- στην αβεβαιότητα του καθεστώτος του- αδυνατεί να πράξει το αυτονόητο, τασσόμαστε αρωγοί σε τοπικά ή περιφερειακά κοινοπρακτικά σχήματα, που θα αναλάβουν την εκπλήρωση του σχετικού μεταφορικού έργου. Δίνουμε παράλληλα έμφαση στην επαναλειτουργία ή δημιουργία τοπικών και προαστιακών γραμμών, γύρω από μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Κόρινθος και η Καλαμάτα. Για το σκοπό αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι καθώς και ο Περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά" Λάμπρος Μπούκλης, θα επαναδρομολογήσουν πρωτοβουλίες τους με επαφές τόσο με περιφερειακούς ή τοπικούς φορείς, όσο και με σιδηροδρομικούς της ευρύτερης περιοχής. “Είναι κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά άστοχο μια υποδομή που υπάρχει να την απαξιώνεις και να την αφήνεις βορά σε αλλότριες επιδιώξεις", δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Τρίπολη, 09/08/2012 "Με το σημερινό (επισυναπτόμενο) κεντρικό Δελτίο Τύπου, του εκπροσώπου Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, είναι έμπρακτη η υποστήριξή μας, στις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τόσο στο κλείσιμο των παράνομων χωματερών όσο και στην μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης - κομποστοποίησης με διαλογή στην πηγή. Στόχους που η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και οι Δήμοι έχουν υιοθετήσει. Η συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας βρίσκεται,πλέον, σε υψηλό επίπεδο και σύντομα πολλά από τα χθεσινά και σημερινά αδιέξοδα θα ξεπεραστούν. Επιπρόσθετα, η έμφαση στα συλλογικά αγαθά, όπως η απευθείας σύνδεση μέσω Προαστιακού της Αθήνας και του Λουτρακίου και η επέκταση του Προαστιακού από Κιάτο προς Ρίο Αχαϊας και η σιδηροδρομική και παράλληλη αξιοποίηση του Σιδηροδρομικού Δικτύου Πελοποννήσου, όπως ανακοινώθηκαν, παρουσία μου στην προχθεσινή σύσκεψη εργασίας στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΣΕ παρουσία του κου Περιφερειάρχη και του Προέδρου-Διευθ/ντος Συμβούλου του ΟΣΕ και του νέου Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΟΣΕ), αποτελούν και μέρος των στόχων του Οικολογικού Κινήματος, στον τομέα των Συλλογικών Αγαθών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίσπευση και άρτια ολοκλήρωση, των ανωτέρω και επιπρόσθετων νέων στόχων εποφελεία των Πολιτών και των επισκεπτών της Πελοποννήσου. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε και από την θέση του Συντονιστή Θεμάτων / Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης που η Περιφερειακή Αρχή μας έχει αναθέσει. Λάμπρος Μπούκλης Περιφ.Σύμβουλος / Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά Γραμμ.Περιφ.Συμβουλίου Πελοποννήσου Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΔΑ ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Από πληροφορίες... στην συγκεκριμένη μελέτη υπάρχουν 82 ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση.  Επίσης υπάρχει και η πολυπόθητη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού (145 περίπου στρεμμάτων) του Δήμου Σπάρτης.

ΠΑΤΉΣΤΕ τον παρακάτω Σύνδεσμο για να διαβάσετε την ''ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: ''ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΔΑ''

http://xristospliot.pbworks.com/w/file/56915699/%CE%9241%CE%A37%CE%9B1-%CE%995%CE%A0-signed1.pdf  Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".
Διαβάστε περισσότερα...

Τατούλης προς Καραβασίλη: Ελέγξτε εάν όλοι οι ΧΑΔΑ είναι κλειστοί

Επιστολή στην επιθεωρήτρια περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη απέστειλε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που έχουν, ζητώντας της να προβεί «σε δειγματοληπτικούς ελέγχους» στους ΧΑΔΑ της περιφέρειάς του, ώστε να διαπιστώσει εάν όλοι είναι κλειστοί από 30/6, σε εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί. Σκοπός του Π. Τατούλη, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, είναι «η τήρηση των αποφάσεων και για την υφιστάμενη κατάσταση προκειμένου να προβούμε στις προβλεπόμενες ενέργειες στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις». Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν 4-5 «ανενεργοί» ΧΑΔΑ, και στην περίπτωση που διαπιστωθεί και από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, τότε «θα πέσουν αυστηρά πρόστιμα».  
Αναρτήθηκε στις 09/08/2012, 13:46 από http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_perifereies/22058 

Σχετικός σύνδεσμος Περιφ. Πελοποννήσου:
http://ppel.gov.gr/2012/08/%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%87%CE%B1/
 Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".
Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση της διαχείρισης των σκουπιδιών στη Περ.Πελοποννήσου

Οριστικοποιήθηκε και συμφωνήθηκε ο τρόπος χρηματοδότησης, μέσω του ΕΣΠΑ, του πολύ σημαντικού έργου της επίλυσης του ζητήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου!!!, μετά τη συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη και τον ειδικό γραμματέα του ΕΠΠΕΡΑΑ Ανδρέα Ανδρεαδάκη, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ την Τρίτη 7 Αυγούστου 2012. Ο Π. Τατούλης, αφού χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «ένα ακόμα μεγάλο και σημαντικό βήμα για την επιτυχία του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου», εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά την πολιτική θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι «η λύση του πολύ δύσκολου και διαχρονικού προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν συνεισφέρει απλώς στη δημιουργία ενός νέου τομέα οικονομίας, αλλά θα συμβάλλει καθοριστικά στο στόχο να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και Περιφέρεια της αειφορίας». Αναρτήθηκε στις 07/08/2012 21:43, από http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/perifereia_peloponnisoi/22008

Πατήστε και τον παρακάτω σύνδεσμο της Περιφ. Πελοποννήσου:
http://ppel.gov.gr/2012/08/%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%BF-%CF%84/
 Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".
Διαβάστε περισσότερα...

7 ΧΩΡΟΙ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Το «νερό στο αυλάκι», προκειμένου να δοθεί λύση και στο πρόβλημα της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών βάζουν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου μετά την ασφυκτική πίεση της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, χθες αργά το βράδυ, ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου αποφάσισε και χωροθέτησε 5+2 μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων με κομποστοποιητές και δεματοποιητές. Η λεπτομέρεια στην απόφασή τους «κρύβεται» στα ανταποδοτικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα όσα αποφάσισαν, ο δήμος που θα «φιλοξενήσει» τη μονάδα δε θα καταβάλλει ούτε σεντ για τα ανταποδοτικά, σε αντίθεση με το δήμους που θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τόνος θα στοιχίσει στην «τσέπη» κάθε δήμου από 60-80 ευρώ. Όπως είναι φυσικό η Π. Πελοποννήσου, με ανακοίνωση της, χαιρετίζει την απόφαση των δημάρχων για χωροθέτηση και τονίζει πως η απόφασή τους κινείται στο πλαίσιο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, μια διαδικασία η οποία «αποτελεί σημαντικό βήμα προσαρμογής στις απαιτήσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, οι θέσεις της χωροθέτησης «θα αποτελέσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ τις θέσεις των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπου οι δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και θα τα παραδίδουν στο σύστημα επεξεργασίας». Πού θα γίνουν οι μονάδες του ΦοΔΣΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξουν πέντε επιπλέον μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων, πέραν του Δ. Πύλου και του Δ. Ερμιονίδας..., όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr:
1. Στο νομό Αργολίδας, στο Δήμο Άργους-Μυκηνών (συν τη μονάδα με το δεματοποιητή στο Δ. Ερμιόνης). 
2. Στο νομό Αρκαδίας, στο Δήμο Τρίπολης, όπου είναι και η έδρα του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και του προέδρου του, δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη (για την κάλυψη του Δ.Τρίπολης, καταρχήν). 
3. Στο νομό Κορινθίας, στο Δήμο Νεμέας (πρόθεση εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με την προϋπόθεση ανταποδοτικού οφέλους και επιστροφής του RDF).
4. Στο νομό Λακωνίας, στο Δήμο Ευρώτα και στη θέση Σκάλα. (πρόθεση του δήμου είναι η εξυπηρέτηση και άλλων Δήμων με ανταποδοτικά οφέλη). 
5 .Στο νομό Μεσσηνίας, στο Δήμο Καλαμάτας (εδώ οι προτάσεις των μεσσήνιων δημάρχων για τους χώρους), όπου είναι και η έδρα του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δημάρχου Παναγιώτη Νίκα (συν τη μονάδα στο Δ. Πύλου).
Στις μονάδες, θα λειτουργεί κομποστοποιητής για τα οργανικά υλικά, τα οποία -αφού γίνουν κομπόστ- θα μπορούν να πωληθούν ως λίπασμα, ΚΔΑΥ - ανακύκλωση υλικών (σίδερα, πλαστικά, γυαλί κτλ).  Τα ανόργανα υλικά θα γίνοται «πέλετ», τα οποία και αυτά μπορούν να πωληθούν στη βιομηχανία ως καύσιμη ύλη.  Στο σημείο αυτό, το ρόλο του θα παίζει και ο δεματοποιητής μέσω του οποίου τα «χρήσιμα» σκουπίδια θα γίνονται δέματα και θα μπορούν να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Τι ζητεί ο ΦοΔΣΑ από τον Περιφέρεια Πελοποννήσου: 
•Συμμετοχή του προέδρου και αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
•Η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με κομποστοποίηση, ανακύκλωση και δεματοποίηση του RDF και σε καμία περίπτωση μόνο με τη δεματοποίηση σύμμεικτων. 
•Η προσωρινή διαχείριση να γίνεται σε επίπεδο νομού και σε δύο μονάδες ανά νομό, με την υποστήριξη μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αγοραστεί ή θα ενοικιαστεί από την περιφέρεια ή το ΥΠΕΚΑ. 
Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, o περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης απέστειλε επιστολή στην επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, ζητώντας της να ελέγχει εάν υπάρχουν ενεργοί ΧΑΔΑ στην περιφέρεια, οι οποίοι έπρεπε να κλείσουν από 30/6. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 09/08/2012, ΏΡΑ 12:40 από http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/22055
Επίσης πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους της Πεεριφ. Πελοποννήσου:
http://ppel.gov.gr/2012/08/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%83%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%83/ 

http://ppel.gov.gr/2012/08/%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF%CE%BE%CE%BF/ 
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΑΤΟΥΛΗ

Υπότιτλοι:
Νικολάκου: Η περιφέρεια θέλει τη συνεργασία με τους δημάρχους και την Αποκεντρωμένη. Καλαφάτης: Πρότυπο ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια Πελοποννήσου. 
Οι ΧΑΔΑ Πελοποννήσου δεν θα ξανανοίξουν, καμία ενεργή χωματερή από 1/1/13. ΈΧΟΥΝ ΚΛΕΊΣΕΙ ΑΠΌ 30-6-2012. 
SOS δημάρχου Ερμιονίδας για τα συσσωρευμένα δέματα, ζήτησε άμεση λύση.
Παρά την αρχική και έντονη διαφωνία τους για τον ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και το διαγωνισμό για τα σκουπίδια που κάνει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, τελικά οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου είπαν «ναι», συμφώνησαν με την όλη διαδικασία (διεθνής διαγωνισμός, προσωρινός ανάδοχος -ο οποίος και θα πάρει «στις πλάτες» του τη μεταβατική περίοδο, δεματοποιητές κτλ.), κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ, υπό τον επισπεύδοντα υπουργό σκουπιδιών, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη. Στη σύσκεψη -πέραν του επισπεύδοντα-, συμμετείχαν εκ μέρους του Π. Τατούλη, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, εκπρόσωποι της ΠΕΔ και του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και ο νέος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Μανώλης Αγγελάκας. Οι δήμαρχοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είπαν ότι θα βοηθήσουν στην υλοποίηση της όλης διαδικασίας, αποδέχθηκαν την τελική λύση για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την Αιρετή Περιφέρεια, Ταυτόχρονα, όμως, όμως, εξέφρασαν την αγωνία τους για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Νικολάκου: Η περιφέρεια θέλει τη συνεργασία με τους δημάρχους και την Αποκεντρωμένη: Η Ντ. Νικολάκου αναφέρθηκε στον καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα ζήτημα μέσω του Διεθνούς διαγωνισμού με ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικού διαλόγου και επανέλαβε για ακόμα μια φορά την πρόθεση του Π. Τατούλη να συνεργαστεί με τις δημοτικές Αρχές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσωρινή διαχείριση μέχρι την τελική επιλογή του αναδόχου. Ζήτησε, δε, από το Μ. Αγγέλακα να υπάρχει συνεργασία έτσι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργούν πιο σύντομα και αποτελεσματικά για την έγκριση των ΜΠΕ όπου αυτές απαιτούνται. Καλαφάτης: Πρότυπο ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια Πελοποννήσου : Από την πλευρά του, ο Στ. Καλαφάτης χαρακτήρισε ως πρότυπο το διαγωνισμό για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο, επέδωσε τα εύσημα στον περιφερειάρχη διά μέσω της αντιπεριφερειάρχη, και σημείωσε -όπως άλλωστε το έχει κάνει και η Task Force- πως μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (σ.σ.: ήδη το κάνει η Περιφέρεια Κρήτης). Οι ΧΑΔΑ Πελοποννήσου δεν θα ξανανοίξουν, καμία ενεργή χωματερή από 1/1/13.  Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησε από τον επισπεύδοντα υπουργό να παραταθεί η λειτουργία των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά επενέβη η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου και ενημέρωσε τον Στ. Καλαφάτη ότι οι χωματερές έχουν κλείσει από 30/6 με απόφαση περιφερειάρχη και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος ο υπουργός, πάντως, είπε πως θα προσπαθήσει να πάρει μια παράταση για τις εν ενεργεία εκτός Πελοποννήσου χωματερές μέχρι 31/12/12, ώστε να μην επιβαρύνονται πολίτες και δήμοι με πρόστιμα, καθώς στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι την 1/1/2013 να μη λειτουργεί κανένας ΧΑΔΑ στην επικράτεια.  SOS Δημάρχου Ερμιονίδας για τα συσσωρευμένα δέματα: Ζήτησε άμεση λύση Οι υπόλοιποι δήμαρχοι που παρευρέθηκαν (Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης, Νεμέας, Ευρώτα, Πύλου-Νέστωρος) εξέφρασαν την αγωνία τους για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστική λύση και ζήτησαν την αρωγή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στη συνάντηση, παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει κάνει η περιφέρεια, ζητώντας ακόμα όμως περισσότερη βοήθεια, καθότι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους τους δήμους το αντιμετωπίζει ο Δήμος Ερμιονίδας, Με δεδομένο ότι συμπληρώνεται η διετής λειτουργία του δεματοποιητή, ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς τη συνδρομή τους για την άμεση επίλυση του προβλήματος.  Μπούκλης: Μείωση υπολειμμάτων ίσον κέρδος «στην τσέπη» πολίτη και περιφέρειας Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ζήτημα της μείωσης του υπολείμματος που -όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος για την Ανακύκλωση-Κομποστοποίηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Λάμπρος Μπούκλης- μειώνει σημαντικά το κόστος διαχείρισης, το οποίο αποτελεί και έναν από τους βασικότερους στόχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποβαίνει εις όφελος των πολιτών.
ΠΗΓΉ: http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/perifereia_peloponnisoi/21936 
Αναρτήθηκε στις 3/08/2012
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για μονάδα Βιοαερίου στη Μαντινεία!

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου προχώρησε στην έγκριση των κάτωθι Περιβαλλοντικών Όρων και περιορισμών για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Μονάδα Βιοαερίου, ισχύος 480 ΚW», στη θέση «Μπέρμπερη», της εταιρείας με την επωνυμία «ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ Α.Ε.».  Η μονάδα προτείνεται να εγκατασταθεί εντός ιδιωτικής αγροτικής έκτασης σε αγροτική περιοχή με την τοπωνυμία “Μπέρμπερη”.  Το γήπεδο έχει συνολικό εμβαδόν 20.571,03 τ.μ. και βρίσκεται περίπου 6,3 χλμ. Β.Α. της πόλης της Τρίπολης. Το γήπεδο έχει άμεση πρόσβαση σε τοπική αγροτική οδό.  Σκοπός της επένδυσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πωλείται στον ΔΕΣΜΗΕ.  Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής θερμότητας – ηλεκτρισμού από βιοαέριο. Η μονάδα βιοαερίου θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με μεγάλη ποσότητα υγρών αποβλήτων πλούσιων σε οργανικό φορτίο.  Τα απόβλητα αυτά θα προέρχονται από χοιροτροφικές μονάδες, σφαγεία, οινοποιεία και τυροκομικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.   
Μήπως η παρουσίαση της συγκεκριμένης μονάδας από τον Elladatv να το προκάλεσε αυτό ;;

Πηγές:
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΑΕΡΙΟΥ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ELLADATV

 Οι μόνοι που θα χάσουν από την Λακωνική Πρόταση είναι οι εργολάβοι των απορριμμάτων...

Ο Elladatv παρουσίασε μια Μονάδα Παραγωγής Βιαερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω της αναερόβιας ζύμωσης των οργανικών αποβλήτων με έδρα την Τρίπολη.  Την λειτουργία της Μονάδας αυτής εξηγεί στο σχετικό βίντεο ο Πρόεδρος της Λακωνικής Βιοονεργειακής κ Αργυρόπουλος Σταύρος.
Δείτε το σχετικό βιντεο από τον elladatv:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL3B98A91E5A145FC9&feature=plcp 

Δείτε επίσης: α).  σε τρισδιάστατη απεικόνηση την μονάδα επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων που παρουσιάσθηκε στην ημερίδα της 21ης Απριλίου 2012 (Πανεπιστήμιο Σπάρτης) από τον Καθηγητή του ΕΜΠ κ Ξενοφώντα Κακάτσιο, καθώς και β) σχόλια του κ Καθηγητή:  

Σχετικοί σύνδεσμοι:

http://www.youtube.com/watch?v=XkpzBy-U0po&feature=relmfu


Τα σχόλια μας από το σχετικό βίντεο ... Ησύνδεσή του με την ''Φιλοσοφία της Λακωνικής Βιονεργειακής'' - Εταιρεία Κοινωνικής –Λαϊκής Βάσης - και της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων...

Από την υφιστάμενη κατάσταση της ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων μας σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης (ΧΑΔΑ - Σκουπιδότοποι - Χωματερές) είναι πλέον εφικτό με την ‘’Καινοτόμο Λακωνική Πρόταση’’ από την ''Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε''. - Εταιρεία Κοινωνικής –Λαϊκής Βάσης, να περάσουμε στην υλοποίηση της συμμετοχικής - κοινωνικής – αειφορικής διαχείρισης των απορριμμάτων μας και της περιβαλλοντικής και οικονομικής αξιοποίησής τους.
Η προτεινόμενη μέθοδος είναι σύμφωνη με τις αρχές του ΠΕΣΔΑ, εξυπηρετεί τους στόχους της αειφορικής διαχείρισης των απορριμμάτων, να μην βλάπτεται: η Υγεία του ανθρώπου, το περιβάλλον, οι υδάτινοι πόροι, να μην προκαλείται αλλοίωση του τοπίου και των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό, πολιτιστικό, αισθητικό ενδιαφέρον.

Μια μέθοδος διαχείρισης που εξυπηρετεί ιδανικά τους παραπάνω στόχους είναι η Βιολογική Επεξεργασία Οργανικού Κλάσματος (αερόβια - αναερόβια επεξεργασία), οι τοπικές δε κοινότητες έχουν την αρμοδιότητα και το καθήκον να την υιοθετήσουν.

Η πρόταση που αναπτύσσει η Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε. - εταιρεία κοινωνικής Λαϊκής βάσης - δίνει έμφαση στη Διαλογή στη Πηγή και βασίζεται στις αρχές που θέτει η Ευρωπαϊκή αλλά και η Εθνική Νομοθεσία. Αφορά ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με ταυτόχρονη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων σε παραγωγή λιπάσματος αλλά και ενεργειακής αξιοποίησής τους μέσω της παραγωγής Βιοαερίου. Από την ανωτέρω πρόταση διαχείρισης, η οποία εντάσσεται στη ‘’φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων’’, επιτυγχάνεται ο στόχος του μηδενικού υπολείμματος.

Η Λακωνική Πρόταση, η οποία είναι μοναδική όχι μόνο στο τόπο μας αλλά και στην Ευρώπη, βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής οικονομίας (αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε το 13% του τζίρου προέρχεται από εταιρείες κοινωνικού χαρακτήρα). Η μοναδικότητα και το καινοτόμο ....  
του εγχειρήματος είναι ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εταιρεία κοινωνικού χαρακτήρα που να διαχειρίζεται αειφορικά τα απορρίμματα στην ΕΕ. Αυτό άλλωστε κατέστη σαφές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όταν η Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε. παρουσίασε την πρότασή της και προκάλεσε τα θετικά σχόλια και το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. Επομένως η Λακωνία μπορεί να γίνει μέσω αυτής της υλοποιήσιμης πράσινης πρότασης παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον ‘’ανεπτυγμένο κόσμο’’ και να αποτελέσει πόλο έλξης για την μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας. 
Εκτός από την ολοκληρωμένη διαχείριση, κοινωνικά αποδεκτή, κοινωνικά επιχειρηματική, αειφορική, δηλ. περιβαλλοντικά φιλικότατη και ορθή πρόταση στη διαχείριση των απορριμμάτων μας, συμβάλλει και στην ανάπτυξη του γεωργικού εισοδήματος καθότι από επιστημονική μελέτη έχει προκύψει ότι 6.000 περίπου στρέμματα μπορούν να καλλιεργηθούν με ενεργειακά φυτά (αγριαγγινάρα, σόργο κλπ.) μέσω συμβολαιακής γεωργίας. Η παραγόμενη βιομάζα που προκύπτει από την μελέτη χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό και την αυτάρκεια της αναερόβιας ζύμωσης των οργανικών αποβλήτων, από την οποία θα προκύψει εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα, ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα υπό αξιοποίηση.
Όλα αυτά είναι ‘’ο πλούτος-το χρυσάφι των απορριμμάτων μας’’, ο οποίος διαχειριζόμενος μέσω της μοναδικής και καινοτόμου αυτής πρότασης: προστατεύει και αναβαθμίζει την ποιότητα του περιβάλλοντος. καθιστά τον Λάκωνα συμμετέχοντα, έστω και με μια μετοχή, κερδοφόρο επιχειρηματία μέσω των απορριμμάτων του, αντιμετωπίζοντας πλέον τα απορρίμματα του ως ‘’προϊόντα’’ τα οποία παράγει ο καθένας μας, καθημερινά. 
Είναι ευκαιρία λοιπόν η όλη προσπάθεια να αγκαλιαστεί από όλους (με μπροστάρη τον Δήμο Σπάρτης) γιατί μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τη τοπική κοινωνία και τον καθένα
Εκτός των άλλων, η Λακωνική πρόταση απαντά με άμεσες λύσεις και στη διαχείριση άλλων ‘’ρευμάτων’’ δηλ. αποβλήτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας όπως: τα αδρανή υλικά, τη λυματολάσπη των βιολογικών καθαρισμών, το κατσίγερο και πάσης φύσης οργανικά υπολείμματα – απόβλητα από βιοτεχνικές και βιομηχανικές δραστηριότητες
Από Νομικής άποψης, η πρόταση της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. δεν αντίκειται στην Εθνική Νομοθεσία και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και μπορεί να αποτελέσει, από αύριο κιόλας, την άμεση λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ενόψει του κλεισίματος των ΧΑΔΑ, των δυσβάσταχτων επαπειλούμενων προστίμων από την Ε.Ε. (34.000€/ανά ημέρα λειτουργίας ΧΑΔΑ) και των προστίμων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης (3.000€/ ανά ημέρα λειτουργίας ΧΑΔΑ Αφυσσού). 
Αυτονόητο είναι ότι με την άμεση εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ΑΣΑ καθίσταται εφικτή η πολυπόθητη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού αλλά και όλων των ΧΑΔΑ της Λακωνίας και φυσικά αποτρέπεται η επιβολή του όποιου μελλοντικού προστίμου. 
Οι πολίτες ανέδειξαν το πρόβλημα στην πραγματική, κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική, επιστημονική και νομική του διάσταση, την οποία οι αρμόδιοι φορείς έκρυβαν για χρόνια «κάτω από το χαλί» χωρίς να δίνουν λύση και δήλωναν αναρμόδιοι. Για μία ακόμη φορά, οι ευσυνείδητοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες πλέον έχουν την ολοκληρωμένη λύση, την οποία και καταθέτουν προς υλοποίηση στους δημότες και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής μας κοινωνίας. 

Από τη μετοχή – συμμετοχή στο καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας όλα και όλοι έχουν να κερδίσουν. 

Οι μόνοι που θα χάσουν από την Λακωνική Πρόταση είναι οι εργολάβοι των απορριμμάτων. 

Επομένως: Η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων δεν είναι ‘’ουτοπία’’: 

‘’Το στοίχημα της κοινωνικής, αειφορικής διαχείρισης και της ενεργειακής αξιοποίησής των απορριμμάτων μας, επιβάλλει το κλείσιμο και την επιτακτική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού και την άμεση υλοποίηση της ‘’Λακωνικής Πρότασης’’.
Διαβάστε περισσότερα...