kk

Κλείσιμο σκουπιδοτοπου - Παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ - Αφυσσού και αποκατάστασή του !!!

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΛΟΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΔΙΚΟ





ΕΥΛΑΒΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

‘’Τόπος με μεγαλείο φυσικού κάλλους το οποίο υπενθυμίζει τις ανάγκες των ανθρώπων για να αντλούν θεϊκά μηνύματα από την φύση και την εκκλησιαστική παράδοση και ιστορία μας…’’’

Την Πέμπτη το πρωί στις 24 Ιουνίου 2010, τελέσθηκε σε κατανυκτικό κλίμα, θεία λειτουργία για τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Παλαιομονάστηρο των Αγίων Τεσσαράκοντα. Ναι, υπάρχει και Παλαιομονάστηρο στους Αγίους Τεσσαράκοντα.

Πρωί – πρωί λοιπόν γύρω στις 6:00 πμ, ο Γέροντας Εφραίμ ηγούμενος της Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης, οι ιερομόναχοί της και περισσότεροι πιστοί από πέρυσι, ξεκίνησαν για το Παλαιομονάστηρο των Αγίων Τεσσαράκοντα - που βρίσκεται πίσω από την σημερινή Μονή - βαθειά ριζωμένο και καλά κρυμμένο στην χαράδρα του Σωφρώνη απ’ όπου διέρχεται ο ομώνυμος χείμαρρος ή ο Γοργύλας κατ’ άλλους.

Ξεκινώντας από το σημερινό Μοναστήρι, πήραμε τον χωμάτινο δρόμο που οδηγεί προς τη χαράδρα, του Σωφρωνίου, όπου βρίσκεται καλά κρυμμένο το Παλαιομονάστηρο των Αγίων Τεσσαράκοντα με τα ασκηταριά του, τον Αι Γιάννη τον Πρόδρομο, το Καταφύγι …, περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς με μεγάλη ιστορία, τόπος ασκητικός, ιερός για αιώνες τώρα.

Αφού αφήσαμε τον χωματόδρομο πιάσαμε το μονοπάτι που κατεβαίνει στο ρέμα όπου τρέχουν τα γάργαρα νέρα από το Τσιντζινιώτικο ρέμα, υπό τους πρωινούς φυσικούς -μουσικούς ήχους των πουλιών και του νερού. Αφού φτάσαμε στο ρέμα, το διασχίσαμε για να πιάσουμε την αριστερή όχθη και να βρούμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Παλαιομονάστηρο. Πολύς ο κόσμος φέτος που κατέβηκε, όλων των ηλικιών. Μικρά παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι, άνδρες και γυναίκες. Πολλοί πήγαιναν για πρώτη φορά, άλλοι πηγαίνουν για προσκύνημα στον ιερό ασκητικό χώρο κάθε χρόνο.

Ο σπουδαιότερος μεγαλοευφυέστερος ανθρώπινος καλλιτέχνης θα αδυνατούσε να συλλάβει την σοφή κατασκευή αυτού του φανταστικού μικρόκοσμου. Μέσα σ’ ένα τέτοιο χώρο οι πατέρες ασκήτεψαν και αφιερώθηκαν στον Λόγο του Θεού, για αιώνες (από τον 12ο) πριν χτίσουν την σημερινή Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα. γύρω στο 1600.

Πάνω από τα κεφάλια μας οι όγκοι των βουνών, τα κάθετα βράχια με τα καταπράσινα δένδρα και φυτά, μια θεϊκή γαλήνη και ηρεμία ψυχής εισχωρεί μέσα μας καθώς περπατάμε. Στα απόκρημνα αυτά βράχια διάφορες σπηλιές που χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες από τους πατέρες ως ασκηταριά, καταφύγια, ερημητήρια. Πολλές απ’ αυτές θα πρέπει να ήταν αγιογραφημένες. Σε πολλές απ’ αυτές υπάρχουν τα οστά των κτητόρων τους.

Ο άγιος ηγούμενος, οι μοναχοί και οι πιστοί κρατώντας τα απαραίτητα για τη θεία λειτουργία σκεύη, υλικά και πράγματα για την Θεία Λειτουργία, ανεβαίνουν ήσυχα το μονοπάτι. Σε 15 – 20 λεπτά φθάσαμε στο Παλαιομονάστηρο.

Αντικρύζεις και ξεχωρίζεις το Παλαιομονάστηρο από τα εναπομείναντα κτίσματα και τεράστια πέτρινα τόξα που ορθώνονται μπροστά σου και μεμιάς καταλαβαίνεις ότι εδώ υπήρχε ένα κτίσμα (ίσως τριώροφο) πραγματικά μοναδικό που θα πρέπει να έφτανε ως την άκρη του ρέματος. Ένα κτίσμα φτιαγμένο με φυσικά υλικά, με πολύ ιδρώτα, μεράκι και πίστη. Πέτρες, κεραμίδια παντού στα δεξιά και αριστερά μας. Ανεβαίνουμε τα παλιά διαζώματα. Φτάνουμε στα πέτρινα τόξα. Σκύβουμε, περνάμε από κάτω τους και ανεβαίνουμε για λίγα μέτρα ακόμα μία απότομη ανωφέρεια. Αριστερά μας ο παλιός φούρνος, στο επόμενο σκαλοπάτι το ανώτερο διάζωμα και μπροστά μας ο τοίχος του σπηλαιώδους ναού με τις μοναδικές αγιογραφίες του.

Τεράστιοι απόκοσμοι βράχοι μας κοιτούν με μια υπερφυσική θωριά, λες και η Φύση με ένα θεϊκό πρόσταγμα τους έφτιαξε για να επιβλέπουν και να προστατεύουν τον άγιο χώρο.

Οι πατέρες της Ιεράς Μονής με ευλάβεια ετοιμάζουν το χώρο, τον ναό και τα διάφορα σκεύη για να ξεκινήσει η Θεία Λειτουργία. Ο κόσμος προσφέρεται να βοηθήσει.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, πολλές σκέψεις, αισθήματα θυμού, αγανάκτησης διαπερνούν το μυαλό μου, για την ακατανόητη συνεχιζόμενη αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών και τοπικών αρχόντων μας, γι’ αυτά τα μοναδικά μνημεία, τα οποία δεμένα με το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο, παραμένουν στον χρόνο χωρίς καμιά φροντίδα χωρίς καν να μιλάμε γι’ αυτά.

Προκειμένου μάλιστα να υλοποιηθούν τα μεγαλόπνοα έργα διαχείρισης σκουπιδιών (δεματοποιητής) στην περιοχή, επιμελώς στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αναφέρονται τα άγια και ιστορικά αυτά μνημεία. Επιμελώς αποκρύπτονται για να εξυπηρετηθεί όπως διατυμπανίζουν το δημόσιο συμφέρον και η υγεία. Μα καλά θα πρέπει να εξαφανίσουν τα μνημεία και την ιστορία μας για να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί; Θα έδινε ποτέ κανείς την έγκρισή του για τέτοιου είδους επιχειρήσεις κοντά σε ιερούς μουσουλμανικούς χώρους και μνημεία; Πραγματικά τα διακυβεύματα πολλά…Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αναδείξουμε τους ιστορικούς θησαυρούς μας, βάζοντας δίπλα τους για χρόνια τώρα, επιχειρήσεις ή δραστηριότητες ανεξέλεγκτης ή αμφίβολης διαχείρισης σκουπιδιών;

Μα καλά αυτοί που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις ή δίνουν – ελαφρά την καρδία - εγκρίσεις ή σχεδιάζουν, λαμβάνουν έστω και για λίγο υπόψη τους, την ιστορία, την θρησκεία μας και εν γένει τον πολιτισμό μας;

Δεν έχουν παρά να δουν λοιπόν την περιοχή ως μια φωτογραφία. Μια φωτογραφία φυσικής ομορφιάς, επιλεγμένη από τον Θεό, σχετιζόμενη άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την ιστορία, και τον πολιτισμό μας. Οι πρόγονοί μας έβαλαν σ’ αυτή τη φωτογραφία:

  • τον παλιό Αϊ Γιώργη στη θέση Τσάκωνα (ίσως εκεί ήταν η θέση του Πυθαέως Απόλλωνα),
  • τον αρχαίο ναό του Μεσσαπέως Διός (με τον μοναδικό σφραγιδόλιθο και τα 1200 αναθήματά του)
  • το μνημειακό Σύνολο του Παλαιομονάστηρου των Αγίων Τεσσαράκοντα
  • το Καταφύγι (μοναδικό 4ώροφο κτίσμα σε σπηλιά)
  • τον Αϊ Νικόλα (11ος)στο Κεφαλάρι
  • την καμαροσκεπή βυζαντινή κρήνη χτισμένη με αρχαία αγκωνάρια
  • το μεταβυζαντινό πηγάδι (που ίσως υπάρχει από το 13ο αιώνα)
  • την Χτόριζα ή Κτητόρισσα
  • τα βυζαντινά παρεκκλήσια της Ιεράς Μονής (Αγία Βαρβάρα, Αγιο Γεώργιο, Προφήτη Ηλία)
  • την ίδια την Μονή με τους πολυπληθείς επισκέπτες της που λειτουργεί πανελλαδικά ως στολίδι του τόπου μας και Φάρος της Ορθοδοξίας μας

Οι σημερινοί απόγονοί τους τοποθέτησαν στο μέσον αυτής της περιοχής – της φωτογραφίας – ‘’το αίσχος του σκουπιδότοπου’’ και ακόμα και σήμερα θέλουν και εξακολουθούν να συνεχίσουν τη λειτουργία του, με τον δεματοποιητή.

Αν αυτή η περιοχή ήταν σε άλλο κράτος πχ στην Γερμανία, το σίγουρο είναι πως η τύχη της θα ήταν άλλη …Δυστυχώς στην Ελλάδα μας, η τύχη της και η προοπτική της, είναι για διαχείριση σκουπιδιών κλπ

Είναι δυνατόν ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος αυτής της περιοχής να μην έχει αναδειχθεί; Να μην έχει γίνει καμία προσπάθεια ήπιας διαχείρισης και ανάδειξης; Να μην αποτελεί μια ενναλλακτική διαδρομή για τους επισκέπτες μας, εμπλουτισμένη με φυσικές διαδρομές προς Βασσαρά - Τσίντζινα, προς Κελεφίνα – Ευρώτα, προς Χρύσαφα, Αφυσσού, προς Θεολόγο, Κοκκινόραχη; Να μην αποτελεί διαδρομή και ανοικτό βιβλίο ιστορίας και πολιτισμού για τους μαθητές των σχολείων, τους κατοίκους, τους επισκέπτες;

‘’ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΛΟΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΑΔΙΚΟ’’

Αυτές οι σκέψεις όμως τελειώνουν καθώς θα αρχίσει η Θεία Λειτουργία. Ο ηγούμενος, οι πατέρες και οι πιστοί έχουν εισέλθει στον σπηλαιώδη ναό με τις μοναδικές αγιογραφίες (του Κων/νου Μανασσή – 13ος). Αναμμένα λίγα κεράκια και το φυσικό φως να μπαίνει από την είσοδο. Απόλυτη σιγή ευλάβεια απ’ όλους. Οι αρχαίοι πατέρες που άφησαν τη ζωή τους σ’ αυτό το χώρο, , μας αφουγκράζονται. Οι πιστοί, μυημένοι προφανώς στον εορτασμό του ‘’Γενεθλίου του Προδρόμου’’ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, ψέλνουν ψιθυριστά…Απόλυτη ευλάβεια. ¨

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας αφού όλοι έλαβαν το αντίδωρο από τον ηγούμενο εξήλθαν από την φανταστική αγιογραφημένη σπηλιά. Μοιράστηκε λουκουμάκι και κουλουράκι από τους παρευρισκόμενους προσκυνητές και δροσιστήκαμε όλοι με ένα ποτηράκι νερό.

Ευχές από τον Γέροντα και τους Πατέρες της Μονής: ‘’Ας σας έχουν καλά και ας σας προστατεύουν οι άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες και του χρόνου ας σας ξαναοδηγήσουν εδώ !!!

Αφού μαζέψαμε τα πράγματα που είχαμε φέρει για την θεία λειτουργία πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Ραντεβού πάνω, στην Ιερά Μονή για καφεδάκι από τους φιλόξενους Πατέρες

‘’Ο Θεός και η ευλογία των σαράντα αγίων μαρτύρων μαζί σας’’ Και του Χρόνου!!

Χρήστος Πλειώτας του Παναγιώτη

Κοινωνιολόγος


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΑΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΛΛΕΕΕΦΦΦΤΤΑΑΑΑΑ

Διαβάστε περισσότερα...

ΓΙΟΡΤΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΦΥΣΣΟΥ 2010





Το τέλος της σχολικής χρονιάς γιόρτασαν οι μικροί μας φίλοι στο Νηπιαγωγείο Αφυσσού την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010. Την γιορτή οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και προσωπικό μεράκι η νηπιαγωγός κα Βαχαβιώλου Αναστασία. Δώρα στους μικρούς μας φίλους προσέφερε ο Αγροτικός Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αφυσσού ''Διόσκουροι''.

Ευχόμαστε στους μικρούς μας φίλους: ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ !!!!

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΠΕ ΕΓΚΣΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΑΦΥΣΣΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΑΦΥΣΣΟΥ

Σοβαρές ελλείψεις στη ΜΠΕ εντοπίζει και ο Δήμος Θεραπνών

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 22/06/2010

Μετά το Νομαρχιακό Συμβουλιο Λακωνίας και ο Δήμος Θεραπνών τοποθετήθηκε για το ζήτημα του δεματοποιητή στον ΧΑΔΑ Αφυσσού.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου, το ΔΣ έθεσε επί τάπητος τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της δεματοποίησης αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, για την οποία γνωμοδότησε θετικά ο γενικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στη σχετική εισήγησή του, ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Ράλλης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εκφραστεί και η άποψη του δήμου Θεραπνών για τη ΜΠΕ, καθώς από το έργο επηρεάζεται το ΤΔ Χρυσάφων αλλά και τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Διευκρινίζοντας ότι τόσο οι αποφάσεις του Δημοτικού όσο και του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα αλλά γνωμοδοτικό, ο κ. Ράλλης προχώρησε στις παρακάτω παρατηρήσεις λαμβάνοντας υπόψη την ΜΠΕ αλλά και την ένσταση-υπόμνημα τριάντα τριών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του ΧΑΔΑ:

- Η μονάδα βιολογικού καθαρισμού όπως αυτή περιγράφεται ότι θα λειτουργήσει είναι ελλιπής, διότι δεν περιγράφονται σ’ αυτή οι διεργασίες επεξεργασίας, οι υπολογισμοί σχεδιασμού του Βιολογικού και του συστήματος άρδευσης. Επίσης, θα έπρεπε το έργο του Βιολογικού, επειδή είναι συνοδό έργο της δεματοποίησης, να αδειοδοτηθεί ενιαία μ’ αυτή.

- Ο χώρος προσωρινής αποθήκευσης των δεμάτων δεν προβλέπεται να στεγανωθεί κατάλληλα, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές ρυπάνσεις του, καθώς και του υδροφόρου ορίζοντα από στραγγίσματα των δεμάτων που πιθανώς να αστοχήσουν κατά την δεματοποίηση.

- Η περιοχή εγκατάστασης και λειτουργίας του δεματοποιητή, μπορεί να μην έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος όπως αναφέρεται στη μελέτη, αλλά υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, βυζαντινές εκκλησίες καθώς και η Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε μικρή απόστασεη από το έργο, από το οποίο θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο πολιτιστικό περιβάλλον γενικότερα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι η ΜΠΕ παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις-παραλείψεις που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από κάθε αρμόδιο φορέα και τη διοίκηση, κατά τη λήψη της τελικής απόφασης. Επεσήμανε δε, ότι κρίνεται αναγκαία η επικαιροποίησή της, καθώς η μελέτη συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2009 και έχει παρέλθει ικανό διάστημα (ενός έτους) από τη σύνταξή της μέχρι και σήμερα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του δημάρχου.

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ





ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΑΦΥΣΣΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ.

Το μαχαίρι και το πεπόνι όμως κρατά η Περιφέρεια Πελοποννήσου σ' ότι αφορα την έγκριση της (ΜΠΕ) αλλά και της εγκατάστασης του Δεματοποιητή.
Δηλ. Η Περιφέρεια μάλλον θα εγκρίνει την μελέτη και ας υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Αφού γίνουν αυτα, μιας και είμαστε λίγες μέρες πριν τα πρόστιμα (34.000€/μέρα), θα προσπαθήσουν οι ΑΡΧΟΝΤΕΣ να τοποθετήσουν τον δεματοποιητή στο κτίριο της Αποθήκης που έχει κατασκευασθεί εντός του ρυπασμένου χώρου στον ΧΑΔΑ ΑΦΥΣΣΟΥ.

Προσοχή !! Σε κτίριο αποθήκης δεν μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει δεματοποιητής !! !!!

Και τι θαγίνουν τα σκουπίδια του Δήμου μιας και από 16/7/2010 κλείνει οριστικά ο ΧΑΔΑ;

Το φταίξιμο ανήκει σ' εκείνους που ασχολήθηκαν με το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και δεν έχουν κάνει τίποτα. Με το τίποτα δεν λύνεις το πρόβλημα.

Βέβαια το σίγουρο είναι ότι όλοι οι''ανευθυνουπεύθυνοι'' εκλεγμένοι ή διορισμένοι άρχοντες, θα προσπαθήσουν να κατηγορήσουν εμάς δηλ. τους κατοίκους που θέλουν και απαιτούν τα νόμιμα ....Αυτοί θέλουν προσωρινότητα, χρόνο κλπ

Το σίγουρο είναι ότι θα μας βρουν απεναντί τους.....

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΑΚΑΡΠΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΧΕΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Στο κενό - ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ| - 11/06/2010


Mόνο ξύλο δεν έπεσε στη συζήτηση για τα σκουπίδια που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αιρετών του Δήμου Σπαρτιατών και κατοίκων των Αφυσσού, Κοκκινόραχης, Κλαδά κλπ. Η συνάντηση μακριά από τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογραφικά αυτιά (αποδείξεις να μην υπάρχουν) πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 2/6, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Χρ. Πλειώτα.


Σύμφωνα με την άποψη των κατοίκων, ήταν εμφανής η εμμονή των εκπροσώπων του δήμου στη γνωστή πια νοοτροπία της απόλυτης ορθότητας των αποφάσεών τους και της παντογνωσίας τους. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δημάρχου κ. Πατσιλίβα, η συζήτηση απέβη άκαρπη, καθώς για άλλη μία φορά ούτε απάντηση δόθηκε στο ερώτημα του τί θα γίνει μετά τις 17 Ιουλίου που οριστικά και αμετάκλητα κλείνει ο ΧΑΔΑ, ούτε διαφάνηκε οποιαδήποτε διάθεση να εξευρεθεί μία λύση


Για δε τον περιβόητο δεματοποιητή, κουβέντα καμίαΑκόμα και για την πιθανότητα να μεταφερθεί σε τοποθεσία που θα υποδείξει η Περιφέρεια. Το θράσος μάλιστα ορισμένων, οι οποίοι εριστικά επέμεναν να δηλώνουν ότι μόνο οι σκουπιδομπάλες θα πάνε όπου υποδείξει η Περιφέρεια όξυνε το κλίμα.

Η συνάντηση αυτή περιορίστηκε και πάλι στη συνήθη ανακοίνωση του τι λέει για το θέμα αλλά και τι πρόκειται να πει ο περιφερειάρχης μέχρι τις 20/6, που θα επισκεφτεί την περιοχή μας.


Εκείνο όμως που ακούστηκε εκβιαστικό ήταν ότι θα βάλουν μπροστά και το έργο της αποχέτευσης στα συγκεκριμένα χωριά με τον όρο πάντα την εγκατάσταση του δεματοποιητή στο ΧΑΔΑ Αφυσσού! Αλλιώς;

Προφανώς οι διοικούντες τον δήμο περιμένουν τον απομηχανής Θεό, αφού όπως ισχυρίζονται από μόνοι τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αυτό. Τους πιστεύουμε!


Ένας Θεός ίσως, με την μορφή μεγάλης εταιρείας που θα αναλάμβανε την (προσοδοφόρα) διαχείριση των σκουπιδιών, να τους ικανοποιεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρόταση.


Αλήθεια, αντί για μυστικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, γιατί αγνοείται από τον πρόεδρο του ΔΣ το σχετικό αίτημα 40 κατοίκων της περιοχής που το υπογράφουν και που επιθυμούν να εισαχθεί σε ημερήσια διάταξη προς συζήτηση;

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. ΕΔΩ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΌΛΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

θΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΌΛΟΥΣ:
Τον Δήμο που τόσα χρόνια πάσχιζε για να διατηρήσει καθαρή την ΠΟΛΗ, τους όμορους Δήμους που αναπτύσσονταν εις βάρος της δικής μας περιοχής, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, όλους τους υποψηφίους που μας υπόσχονταν το αυτονόητο, δηλ. το κλείσιμο του ΧΑΔΑ και την αποκατάστασή του....

Δυστυχώς γι' αυτούς και περισσότερο για εμάς, άλλα σχέδια έχουν.
Θέλουν να κλείσουν τον ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και να τον ξανανοίξουν με άλλη επωνυμία: δηλ. ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ της Δεματοποίησης Σύμμεικτων Απορριμμάτων, μέθοδος η οποία θα μας κάνει να αποφύγουμε τα τεράστια οικονομικά πρόστιμα από την ΕΕ, μιας και έχουμε καταδικαστεί από το 2003 για την ύπαρξη των ΧΑΔΑ.

Βεβαια οι Ευρωπαίοι μας έδωσαν και 5 χρόνια καιρό για να ευθυγραμιστούμε με το ''ΣΩΣΤΟ''. Δυστυχώς όμως οι άρχοντές μας προτιμούν και συνεχίζουν να επενδύουν στο ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ και στο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ.

Εμείς ως κάτοικοι το μόνο που επιθυμούμε είναι να εφαρμοσθούν όλες οι διατάξεις της Εθνικής της Κοινοτικής Νομοθεσίας καθώς και οι δικαστικές αποφάσεις για να κλείσει ο ΧΑΔΑ και να αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ όπως έπρεπε να είχε γίνει και μέχρι 31-12-2008.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Άρθρο του κ Ανάργυρου Ξεπαπαδάκη - Εφημερίδα Λακωνική Επικαιρότητα 22 - 23 Μαίου 2010




Το άρθρο αυτό γράφτηκε ύστερα από επιστολή που έστειλε η Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα στον κ Υπουργό Πολιτισμού και στον κ Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ...

Πραγματικά σκέφτεστε όλα αυτά να γίνονταν δίπλα στον ιερό χώρο ενός Τζαμιού με ισλαμικά μνημεία πχ στην Θράκη;

Ποιός θα το τολμούσε αυτό; Μα φυσικά κανένας


Αυτοί που υποτίθεται θα πρέπει να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για να λειτουργεί εύρρυθμα η ελληνική κοινωνία μας σεβόμενη με τον πρωτοπόρο μοναδικό πολιτισμό μας, μάλλον νομίζουν ότι κυβερνούν άλλη χώρα. Έχουν μαθει να υποτιμούν βάναυσα τον πολιτισμό μας, επενδύοντας στην καταδικασμένη αξιοπρέπεια και όχι στις αρετές και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού !!! Διαβάστε περισσότερα...

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκατάστασης Δεματοποιητή και αποθήκευσης δεματοποιημένων σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ Αφυσσού



Αγαπητές φίλες και φίλοι έφτασε η ώρα !!!
Η Περιφέρεια κατέθεσε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ''Εγκατάστασης Δεματοποιητή και Αποθήκευσης Δεματοποιημένων Σύμμεικτων Απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ Αφυσσού'' για γνωμοδότηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας. Εμείς ως κάτοικοι θα καταθέσουμε τις ενστάσεις μας στην Νομαρχία και πιστεύουμε να ληφθούν υπόψη και το ΝΣ να γνωμοδοτήσει αρνητικά. Τέλος πάντων όμως είτε θετικά είτε αρνητικά γνωμοδοτήσει το ΝΣ η διαδικασία είναι η εξής: μετά το ΝΣ (με θετική ή αρνητική γνωμοδότηση), η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση της ΜΠΕ. Εσείς τι πιστεύετε ότι θα κάνει;
Μα φυσικά και θα την εγκρίνει και θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει τον Δεματοποιητή, διότι αυτή έχει το μαχαίρι και το πεπόνι.
Εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Χωρίς δεύτερη κουβέντα, να το αποτρέψουμε, πχ κατά πρώτον, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της ΜΠΕ και ζητώντας να μην τοποθετηθεί ο ο δεματοποιητής πριν την εκδίκαση της αίτησής μας από το ΣτΕ. Κατά δεύτερον φυλάσσοντας τον Χώρο του ΧΑΔΑ.
Φθάνει λοιπόν η ύστατη ώρα....
Ετοιμαστείτε, η Παράγκα θα ξανανοίξει για να διασφαλίσει το κλείσιμο του ΧΑΔΑ, που και με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Σπάρτης κλείνει στις 16 Ιουλίου, αλλά και να αποτρέψει την εγκατάσταση του δεματοποιητή στον ΧΑΔΑ !! Διαβάστε περισσότερα...

Επιχωματωση σκουπιδιών παρελθόντων ετών στον ΧΑΔΑ Αφυσσού του Δήμου Σπαρτιατών



Μα καλά γιατί λένε ψέματα. Ποιών παρελθόντων ετών; Τα βουνοσκουπίδια έχουν γίνει πολλά μέσα στον Σκουπιδότοπο. Τα σκουπίδια δεν είναι ''παρελθόντων ετών'' αλλά καινούργια, διότι αυτά που ήταν'' παρελθόντων ετών'' κάηκαν από τον Δεκέμβριο 2008 ως τον Φεβρουάριο 2009 (Θυμάστε ; είναι η φωτιά που μας γέμισε διοξίνες και καρκίνους και δεν έσβηνε με νερό αν και έβρεχε καταρρακτωδώς).
Εξ' άλλου αναμένουν το ''Μαννα εξ' ουρανού'' δηλ. τον Δεματοποιητή εντός του Σκουπιδότοπου!! και θέλουν να ωραιοποιήσουν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.... Με ενέσεις και τσιρώτα δεν λύνεις ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχεις δημιουργήσεις..

Γιατί δεν προχωρούν την παύση του σκουπιδότοπου και την αποκατάστασή του;
για να τελειώσει το πρόβλημα; Αυτό ήταν και είναι το νόμιμο

Εξακολουθούν οι τοπικοί μας άρχοντες να στηρίζουν τους αυθαίρετους μονόδρομους που χάραξαν χωρίς να ακούν την κοινωνία.

Προσοχή λοιπόν γιατί '' ότι σπέρνεις θερίζεις'' !!! Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=57684 Διαβάστε περισσότερα...

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ

http://www.ftiaxno.gr Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ....

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (ΒΩΜΟΛΟΧΙΚΟ) ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, σατυριζει τα μετρα τους πολιτικούς και την κρίση. Απάντηση των απλών Ελλήνων.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=131554&cid=4 Διαβάστε περισσότερα...